CT-scan van de buik
CT-scan van de buik
Een ct-scan is een onderzoeksmethode waarbij we met röntgenstraling en een computer dunne dwarsdoorsneden oftewel ‘plakjes’ van een onderzoeksgebied maken.
Een ct-scan werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. Het verschil met een röntgenfoto is dat het apparaat om u heen draait. Hierdoor kunnen we onder andere botten, organen en mogelijke afwijkingen van meerdere kanten bekijken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
U moet ± 45 minuten voor de afspraaktijd aanwezig zijn op de afdeling Radiologie. Na binnenkomst via de hoofdingang van het UMC Utrecht slaat u rechtsaf richting de poliklinieken. Aan het eind van de gang vindt u aan uw linkerhand Receptie 19 van de afdeling Radiologie.
Zorg dat u op tijd van huis vertrekt. Door grote verkeersdrukte rondom het UMC Utrecht en drukte in de parkeergarage kunt u vertraging oplopen.
Medicatie
Medicijnen mag u gewoon innemen met een glaasje water.
Zwangerschap
Als u zwanger bent, kan het onderzoek niet plaatsvinden. Het onderzoek kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of vermoedt u dit, neem dan contact op met de afdeling radiologie op nummer 0887558855 voor verder overleg.
Contrastmiddel
U krijgt vóór en tijdens het onderzoek contrastvloeistof toegediend. Darmen en andere organen in uw buik zijn dan beter zichtbaar.
Voor het toedienen van contrastvloeistof is het belangrijk om te weten of uw nierfunctie goed is. Dit bepalen we met een bloedonderzoek. Vraag uw arts of dit voor u van toepassing is. Dit bloedonderzoek moet minstens één uur voor de ct-scan gedaan worden zodat de uitslag op tijd bij ons bekend is.
Voorbereiding thuis:
Ter voorbereiding op het onderzoek krijgt u een flesje met 40 ml Gastrografine. Dit is een waterig darmcontrastmiddel. U neemt dit middel als volgt in:
- De dag voor het onderzoek:
Bij uw 3 maaltijden telkens 1 eetlepel (8 ml) innemen met 2 glaasjes water. - Op de onderzoeksdag:
Het restant Gastrografine oplossen in 3 dl water. Dit drinkt u ± 2 uur vóór het onderzoek op
Vanaf dit moment mag u niets meer eten en niet meer roken. U mag nog wel 3 glazen thee of water drinken.
Voorbereiding op de afdeling Radiologie:
- Een half uur voor het onderzoek drinkt u in de ct-wachtruimte nog een liter water met een contrastmiddel. Deze vloeistof vult de darmen die daardoor beter zichtbaar zijn.
- De laborant brengt voor het onderzoek een infuus bij u in. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend. Hierdoor zijn organen en bloedvaten beter zichtbaar.
- Voor het onderzoek moet u kledingstukken waarin metaal is verwerkt (bijvoorbeeld de ‘spijkertjes’ in een spijkerbroek en gespen) uittrekken. Overige kledingstukken kunt u aanhouden. Ook metalen voorwerpen zoals sieraden moet u vóór het onderzoek afdoen. Deze verstoren de opnamen.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De laborant haalt u op uit de ct-wachtruimte en vertelt hoe het onderzoek verloopt. Daarna gaat u op een smalle tafel liggen. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam door de opening van de ct-scan. In deze opening zit een ringvormig röntgenapparaat.

We maken meerdere scans. Eerst maakt de laborant een scan zonder contrastvloeistof. Daarna volgt een scan met contrastvloeistof. De contrastvloeistof krijgt u via een infuus. U kunt van de vloeistof door uw hele lichaam een warm gevoel krijgen. Dat gevoel verdwijnt weer na een paar minuten.
Tijdens het maken van een scan draait het röntgenapparaat rond. Hierdoor hoort u een zoemend geluid. Het is belangrijk dat u dan stil ligt.
Tijdens het scannen, ligt u alleen in de onderzoeksruimte. Dat komt omdat de röntgenstraling schadelijk is voor de laboranten omdat zij er elke dag mee werken. Röntgenstraling is niet schadelijk als er af en toe röntgenbeelden worden gemaakt. Via een raam houden de laboranten u tijdens het scannen in de gaten. Er is ook een intercom zodat u met elkaar kunt praten. De laborant geeft u tijdens het onderzoek via de intercom aanwijzingen.
Na afloop van het onderzoek blijft het infuus nog 15 minuten zitten, we controleren dan of u geen allergische reactie krijgt op de contrastvloeistof.
Duur van het onderzoek
Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur, inclusief het waterdrinken.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De contrastvloeistof verdwijnt vanzelf uit uw lichaam via de urine. Om de contrastvloeistof snel kwijt te raken, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Het is onbekend of contrastvloeistof schadelijk is als u borstvoeding geeft. Daarom mag u de eerste 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven en niet kolven.
De uitslag
U krijgt niet gelijk de uitslag. De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek en maakt een verslag. Uw behandelend arts bespreekt de definitieve uitslag met u.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Radiotherapie.
Polikliniek Radiotherapie
Telefoonnummer: 088 75 588 00 De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 17.30 uur.