Apparatuur en materiaal
U hebt de beademingsmachine in bruikleen. Dit betekent dat de machine eigendom blijft van het UMC Utrecht. U bent verantwoordelijk voor een goed beheer van de kostbare machine.
Onderhoud uitklapper, klik om te openen
Het CTB zorgt ervoor dat de beademingsmachine en eventuele andere apparatuur regelmatig wordt onderhouden. In uw patiënten informatie dossier staan de instellingen van uw beademingsmachine.
Wat u zelf kunt (laten) doen:
- Dagelijks de dikke beademingsslangen uithangen.
- Dagelijks het masker reinigen met een huishoudelijk sopje.
- Wekelijks trolley en buitenzijde beademingsmachine schoonmaken met een vochtige doek.
Een overzicht over het onderhoud en vervangen van de beademingsmaterialen vindt u in het overzicht.
Bestellen beademingsmaterialen uitklapper, klik om te openen
Beademingsmaterialen (disposables) kunt u bestellen via uw persoonlijke webshop van Vivisol. Het beschikbare assortiment van de CTB's bij Vivisol wordt bepaald door de CTB's. Dit wordt in een landelijk commissie gedaan met afgevaardigden van elk CTB. Vanwege de omvang van het assortiment en de complexe zorg is het in principe niet mogelijk om van dit assortiment af te wijken, tenzij het medisch noodzakelijk is.
Landelijk is er voor veel materialen een afspraak hoeveel u per jaar mag bestellen, als u hier vragen over heeft horen wij dat graag.
Afdeling Medische Techniek
De afdeling Medische Techniek van het UMC Utrecht ondersteunt het CTB bij een aantal zaken:
- het beheer van de apparatuur;
- indien nodig het controleren van alarmerings- en oproepsystemen;
- het zorgdragen dat de beademingsmachine op rolstoelen wordt gemonteerd.
Handleidingen en instructies uitklapper, klik om te openen
Voor handleidingen en instructies kunt u terecht op de website onderwijsprogramma chronische beademing.
Voor handleidingen en instructies kunt u terecht op de scholingswebsite van het CTB, op de pagina Apparatuur CTB Utrecht volwassenen.
Wat te doen bij een stroomstoring uitklapper, klik om te openen
Zorg ervoor dat al uw apparatuur altijd is opgeladen.
Het is belangrijk dat u zich van te voren oriënteert waar u kunt verblijven tijdens een langdurige stroomstoring. U dient zich af te vragen:
- Hoe lang u met de accu’s van de beademing en andere apparatuur veilig in uw woning kunt verblijven.
- Hoe lang u zonder beademing kunt indien de accu’s leeg zijn.
De beademingsmachine en andere bijbehorende apparatuur werken op stroom. Bij langdurige stroomuitval komt de voortgang van uw beademing in gevaar. Als er een lange stroomstoring ergens is wordt het CTB hierover geïnformeerd. Indien nodig gaat er een calamiteitenplan in werking.
Als er geen stroom meer is ... uitklapper, klik om te openen
- ... en u heeft geen of korte beademingsvrije tijd kunt u zich handmatig (laten) beademen met een beademingsballon, indien aanwezig. Indien u in het bezit bent van een airstackballon kunt u deze in nood hiervoor gebruiken. LET OP: Een éénrichtingsklep (tussenstukje) moet u daarvoor verwijderen
- Bij een slijmprobleem maakt u gebruik van airstacken. Indien u in het bezit bent van uitzuigapparatuur met een opgeladen accu kunt u daar gebruik van maken.
De beademingsmachine bij een stroomstoring uitklapper, klik om te openen
Een beademingsmachine gaat bij een stroomstoring automatisch over op de accu, als die aanwezig is.
De accu van de beademingsmachine op uw rolstoel moet onafhankelijk van de rolstoelaccu worden opgeladen. Het is verstandig beide accu’s elke nacht op te laden. Wanneer een stroomstoring zich voordoet ziet u op de display van uw beademingsmachine dat de machine niet meer op de netstroom is aangesloten, maar op de accu. Daarnaast volgt er een alarm.
Hoe lang uw accu stroom levert ligt aan het apparaat dat u gebruikt, hoe oud de accu is en aan de beademingsinstellingen.
- Breas Vivo 50: interne en externe accu > leveren tezamen gemiddeld 8 uur stroom;
- Trilogy 100: interne en externe accu > leveren tezamen gemiddeld 6 uur stroom;
- Dreamstation ASV: heeft geen interne accu.
- Trilogy Evo: interne en externe accu -> leveren tezamen gemiddeld 6 uur stroom.
- Prisma VENT 50-C: heeft een interne accu levert gemiddeld 8 uur stroom. Let op! De Prisma Vent50-C kan absoluut niet tegen kou. Dit leidt ertoe dat de beademingsmachine niet functioneert
- ResMed AirCurve: heeft geen interne accu.
- ResMed AstralTM 150: heeft een interne accu > levert gemiddeld 8 uur stroom.
Andere apparaten bij een stroomstoring uitklapper, klik om te openen
Uitzuigapparatuur
De Medela is niet voorzien van een accu. De Atmos, een mobiel uitzuigapparaat, is voorzien van een interne accu waarmee gemiddeld 40 minuten kan worden uitgezogen. De Atmos zal na 10 minuten aaneengesloten uitzuigen met onderbrekingen gaan werken, dit is vanwege accubescherming. Er is een 12 volt kabel voor de auto en eventueel de rolstoel beschikbaar.
Hoestmachine
De hoestmachine is niet standaard voorzien van een accu. Alleen in overleg met het CTB komt u in bepaalde gevallen in aanmerking voor een accu. Er is een 12 volt kabel beschikbaar voor aansluiting in de auto en eventueel de rolstoel. Voor overige niet CTB-apparatuur (tillift, zuurstofconcentrator etc.) kunt u de richtlijn van de betreffende leverancier raadplegen.
Indien de stroomstoring langer gaat duren uitklapper, klik om te openen
- Zoek tijdig uit waar u het beste heen kunt gaan indien een stroomstoring langere tijd lijkt te duren.
- Als u een woning met lift bewoont, dient u zich ervan bewust te zijn dat deze tijdens een stroomstoring niet functioneert.
- Zoek en vraag hulp van familie of vrienden.
- Schakel professionele hulp in. Wellicht is er in uw nabije omgeving bijvoorbeeld een ziekenhuis of verpleeghuis met een noodstroomvoorziening.