Onderzoek biedt handvatten voor sportadvies
Nieuw onderzoek naar de erfelijke hartspierziekte hypertrofische cardiomyopathie (HCM) laat zien dat sporten over het algemeen veilig is voor mensen met een erfelijke aanleg voor deze aandoening. Alleen bij intensieve beoefening van hoog-dynamische sporten, zoals voetbal en hockey, werd een verhoogd risico op kamerritmestoornissen gevonden. Deze inzichten bieden nieuwe handvatten voor het geven van gepersonaliseerd sportadvies en voorkomen onnodig stoppen met bewegen.
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartspierziekte waarbij de hartspier verdikt is. Een verdikking van de hartspier kan ook ontstaan door niet-erfelijke oorzaken, zoals een lang bestaande hoge bloeddruk of door topsport. De hartspierziekte kan leiden tot klachten zoals duizeligheid, wegrakingen of soms plotseling overlijden door hartritmestoornissen. In Nederland wordt geschat dat ongeveer 1 op de 500 volwassenen kenmerken heeft van deze erfelijke hartspierziekte.
Onderzoekers van het UMC Utrecht, Amsterdam UMC en UMC Groningen onderzochten de relatie tussen sporten en de erfelijke hartspierziekte HCM. Ze keken of het beoefenen van sport en welk type sport het ontstaan van de erfelijke hartspierziekte versnelt of erger maakt. Hierbij keken ze naar mutaties, erfelijke aanlegfouten, die in Nederland veel voorkomen. Ze concludeerden dat sporten in het algemeen niet leidden tot levensbedreigende hartritmestoornissen of ernstige verdikking van de hartspier en het eerder ontstaan van de erfelijke hartspierziekte. Dit geldt ook voor hoog-statische sporten zoals gewichtheffen, windsurfen en skiën.
Verhoogd risico op kamerritmestoornissen enkel bij erg intensieve sport
De onderzoekers zagen wel bij het kwart meest actieve mensen die hoog-dynamische sporten beoefenden, zoals voetbal, hockey en tennis, meer potentieel levensbedreigende kamerritmestoornissen. Zij hadden een drie keer verhoogd risico op kamerritmestoornissen dan mensen die deze hoog-dynamische sporten niet beoefenden. Hoewel de resultaten tonen dat sport over het algemeen veilig is, dienen deze hoog-dynamische sporten wel met voorzichtigheid te worden beoefend. “De uitkomsten van ons onderzoek bieden nieuwe handvatten voor gepersonaliseerd sportadvies aan mensen met erfelijke hartspierziekten”, zegt Peter van Tintelen, hoogleraar cardiogenetica in het UMC Utrecht. “Dit onderzoek helpt om een sportadvies op maat te geven en te voorkomen dat deze mensen met een erfelijke hartspierziekte onnodig stoppen met sporten.”
Samenwerking onderzoek sportactiviteiten
Voor dit onderzoek zijn 188 mensen met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar geïnterviewd over hun sportactiviteiten sinds de leeftijd van tien jaar. Het onderzoek is geïnitieerd door de afdelingen Genetica en Cardiologie van het UMC Utrecht en uitgevoerd samen met de afdelingen genetica/cardiologie van het Amsterdam UMC en UMC Groningen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in Circulation Genemics and Precision Medicine.