Terug

Behandeling met Samarium

Behandeling met Samarium

Patiëntfolder

U krijgt een behandeling met radioactief Samarium-153-EDTMP (hierna Samarium genoemd). Deze behandeling vindt plaats bij patiënten met pijnlijke uitzaaiingen in de botten. Dit is een palliatieve behandeling, dat wil zeggen dat de pijnklachten verminderen. Het leidt niet tot genezing.

Het radioactieve Samarium wordt door de skeletmetastasen opgenomen. De straling die door Samarium wordt afgegeven zorgt voor een bestraling van de uitzaaiingen in de botten van binnenuit. 

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Voorbereiding op de behandeling met samarium

  • Graag voordat u naar de verpleegafdeling gaat, bloed laten afnemen bij het laboratorium, receptie 25

  • Graag uw medicijnen en medicijnlijst meenemen

  • Contactlenzen kunt u blijven dragen, maar vanwege de droge lucht raden wij u aan ook een bril mee te nemen

  • Graag een setje extra of oude kleding meenemen vanwege risico op tijdelijke radioactieve besmetting

Nadat bij u Samarium is toegediend kan een klein deel hiervan via urine of transpiratievocht in uw kleding komen. Het is verstandig dat u extra of oude kleding meeneemt in verband met een tijdelijke besmetting van de kleding met radioactief Samarium. Bij besmetting van de kleding blijft deze ongeveer 3 maanden achter op de afdeling om “uit te stralen”. Hierna kunt u de kleding weer ophalen. Het wordt aangeraden om oude kleding mee te nemen, die u na afloop kunt weggooien. Door de verpleegkundige van de stralingsunit oncologie wordt de gedragen kleding gecontroleerd voor u deze weer mee naar huis mag nemen. Dit risico bestaat ook voor uw persoonlijke bezittingen (bijvoorbeeld een boek) dat u meeneemt tijdens de behandeling, houdt u hier rekening mee.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

De behandeling is eenvoudig en pijnloos. Het radioactieve Samarium krijgt u via een infuusnaald in een bloedvat toegediend. Niet al het toegediende radioactieve Samarium wordt door de skeletmetastasen opgenomen. Een gedeelte hiervan verlaat het lichaam via de urine. Dit gebeurt vooral in de eerste 12 uur. Om verspreiding van de radioactiviteit tegen te gaan wordt u voor deze behandeling kortdurend (1 dag) in het ziekenhuis opgenomen. U hoeft in principe ’s nachts niet te blijven.

De duur van de opname bedraagt 1 dag. U mag ongeveer acht uur na de therapie weer naar huis. U wordt opgenomen op een eenpersoons kamer met eigen douche en toilet, telefoon, televisie, internet. Om verspreiding van de radioactiviteit tegen te gaan, mag u gedurende de opname uw kamer niet verlaten, en mag er geen bezoek komen. Nadere informatie krijgt u van de verpleegkundige.

Bij toiletbezoek moet u altijd zittend plassen en u moet steeds toiletpapier gebruiken. De handen moeten indien mogelijk op het toilet worden gewassen, zodat deurknoppen, etc. zo schoon mogelijk blijven. Het water dat u (douche, toilet en wastafel) gebruikt, wordt in speciale tanks opgevangen. Omdat vooral de urine radioactiviteit bevat, is het belangrijk dat er niets naast het toilet komt. Mannen worden verzocht om zittend te urineren. Na het toilet bezoek zorgt u voor een goede handhygiëne.

Medische verantwoordelijkheid en reanimatiebeleid

De medische verantwoordelijkheid tijdens uw opname is in handen van specialisten van de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Door de radioactiviteit is de verpleegkundige zorg beperkt, omdat de verpleegkundigen dagelijks met patiënten omgaan, zijn zij volgens de kernenergiewet verplicht om:

  • Enige afstand te houden van de patiënt.
  • De tijd in aanwezigheid van de patiënt zo kort mogelijk te houden.

Tijdens de opname wordt u in ieder geval gezien door een arts. Hij/zij bespreekt met u alle relevante zaken voor de opname en de behandeling. Daarbij hoort ook een gesprek over het zogenaamde ‘reanimatiebeleid’. U bepaalt samen met de arts wat er gedaan moet worden bij een plotselinge onverwachte hartstilstand. Dit kan bij iedereen gebeuren en staat helemaal los van deze behandeling, maar omdat het ziekenhuis groot is, met veel patiënten, gebeurt het wel af en toe. Het is dan ook belangrijk om dat vooraf met iedereen te bespreken.

U zult daarbij geneigd zijn om te denken dat reanimeren altijd zinvol is, maar dat is helaas niet altijd het geval. Reanimatie bij ernstig zieke patiënten is vrijwel nooit succesvol en leidt vaak tot onnodig veel extra lijden. Dat wil meestal zeggen een langdurig verblijf op een intensive care zonder uitzicht op enige verbetering.

In het geval van ernstige ziekte is het daarom raadzaam om met een arts afspraken hierover te maken. Meestal gaat het dan om de afspraak om bij acute hartstilstand niet te reanimeren. Een en ander zal met u besproken worden. Als er niets met u besproken wordt betekent dat automatisch dat alles, inclusief reanimeren, gedaan wordt.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Als de hoeveelheid straling die uw lichaam uitzendt onder een bepaalde waarde is, mag u naar huis. U heeft dan nog wel radioactiviteit in uw lichaam. Mensen in uw omgeving kunnen dus straling ontvangen. Dit is niet gevaarlijk als de hoeveelheid straling laag is. Om de hoeveelheid straling voor mensen in uw omgeving zo laag mogelijk te houden dient u de volgende leefregels  op te volgen:

De nucleair geneeskundige bepaalt wanneer u naar huis gaat en de verpleegkundige geeft aan hoe lang u de leefregels moet volgen. Deze periode varieert van 24 uur tot maximaal 1 week voor volwassenen en kinderen. Als u onderstaande voorschriften zo goed mogelijk naleeft, zal de hoeveelheid straling die anderen ontvangen tot een minimum beperkt blijven.

Algemeen - Uw huisgenoten moeten zoveel mogelijk afstand van u houden, in elk geval meer dan 1 meter. Bij televisie kijken of eten (dus als u lang bij elkaar zit) liefst 2 meter of meer.

Toilet- Bij toiletbezoek moet u altijd zittend plassen en u moet steeds toiletpapier gebruiken. De handen moeten indien mogelijk op het toilet worden gewassen, zodat deurknoppen, etc. zo schoon mogelijk blijven.

Wasgoed en serviesgoed - Na het innemen van de jodiumcapsule bevat al het lichaamsvocht een kleine hoeveelheid radioactiviteit. De door u gebruikte handdoeken, beddengoed, kleding en serviesgoed mogen niet door anderen worden gebruikt. Na het wassen kunnen ze weer door iedereen worden gebruikt. Apart wassen is niet nodig.

Kinderen (t/m 10 jaar) - Kleine kinderen (t/m 10 jaar) zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Zij moeten daarom door één van uw huisgenoten worden verzorgd. Vermijd zo veel mogelijk direct lichamelijk contact (zoals op schoot houden of op de rand van het bed). U mag uw kinderen wel een knuffel of een zoen geven. Bewaar een zo groot mogelijke afstand tot de kinderen. Als dit niet mogelijk is, moeten ze bij familie of vrienden logeren in de periode dat u de leefregels moet volgen.

Partners en huisgenoten - Om zoveel mogelijk afstand te houden, moet u op minstens 2 meter afstand van elkaar slapen. Het liefst in aparte kamers. Let op dat de bedden in verschillende kamers niet tegen dezelfde muur staan. Hierdoor wordt de benodigde afstand niet gehaald. Direct lichamelijk contact zoals knuffelen en seksueel contact moeten beperkt blijven tot maximaal 30 minuten per dag.

Zwangeren - Om de dosis voor het ongeboren kind zo laag mogelijk te houden, moet u zoveel mogelijk afstand houden van zwangere vrouwen.

Oudere partners - Voor personen van circa 60 jaar of ouder is de kans op stralingsschade zeer gering. Indien uw partner of huisgenoten deze leeftijd hebben bereikt, hoeven de voorschriften “Algemeen” en “Partners en huisgenoten” niet zo streng opgevolgd te worden. Enige afstand houden als u lange tijd naast elkaar zit, is dan aan te bevelen. De overige voorschriften moeten wel worden opgevolgd.

Bezoekers - Bij bezoek moet u afstand houden en direct lichamelijk contact vermijden. Bezoek van kleine kinderen en zwangere vrouwen wordt afgeraden.

Werk - Op het werk moet u zoveel mogelijk afstand bewaren tot collega’s en anderen. Als u werkt in het basisonderwijs of de kinderopvang (met kinderen t/m 10 jaar), moet u het werk verzuimen gedurende de periode dat de leefregels gelden. Als u op korte afstand van uw collega’s werkt (op 2 meter of minder), moet u ook verzuimen. De nucleair geneeskundige vertelt u hoe lang. Wanneer u twijfelt dan kunt u de verantwoordelijke stralingsdeskundige raadplegen, via de verpleegkundige.

Schoolbezoek - Als u schoolonderwijs volgt, moet u verzuimen gedurende de periode dat de leefregels gevolgd moeten worden.

Bijeenkomsten - U moet bijeenkomsten vermijden, denk hierbij aan feesten, verjaardagen, bioscoop, theater, kerk etc.

Vervoer - In de eerste week na behandeling moet u niet langer dan 1 uur per keer met het openbaar vervoer reizen.

Wanneer u met een taxi reist, kunt u het beste rechts achterin gaan zitten. De taxirit mag dan maximaal 2 uur duren.

Als u, tijdens de periode dat de leefregels gelden, moet reizen met het vliegtuig dient u contact op te nemen met de afdeling Radiologie of maak het kenbaar bij de verantwoordelijk nucleair geneeskundige tijdens uw opnamegesprek. U krijgt dan een advies op maat bij ontslag.

Borstvoeding - U dient de borstvoeding te staken voordat u de behandeling ondergaat en u mag de borstvoeding niet meer hervatten.

Zwangerschap - Vrouwelijke patiënten:

  • Als de behandeling voldoende heeft geholpen, mag u na een half jaar zwanger worden.
  • Als de behandeling onvoldoende heeft geholpen zal eerst een eventueel vervolg behandeling afgewacht moeten worden.

Mannelijke patiënten:

  • Wij raden u aan de eerste 6 maanden na behandeling geen kinderen te verwekken.

Seksueel contact is gedurende deze periode geen enkel bezwaar.

Ziekenhuisopname - Bij een ziekenhuisopname in de periode dat de leefregels gelden, moet de nucleair geneeskundige of de verantwoordelijke stralingsdeskundige, worden gewaarschuwd.

Omdat uw kleding besmet kan raken met de radioactiviteit, is het noodzakelijk dat u extra of oude kleding meeneemt in verband met een tijdelijke besmetting van de kleding met radioactief Samarium. Bij besmetting van de kleding blijft deze ongeveer drie maanden achter op de afdeling om “uit te stralen”. Hierna kunt u de kleding weer ophalen.

Het wordt aangeraden om oude kleding mee te nemen, die u na afloop kunt weggooien. Door de verpleegkundige van de stralingsunit oncologie wordt de gedragen kleding gecontroleerd voor u deze weer mee naar huis mag nemen. Dit risico bestaat ook voor uw persoonlijke bezittingen (bijvoorbeeld een boek) die u meeneemt tijdens de behandeling. Houdt u hier rekening mee. Uw telefoon en/of tablet kunt u eventueel in huishoudfolie wikkelen om besmetting te voorkomen.

Overlijden na behandeling

Indien u onverhoopt komt te overlijden binnen 4 weken na deze behandeling, kan uw uitvaartondernemer vragen hebben over deze behandeling. Er kan dan telefonisch contact worden opgenomen met de afdeling Radiologie (telefoonnummer 088 75 588 55).

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Verpleegafdeling Stralingsunit Oncologie

Tijdens de behandeling kunt u last hebben van bijwerkingen. Soms is het nodig dat u dan (direct) contact opneemt.

U kunt de Stralingsunit Oncologie bereiken van 8.00 tot 17.00u via: 

088 75 577 81.

Bezoekadres

Heidelberglaan 100 (locatie AZU), Utrecht
De Stralingsunit bevindt zich op de 2e verdieping in Bouwdeel E

Postadres

UMC Utrecht
Stralingsunit Oncologie
Huispostnummer E 02.119
Postbus 85500
3508 GA Utrecht


Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet