Iemand die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld Utrecht (CSG). In ons land kunnen slachtoffers van seksueel geweld op 16 locaties terecht voor de juiste zorg. Een van deze CSG-locaties is in het UMC Utrecht, waar de eerste opvang van slachtoffers van seksueel geweld op de afdeling Spoedeisende Hulp plaatsvindt. Na een verbouwing van de SEH is ook het CSG Utrecht vernieuwd, waardoor deze slachtoffers nu nog beter opgevangen kunnen worden.
'Het is ons er alles aan gelegen om het slachtoffer zoveel mogelijk veilig te laten voelen. Na een traumatische ervaring kampt een slachtoffer met veel stressreacties. Erg belangrijk om dan een ruimte te kunnen bieden waarin iemand zich bevindt in een kalmerende omgeving met zo min mogelijk prikkels”, vertelt psycholoog Ingeborg Stratenus van het UMC Utrecht, die het Centrum Seksueel Geweld Utrecht coördineert. Met de inrichting van de nieuwe ruimtes is daar rekening mee gehouden. Twee kamers met een huiskamersfeer zijn bedoeld om rust te creëren. Met meer privacy dan voorheen, ook is er een douche beschikbaar.
Hoe ziet Centrum Seksueel Geweld Utrecht eruit?
Hoe de begeleiding in het Centrum Seksueel Geweld Utrecht in z’n werk gaat en hoe de nieuwe ruimtes eruitzien, laten SEH-verpleegkundigen Marjol Rodenhuis en Chantal van Assenbergh zien in deze video.
Dag en nacht hulp via 0800-0188
Al sinds de oprichting van het CSG Utrecht, nu 10 jaar geleden, was er op de SEH een kamer voor de opvang van slachtoffers van seksueel geweld. Hier meldden zich vorig jaar 167 slachtoffers die korter dan een week geleden seksueel geweld hadden meegemaakt. Het CSG is 24/7 bereikbaar via het landelijke nummer 0800 - 0188 of via de chat. Iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld, online of offline, kan veilig en anoniem contact zoeken met het CSG. Het CSG-team zorgt ervoor dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld om een slachtoffer de zorg te bieden die hij of zij nodig heeft en wenst.
Meer ruimte en privacy
Met de vernieuwing van het CSG Utrecht is er nu meer ruimte en privacy voor de opvang. Het slachtoffer krijgt eerst de noodzakelijke medische en forensische zorg geboden, waarna er contact komt met een casemanager die het slachtoffer minimaal 4 weken gaat begeleiden voor psychologische zorg. De realisatie van de nieuwe CSG-kamers heeft tot stand kunnen komen met financiële hulp vanuit het UMC Utrecht, de centrumgemeenten Utrecht en Amersfoort en een donatie van de Studenten RAG Week Utrecht.
Verpleegkundige blijft bij je
Op de SEH vertelt het slachtoffer zijn of haar verhaal kort aan een verpleegkundige, zodat die kan inschatten welke medische zorg nodig is. In geval van aangifte coördineert de verpleegkundige de samenwerking tussen de forensisch arts, forensisch rechercheur, zedenrechercheur en spoedeisende-hulparts of kinderarts. De verpleegkundige speelt hiermee een belangrijke rol als centrale contactpersoon. Marjol Rodenhuis is SEH-verpleegkundige: “We horen van veel slachtoffers dat ze het prettig en geruststellend vinden dat de verpleegkundige de eerste uren bij hen blijft. In de nieuwe ruimtes kunnen wij dat nu doen. We zijn heel blij deze begeleiding nu te kunnen bieden in een kalmerende omgeving met zo min mogelijk prikkels.”
Centrum Seksueel Geweld
In het Centrum Seksueel Geweld in het UMC Utrecht bieden we dag en nacht hulp aan iedereen die korter dan zeven dagen geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om adequate zorg te bieden. Zij houden zich aan de beroepsmatige geheimhoudingsplicht. In het geval dat de door het slachtoffer ervaren stressklachten niet verminderen binnen 4 weken, wordt er actief meegedacht in het doorverwijzen naar de GGZ voor vervolghulp bestaande uit o.a. gerichte traumabehandeling.
Lees meer over het Centrum seksueel geweld - UMC Utrecht.