Terug

Maatregelen voortplantingsgeneeskunde coronavirus (COVID-19)

Maatregelen voortplantingsgeneeskunde coronavirus (COVID-19)

Update 05-10-2022

Momenteel kan de fertiliteitszorg in het UMC Utrecht gewoon doorgaan. Wel vragen wij u een mondkapje te dragen in de behandelkamer. Het is helaas nog steeds zo dat er een wachttijd voor een vervolgbehandeling kan bestaan. Wij vragen daarvoor uw begrip.

Vaccinatie van zwangere vrouwen:
Internationaal onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte met IC-opname voor de vrouw en haar (ongeboren) baby. De NVOG adviseert met nadruk aan alle zwangere vrouwen, ongeacht de termijn van de zwangerschap, zich dan ook te laten vaccineren. Voor deze groep vrouwen wordt een mRNA-vaccin geadviseerd (Pfizer-BioNtech mRNA-vaccin of het Moderna mRNA-vaccin).

Vaccinatie en vruchtbaarheid:
In verschillende internationale onderzoeken is geen verminderde vruchtbaarheid waargenomen na vaccinatie tegen COVID 19. Recent onderzoek heeft dit wederom bevestigd. Vaccinatie tegen COVID 19 leidt dus niet tot verminderde vruchtbaarheid.

Vaccinatie rondom vruchtbaarheidsbehandeling:
De NVOG ziet geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de pre-conceptionele periode bij een kinderwens of tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit geldt eveneens voor de boostervaccinatie.

Wel is het goed om met de timing van uw vaccinatie zo mogelijk rekening te houden met onderstaande:

  • Begint u binnenkort met een IVF/ICSI-behandeling en heeft u een oproep voor een (booster)vaccinatie ontvangen? Dan adviseren wij u om minimaal één week tussen deze vaccinatie en de punctie aan te houden of te wachten tot twee weken na de embryo terugplaatsing/inseminatie. Als u uitsluitend een punctie hebt ondergaan (en geen embryo terugplaatsing) dan kunt u één week na deze punctie aanhouden wat betreft het moment van de (booster)vaccinatie.
  • Voor IUI-behandelingen en cryo-ET terugplaatsing betekent dit dat u de (booster)vaccinatie tot uiterlijk één week voor de te verwachten inseminatie of embryo-terugplaatsing kunt plannen.
  • Voor mannen gelden deze regels met betrekking tot de timing van de behandeling niet en is er geen voorkeur voor een bepaald vaccin en kan ook worden gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

Griepprik en coronavaccinatie:
Het is niet nodig dat er een bepaalde tijd tussen deze beide vaccinaties zit. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.

Update 30-12-21

Op dit moment hoeft slechts een klein deel van de fertiliteitszorg in het UMC Utrecht te worden afgeschaald. Alle geplande behandelingen kunnen gewoon doorgaan. Ten gevolge van eerdere afschaling is het helaas nog steeds zo dat er een wachttijd voor een vervolgbehandeling kan bestaan. Ook mede door ziekte van personeel zijn wij soms genoodzaakt om af te schalen, ook als u al in een behandeling zit. We hopen op uw begrip hiervoor.

Zoals eerder bericht blijven De Nederlandse beroepsvereniging van gynaecologen (NVOG), NVK en KNOV zwangeren oproepen zich te laten vaccineren. De standpunten bij zwangeren & vaccinatie en bij (mannen of vrouwen in een) vruchtbaarheidsbehandeling & vaccinatie kunt u hieronder lezen.

Van alle typen toegediende vaccins lijkt de bescherming tegen COVID-19 na verloop van de tijd af te nemen. Daarom is het in Nederland vanaf december 2021 voor ieder mogelijk zich opnieuw te laten vaccineren (boostervaccinatie).

Vaccinatie van zwangeren:
Internationaal onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte met IC-opname voor de vrouw en haar (ongeboren) baby. De NVOG adviseert met nadruk alle zwangere vrouwen, ongeacht de termijn van de zwangerschap, zich dan ook te laten vaccineren. Voor deze groep vrouwen wordt een mRNA-vaccin geadviseerd (Pfizer-BioNtech mRNA-vaccin of het Moderna mRNA-vaccin).

Vaccinatie en vruchtbaarheid
In verschillende internationale onderzoeken is geen verminderde vruchtbaarheid waargenomen na vaccinatie tegen COVID 19. Recent onderzoek heeft dit wederom bevestigd.. Vaccinatie tegen COVID 19 leidt dus niet tot verminderde vruchtbaarheid.

Vaccinatie rondom vruchtbaarheidsbehandeling:
De NVOG ziet geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de pre-conceptionele periode bij een kinderwens of tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit geldt eveneens voor de boostervaccinatie.

