Militairen verlichten druk ziekenhuizen
Ongeveer 100 militaire zorgmedewerkers gaan landelijke specifieke COVID-zorg bieden via het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Met de hulp van Defensie kan het UMC Utrecht hierdoor 26 meer patiënten opvangen, waardoor het ook COVID-patiënten kan overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen. Begin volgende week moet de militaire steunverlening operationeel zijn.
De steunverlening vanuit Defensie op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bestaat uit militair artsen, algemeen militair verpleegkundigen en coördinerend personeel. 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht levert het gros van de militairen.
Handen aan het bed
Op dit moment is het grootste knelpunt binnen ziekenhuizen de ‘handen aan het bed’ voor COVID-patiënten die niet op de IC-afdeling liggen. De inzet van Defensie vergroot deze capaciteit. Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) coördineert de verdeling van COVID-patiënten tussen de Nederlandse ziekenhuizen.
Tweede afdeling
Door de steun vanuit Defensie kan het UMC Utrecht een tweede afdeling voor specifieke COVID-zorg openen. De totale capaciteit wordt hiermee uitgebreid van 26 naar 52 bedden. Vandaag zijn de eerste 10 militairen gestart met de aanvullende training in het UMC Utrecht. Regulier ziekenhuispersoneel en militaire zorgverleners werken straks zij-aan-zij op beide afdelingen.
Lessons learned
Op basis van de eerdere ervaringen van dit jaar bereidt Defensie het personeel goed voor op de samenwerking. Daarom verzorgt het UMC Utrecht op dit moment een training voor de militaire zorgverleners. Vanaf begin volgende week moeten de militairen in het UMC Utrecht operationeel zijn om zorg te kunnen bieden aan COVID-patiënten vanuit ziekenhuizen in Nederland die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.
Defensie ondersteunde in de periode van 11 maart tot en met 1 juli 2020 de civiele autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, krijgt Defensie opnieuw verzoeken vanuit het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) om bijstand.