In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) staat een nieuwe MRI. Geen echte, maar een oefen-MRI. Wat is een oefen-MRI en hoe gaat dit apparaat patiënten in het WKZ helpen? Op maandag 15 juli 2024 was de feestelijke opening.
Drie tot zes minuten muisstil liggen in de benauwde, kleine, indrukwekkende, lawaaierige ruimte van de MRI-scanner. Dat is moeilijk voor de meeste kinderen onder de acht jaar. En dat meerdere keren minstens 30 minuten lang, want zo lang duurt een MRI-scan. Daarom gaan jonge kinderen vaak onder narcose als zij een MRI-scan krijgen. Rutger Jan Nievelstein, kinderradioloog in het WKZ: “Als kinderen bewegen tijdens een MRI-scan, dan is het beeld vaak slecht en kunnen wij radiologen het beeld moeilijk beoordelen. Met vaak een herhaling van de MRI-scan tot gevolg. We hebben de wens om anesthesie voor kinderen terug te dringen. Kinderen met chronische ziekten moeten vaak een MRI-scan ondergaan, en het vaak en te veel krijgen van narcose is uiteindelijk ook niet goed voor het kind. Het doel is dus om anesthesie zoveel mogelijk te beperken, tenzij er een medische indicatie voor is. Met de oefen-MRI kunnen kinderen vanaf ongeveer vier jaar oud, wennen aan een échte MRI-scan, zonder narcose. Dit is uiteindelijk beter voor de gezondheid van het kind.”
Twee scans in plaats van één in dezelfde tijd
De komst van de oefen-MRI draagt dus bij aan een kwaliteitsslag in de kindzorg. Olga Braams, gezondheidspsycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog in het WKZ: “Door kinderen voor te bereiden in de oefen-MRI om vervolgens zonder narcose in de échte MRI-scanner te gaan, heeft het kind minder stress en angst. Maar het verkort ook de wachtlijsten en versnelt daardoor de uitslag van de MRI en eventuele vervolgbehandelingen. Medisch pedagogische zorgverleners bereiden kinderen voor met informatie en materialen zoals een MRI-bouwpakket.” Rutger Jan vult aan: “Normaal duurt een MRI-scan onder narcose een uur, inclusief de voor- en nazorg. Door kinderen vooraf te trainen, kunnen laboranten hen sneller op de MRI-tafel krijgen. De instructies zijn korter. Het terugdringen van het narcoseprogramma zorgt bovendien voor kortere wachtlijsten en minder gebruik van anesthesie, waardoor in dezelfde tijd twee MRI-scans in plaats van één kunnen worden gedaan. Het is efficiënter.”
Een reusachtige scanner die door de deur past
Maar zo makkelijk haal je een oefen-MRI niet in huis. Een kolossaal apparaat, dat niet meer echt in gebruik is én dat door een deur kan. Het had best wat voeten in de aarde. Olga: “De eerste keer dat we er een probeerden te krijgen, ging het niet door omdat de scanner niet door de deur paste. Uiteindelijk waren het de onderzoekers van het Youth-onderzoek die een prototype van een MRI-scanner aanboden.”
Nu staat de oefen-MRI op de afdeling Kinderradiologie in het WKZ. Een reusachtige scanner, zonder techniek erin, maar met waarheidsgetrouwe geluidssimulaties. “Het is het mooiste wat er is en het meest realistische. We maakten afgelopen tijd al dankbaar gebruik van de oefen-MRI in het Prinses Máxima Centrum, maar daar werkten we met tijdslots en dat maakte ons werk inflexibel. We zijn er erg blij mee. Andere groepen willen hem ook gaan gebruiken, zowel klinisch als voor onderzoek, bijvoorbeeld om met taken en afbeeldingen te gaan oefenen voor functioneel MRI-onderzoek”, zegt Olga.