Anita en Aline bewegen mee met kind en ouders
Anita en Aline bewegen mee met kind en ouders
In onze zomerserie vertellen medewerkers over samenwerken in het UMC Utrecht. Samen met collega’s. Samen met patiënten. Het is de kracht van samen. Deze keer: Anita Broekhuizen (physician assistant) en Aline Kalisvaart (medisch pedagogisch zorgverlener) van de dagbehandeling Kameleon. “Die hele leuke, gezellige, bijzondere afdeling!”
Zo omschrijft Anita de sfeer op de afdeling. Zo voelt het ook, direct als je op dagbehandeling Kameleon in het Wilhelmina Kinderziekenhuis binnenkomt. Een open ruimte, met een kleurrijke, prettige huiskamersfeer en veel speelmogelijkheden. Overal zitten en lopen patiënten, ouders en medewerkers van de afdeling rond. Alles draait hier om interactie en echt contact. De patiënt is onderdeel van het team.
Huiskameromgeving
Die bijzondere inrichting is dan ook de grote kracht van de samenwerking op dagbehandeling Kameleon. Anita: “Er is hier een heel open sfeer, waardoor patiënten makkelijker contact maken met elkaar en met ons. Een huiskameromgeving, waar ze doen wat ze anders thuis of op school ook zouden doen. Zo kunnen kinderen van 0 tot 18 jaar zich veilig voelen en snel herstellen. Het is vaak helemaal niet nodig om opeens midden op de dag drie uur op een bed te zitten.”
Neem een kijkje op dagbehandeling Kameleon
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Hier is het zien en gezien worden
De huiskamersfeer werkt niet alleen voor patiënten. Aline: “Als medewerkers van de afdeling zien wij elkaar ook overal. Als je ziet dat een collega nog druk bezig is, dan neem je iets over of heet je ouders welkom, die voor een afspraak komen. Dat beaamt Anita: “Hier is het zien en gezien worden. Als patiënt hoef je niet op de bel te drukken, de verpleegkundige loopt er gewoon. Op Kameleon komen veel kinderen met een chronische ziekte. Daardoor zijn ze met regelmaat aanwezig. Dit maakt dat het contact met elkaar anders is. Het is best vooruitstrevend hoe het hier is ingericht, dus andere ziekenhuizen komen ook kijken.”
Je weet wat je aan elkaar hebt
Een andere succesfactor in de samenwerking is het relatief kleine team. Aline: “Op Kameleon hebben we niet te maken met avond- en nachtdiensten. Dat maakt de lijntjes heel kort omdat we veel met dezelfde medewerkers samenwerken. Je weet wat je aan elkaar hebt en waar je voor staat met elkaar. Dat vind ik heel prettig. Je kent elkaar gewoon snel goed.”
Kameleon?
Niet voor niets prijkt een foto van de Kameleon op de muur achter de balie. “Een dier dat van kleur verandert en altijd meebeweegt, net als wij hier op de afdeling. Collega’s van alle specialismen komen hier samen, we bewegen mee met de patiënten en ouders”, vertelt Aline. “Dat is nou de kracht van samen.”
De kracht van samen
De kracht van samen zie je dan ook duidelijk terug in de patiënttevredenheid. Patiënten en ouders beoordelen de zorg op Kameleon heel goed. Anita: “Dat hoge cijfer- een 8,9 - komt voort uit de evaluatie met ouders. Met hun wensen doen we echt iets. Zo voeren we privégesprekken in een aparte kamer. Voor kind en ouders is die privacy belangrijk. Ook hebben we twee tienerwerkplekken gerealiseerd, waar je je huiswerk kunt doen zonder dat er drie peuters om je heen dartelen.”
Patiënt is onderdeel van het team
Toch realiseert het team van Aline en Anita niet alle wensen. Anita: “Juist door oprecht te luisteren en te weten wat de ander nodig heeft, ontstaat interactie en echt contact. De patiënt is bij ons onderdeel van het team. Dat waarderen patiënten. En dat maakt de samenwerking voor ons als medewerkers ook heel mooi. Dit is voor ons echt betekenisvol werk.”
Aline: “Mensen voelen zich gezien en gehoord. Dat er in hen geïnvesteerd wordt door een goed samenwerkend team. Zo ervaren wij het zelf ook. Dat maakt het werk heel mooi. Alleen die slechte koffiemachines is nog een puntje. Die vervang je niet één twee drie. Gelukkig kunnen we wel iets doen aan de koffiebeleving. Nu zijn er koekjes en gezellige bekers met en Kameleon erop. Daar hebben wij zelf ook plezier van.”
Zomerserie: De kracht van samen
Patiënten in het UMC Utrecht waarderen onze zorg in de kliniek met een 8.6, de zorg op de polikliniek met een 8.7 (bron: UMC Utrecht Jaarverslag 2023). Daar zijn we heel blij mee. Wie zijn die 12.194 medewerkers die dit mogelijk maken? Wie werken er in het UMC Utrecht en wat maakt hun werk zo mooi?
In onze zomerserie vertellen collega’s over werken in het UMC Utrecht. Samen met andere collega’s. Samen met de patiënt. Het is de kracht van samen.