Studenten uitgedaagd in Vrouwenhart Challenge
Studenten uitgedaagd in Vrouwenhart Challenge
In de Vrouwenhart Challenge – een Utrechtse onderwijs-challenge, die deze week weer van start gaat - denken studenten mee met onderzoekers, artsen en patiënten over de zeldzame hartziekte SCAD. Het beste idee wordt daadwerkelijk door studenten uitgevoerd in het UMC Utrecht.
Waar studenten in een eerdere editie van de onderwijs-challenge meedachten over nieuw onderzoek naar Long-COVID, dragen zij dit jaar bij aan wetenschappelijk onderzoek naar SCAD (Spontaneous Coronary Artery Dissection). Deze ziekte komt vooral voor bij jonge vrouwen zonder risicofactoren voor hart- en vaatziekten en kan leiden tot vaatvernauwing of een hartinfarct.
Kick-off in FC Utrecht-stadion
Tijdens de kick-off in het FC Utrecht-stadion Galgenwaard op 13 oktober worden ruim 400 studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen bijgepraat over SCAD door patiënten, cardiologen, biomedische onderzoekers en andere betrokkenen. “Belangrijk is dat studenten worden geïnformeerd door al deze professionals”, aldus initiatiefnemers Niels Bovenschen (hoogleraar onderzoek-gestuurd onderwijs in de biomedische wetenschappen, verbonden aan de afdeling pathologie van het UMC Utrecht) en Marco van Brussel (universitair hoofddocent Medisch Onderwijs, verbonden aan Kinderbewegingscentrum UMC Utrecht). “Op die manier gaan ze inzien waar op dit moment de complexe maatschappelijke uitdagingen liggen die alleen vanuit meerdere disciplines benaderd kunnen worden.” Samen met promovendi Michael Schakelaar en Annemieke Maas coördineren zij deze challenge.
Hester den Ruijter (hoogleraar Hart- en vaatziekten bij vrouwen) en docent-onderzoeker Anne-Mar van Ommen voegen hieraan toe: “Dit is een fantastische kans om dit probleem onder de aandacht te krijgen en de innovatiekracht en openheid van studenten te gebruiken om vernieuwend onderzoek te doen naar deze aandoening. Dat is echt hard nodig.”
Studenten krijgen er studiepunten voor
Inmiddels is de interdisciplinaire health-challenge uitgegroeid tot een vast onderdeel van het reguliere onderwijsprogramma binnen de faculteit Geneeskunde van het UMC Utrecht, studenten krijgen er studiepunten voor. Vanuit de onderwijsfilosofie de Nieuwe Utrechtse School werken interdisciplinaire groepen met studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen tijdens de challenge samen onder professionele begeleiding.
Studenten Biologie, Scheikunde, Farmacie en Medical Humanities kunnen dit jaar ook aansluiten op facultatieve basis. Met als uiteindelijk doel om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek naar SCAD.
En de winnaar is...
Tijdens het eindsymposium van de Vrouwenhart Challenge in stadion Galgenwaard op 10 november wordt bekendgemaakt wat het meest kansrijke idee is. Zesendertig studenten zullen dit idee later in het academisch jaar daadwerkelijk uitvoeren, in de Bachelor Research Hub van het UMC Utrecht.
Nieuw dit jaar is dat de Bachelor Research Hub wordt uitgebreid met andere disciplines. In het Studenten Research Hub netwerk dat zo ontstaat kunnen studenten van verschillende disciplines samen met artsen, onderzoekers, patiënten en andere stakeholders werken aan challenges vanuit verschillende perspectieven. Van medische technologie tot planetary health en van een biomedisch laboratorium en epidemiologie tot artificial intelligence. Ook hiermee zijn studiepunten te verdienen.
Help je mee om meer onderzoek naar SCAD mogelijk te maken?
Wil jij net als het FC Utrecht vrouwenteam supporter worden van meer onderzoek naar SCAD? Deel dan deze link met je netwerk voor een (kleine) bijdrage.