Wel is het goed om met de timing van uw vaccinatie zo mogelijk rekening te houden met onderstaande:

  • Begint u binnenkort met een vruchtbaarheidsbehandeling en heeft u een oproep voor een (booster)vaccinatie ontvangen? Dan adviseren wij u om minimaal één week tussen deze vaccinatie en de start van de behandeling/stimulatie aan te houden of te wachten tot twee weken na de embryo terugplaatsing/inseminatie. Als u uitsluitend een punctie hebt ondergaan (en geen embryo terugplaatsing) dan kunt u één week na deze punctie aanhouden wat betreft het moment van de vaccinatie. Deze informatie geldt tevens voor de booster.
  • Voor IUI-behandelingen en cryo-ET terugplaatsing betekent dit dat u de (booster)vaccinatie / tot uiterlijk één week voor de te verwachten menstruatie van de behandelcyclus kunt plannen.
  • Mocht er in het kader van uw IVF-, ICSI-, PGD- of eicelvitrificatie behandeling ook Decapeptyl voorgeschreven zijn, dan kunt u de vaccinatie laten zetten tot één week voor de start van de stimulatie met Gonal-F of Menopur.
  • Voor mannen gelden deze regels met betrekking tot de timing van de behandeling niet en is er geen voorkeur voor een bepaald vaccin en kan ook worden gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

Meer informatie
> Lees hier de volledige tekst van het NVOG standpunt (17 december 2021)
> Lees hier extra informatie op onze landelijke informatieve internet pagina (5 nov 2021)
> Lees hier de tekst van de ESHRE “COVID-19 vaccination and assisted reproduction”
> Lees hier de statement van de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (6 december 2021): COVID-19 Vaccination During Pregnancy Is Key to Saving Lives, Medical Experts Urge

Afkortingen
ACOG: American College of Obstetrics and Gynecologists - Lees meer
NVOG: Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie - Lees meer
NVK: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde  - Lees meer
KNOV: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen  - Lees meer

Update 01-12-21

Op dit moment hoeft de fertiliteitszorg in het UMC Utrecht nog niet te worden afgeschaald. Alle geplande behandelingen kunnen gewoon doorgaan. Ten gevolge van eerdere afschaling is het helaas nog steeds zo dat er een wachttijd voor een vervolgbehandeling kan bestaan. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Standpunt vaccinatie tegen COVID-19 van de NVOG:
Internationaal onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte met IC-opname voor de vrouw en haar (ongeboren) baby. De NVOG roept alle zwangere vrouwen dan ook op om zich te laten vaccineren. Voor deze groep vrouwen wordt een mRNA-vaccin geadviseerd (Pfizer-BioNtech mRNA-vaccin of het Moderna mRNA-vaccin).

NVOG, NVK en KNOV roepen zwangeren op zich te laten vaccineren | De Gynaecoloog

De NVOG ziet tevens geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit geldt eveneens voor de boostervaccinatie.

Lees hier de volledige tekst van het NVOG standpunt:

Update 24-04-2021
Er is tot op dit moment geen sprake van het stopzetten van de fertiliteitszorg.  

Er moet nog steeds rekening gehouden worden met de veiligheidsmaatregelen die het UMC Utrecht treft om patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus, en verdere verspreiding: wij verzoeken u dan ook alleen naar alle afspraken te komen.

Graag wijzen wij u op de aangepaste informatie van de afdeling voortplantingsgeneeskunde over wat het coronavirus voor uw zwangerschapswens of vruchtbaarheidsbehandeling betekent

Wij realiseren ons dat deze situatie onzekerheid met zich mee kan brengen. Wij verzoeken u echter vriendelijk om niet te bellen met vragen. U kunt gebruik maken van het patiëntenportaal om uw vraag te stellen.

Zodra wij nieuws hebben publiceren wij dit weer op deze website.

Update 25-04-2021
Standpunt vaccinatie tegen COVID-19 van de NVOG

De Nederlandse beroepsvereniging van gynaecologen (NVOG) ziet geen bezwaar tegen COVID-19 vaccinatie van mannen of vrouwen in de periode vlak voorafgaand en meteen na een vruchtbaarheidsbehandeling. Wel is het goed om met de timing van uw vaccinatie zo mogelijk rekening te houden met onderstaande:

Begint u binnenkort met een vruchtbaarheidsbehandeling en heeft u een oproep voor een vaccinatie ontvangen? Dan adviseren wij u om minimaal één week tussen deze vaccinatie en de start van de behandeling/stimulatie aan te houden of te wachten tot twee weken na de embryoterugplaatsing/inseminatie. Als u uitsluitend een punctie hebt ondergaan (en geen embryoterugplaatsing) dan kunt u één week na deze punctie aanhouden wat betreft het moment van de vaccinatie.

  • Voor IUI-behandelingen en cryo-ET terugplaatsing betekent dit dat u de vaccinatie tot uiterlijk één week voor de te verwachten menstruatie van de behandelcyclus kunt laten zetten.
  • Mocht er in het kader van uw IVF-, ICSI-, PGD- of eicelvitrificatie behandeling ook Decapeptyl voorgeschreven zijn, kunt u de vaccinatie laten zetten tot één week voor de start van de stimulatie met Gonal-F of Menopur.

Er bestaat een sterke voorkeur voor een mRNA-vaccin. Dit is het Pfizer-BioNtech mRNA-vaccin of het Moderna mRNA-vaccin.

De NVOG ziet vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie in het eerste trimester van de zwangerschap. Er wordt aangenomen dat toediening van het vaccin in deze fase van de zwangerschap veilig is.

Voor mannen gelden deze regels met betrekking tot de timing van de behandeling niet en is er geen voorkeur voor een bepaald vaccin en kan ook worden gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

Het AstraZeneca-vaccin wordt alleen nog gegeven aan personen van 60 jaar en ouder.

Lees hier de volledige tekst van het NVOG standpunt >

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet