Taal in het ziekenhuis
Taal in het ziekenhuis
Taal in het ziekenhuis is soms lastig te begrijpen. Dat komt vooral door medische termen. Voor uw gezondheid is het belangrijk dat u goed begrijpt wat u leest of wat de zorgverlener u vertelt. Ook vinden wij het belangrijk dat u de juiste informatie krijgt, om zo de juiste beslissingen te maken.
Vertel het ons uitklapper, klik om te openen
Hebt u moeite met de taal in het ziekenhuis en/of met lezen en schrijven? Vertel het ons! U bent niet de enige. Vraag een medewerker van het ziekenhuis gerust om hulp. Op deze pagina leest u alvast wat wij voor u kunnen betekenen.
Hoe kunnen wij u helpen? uitklapper, klik om te openen
Gastvrouwen en -heren
Wanneer u het UMC Utrecht binnen loopt, staan er gastvrouwen en –heren voor u klaar. U kunt aan hen vertellen wanneer u moeite hebt met lezen en schrijven en vragen stellen. Zij kunnen u bijvoorbeeld de weg wijzen.
De weg vinden in het ziekenhuis
U kunt makkelijk de weg vinden met onze digitale (virtuele) plattegrond. Dit werkt als volgt:
- Voer www.umcutrecht.nl/plattegrond in op uw mobiele telefoon
- De digitale plattegrond opent
- U vult in waar u start (van) en waar u heen wilt (naar).
- U klikt op “vind route”
Afspraakherinnering
Als u uw mobiele telefoonnummer aan ons doorgeeft, dan sturen wij u een herinnering voor uw afspraak. U kunt uw mobiele telefoonnummer doorgeven via het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht of aan een van onze medewerkers op de poli.
Patiëntportaal Mijn UMC Utrecht
Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. Dit is een online map (dossier) waar u bijvoorbeeld uw afspraken kunt inzien. Ook staan hier uitslagen van onderzoek en aantekeningen die de dokter heeft gemaakt van jullie gesprek.
Inloggen en meer informatie patiëntportaal Mijn UMC Utrecht
Vindt u Mijn UMC Utrecht lastig? Medewerkers van de ICT Patiëntenhelpdesk kunnen u helpen. U kunt ze bereiken via:
Goed voorbereid op gesprek uitklapper, klik om te openen
In het ziekenhuis hebt u vaak gesprekken met zorgverleners. Het kan prettig zijn een gesprek thuis alvast voor te bereiden. Daarom hebben wij per gesprek een aantal tips op een rijtje gezet. U leest welke onderwerpen aan bod komen per gesprek en vindt tips over welke vragen u kunt stellen aan de zorgverlener.
Tips voor gesprekken
Gesprek opnemen in de spreekkamer uitklapper, klik om te openen
U mag het gesprek met uw zorgverlener in de spreekkamer opnemen. Zo kunt u thuis nog eens rustig luisteren naar de informatie. Een opname van het gesprek kan u helpen om bijvoorbeeld een behandelkeuze te maken. Belangrijk om te weten:
- Vraag van tevoren toestemming aan uw arts voor opname. Dit is niet verplicht, maar wel netjes.
- De opname is alleen voor uzelf bedoeld. Zonder toestemming van de zorgverlener mag u de opname niet openbaar delen.
Luisterboeken lenen uitklapper, klik om te openen
Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, kunt u bij de tijdschriftenservice luisterboeken lenen. U kunt luisterboeken bestellen via 088 75 566 11 (maandag tot en met vrijdag, tussen 13.30 en 14.30 uur). Een vrijwilliger brengt dit dezelfde middag naar u toe.
Video: uw operatie voorbereiden uitklapper, klik om te openen
Hebt u binnenkort een operatie? Een goede voorbereiding is belangrijk. Om u daarbij te helpen, hebben wij een filmpje gemaakt. U hoort en ziet wat u kunt verwachten, en hoe u zich thuis kunt voorbereiden op een operatie. Het filmpje is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Turks en Arabisch.
Patiëntervaringen uitklapper, klik om te openen
In dit filmpje vertellen mensen die moeite hadden met lezen en schrijven over hun ervaringen in het ziekenhuis:
Ervaring met taal in het ziekenhuis
Stichting lezen en schrijven uitklapper, klik om te openen
Hebt u moeite met lezen en schrijven? Geef u dan op voor de lees- en schrijftraining van Stichting Lezen en Schrijven of bel gratis naar 0800 023 4444