Terug

Dagbehandeling Gynaecologie

Dagbehandeling Gynaecologie

Patiëntfolder

Binnenkort zal bij u een ingreep plaatsvinden ‘in dagbehandeling’. Dit houdt in dat u ’s ochtends wordt opgenomen op de afdeling O.K.-dagbehandeling. Hier vindt de ingreep plaats; als alles naar wens verloopt, gaat u in de loop van de dag weer naar huis. Vanaf het moment dat besloten wordt tot een ingreep in dagbehandeling heeft u te maken met veel verschillende hulpverleners. Van elk van hen krijgt u informatie en instructies. Omdat veel patiënten aan geven dat het moeilijk is om alles in één keer op te nemen en te onthouden, hebben wij het belangrijkste voor u opgeschreven. U kunt de informatie thuis op uw gemak nog eens nalezen. 

Hier wordt beschreven hoe de gang van zaken is rondom de ingreep op de dagbehandeling. 

Achtereenvolgens komen aan de orde:

  • Het polikliniekbezoek. Dit gedeelte heeft u reeds achter de rug. De informatie die u hebt gehad over de ingreep, kunt u nog eens nalezen.
  • De voorbereiding op de ingreep.
  • Dag waarop de ingreep plaatsvindt.
  • Periode na de behandeling.

Als u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met: 

  • De Verpleegpost gynaecologie, telefoonnummer 088 75 575 54 maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.00 uur
  • Via de polikliniek voortplanting en gynaecologie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.00 uur op telefoonnummer 088 75 588 80. Uw gegevens worden dan genoteerd, daarna wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld door het opname secretariaat.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Polikliniekbezoek

Voordat u op de afdeling dagbehandeling komt, bent u op de polikliniek geweest. Daar is besloten dat bij u een ingreep plaats zal vinden ‘in dagbehandeling’. Als u nog vragen hebt over bijvoorbeeld de aanleiding voor of de uitvoering van de ingreep of als het voor u nog niet duidelijk is wat u van de ingreep mag verwachten, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. De arts bij wie u op consult bent geweest, zal niet altijd dezelfde zijn als de arts die de ingreep uitvoert. 

Dit omdat niet alle gynaecologen die op de polikliniek werken ook ingrepen op de afdeling dagbehandeling uitvoeren. 

Voorzorgsmaatregelen

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u zich aan onderstaande adviezen houdt.

Nuchter blijven

Omdat de ingreep onder algehele narcose plaatsvindt, is het noodzakelijk dat u enige tijd voor de ingreep nuchter blijft. Dit houdt in dat u niets meer eet of drinkt. De anesthesioloog spreekt tijdens het screenings-gesprek met u af hoelang u van tevoren nuchter dient te blijven.

Medicijngebruik

Gebruik vier dagen vóór de behandeling geen Asprine, Sinaspril of andere pijnstillers die Acetyl-Salicylzuur bevatten. De anesthesioloog zal met u bespreken welke medicijnen u wèl van tevoren in moet nemen.

Hygiëne

Om infecties te voorkomen is het noodzakelijk dat u ’s ochtends thuis een bad of douche neemt en uw haren wast. Ook dient u nagellak en make-up te verwijderen.

Begeleiding

Omdat u onder algehele narcose bent geweest, mag u na afloop van de ingreep niet alleen naar huis. Ook ziet de anesthesioloog graag dat u de eerste 24 uur na de ingreep niet alleen (thuis) bent. Spreek daarom van tevoren af door wie u wordt opgehaald en wie er bij u kan blijven.

Wanneer moet u contact opnemen met afdeling dagbehandeling?

Als u óp of de dag vóór de behandeling ziek bent (bijvoorbeeld meer dan 38˚ Celsius koorts), verzoeken wij u zo vroeg mogelijk contact met de afdeling OK-dagbehandeling op te nemen op telefoonnummer 088 75 564 46. In overleg zal dan besloten worden of de behandeling door kan gaan. Als u om een andere reden verhinderd bent, dient u dit minimaal 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Telefoonnummer : 088 75 564 46

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

De dag waarop de ingreep plaatsvindt

Binnenkomst

Op de dag waarop u geopereerd wordt, meldt u zich bij receptie 10. 

De secretaresse vraagt u dan om plaats te nemen in de wachtkamer. U wordt daar door een verpleegkundige opgehaald. Zij vertelt hoelang de operatie ongeveer duurt, wanneer er gebeld kan worden en wanneer u weer naar huis kunt. 

Op de afdeling OK-dagbehandeling

De verpleegkundige neemt u vervolgens mee naar de recovery (uitslaapkamer) op de afdeling OK-dagbehandeling. U krijgt dan informatie over de gang van zaken voor de ingreep. Omdat uw blaas voor de ingreep leeg moet zijn, wordt u gevraagd om naar het toilet te gaan om ‘uit te plassen’. Daarna krijgt u een bed toegewezen en ontvangt u een operatiejasje. Uw eigen kleding gaat zolang in een kluisje. Als u aan de beurt bent wordt u naar de operatiekamer gereden waar u ‘overstapt’ op een ander bed.

Wanneer u op dit bed ligt, wordt door de anesthesioloog een infuus ingebracht in uw arm of hand. Via dit infuus wordt een slaapmiddel toegediend. Zodra dit begint te werken, voelt of merkt u niets meer van wat er om u heen gebeurt. Als de operatie achter de rug is, wordt u teruggereden naar de recovery. 

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Bij het ontwaken zult u merken dat u nog aan bewakingsapparatuur ligt. Dit is gebruikelijk. De belangrijkste lichaamsfuncties kunnen dan worden gecontroleerd. Zodra u goed wakker en weer aanspreekbaar bent, geeft de verpleegkundige informatie over de gang van zaken tot het moment van ontslag. 

Ook de arts die de ingreep heeft uitgevoerd, komt bij u langs. 

U hoort dan:

  • Hoe de operatie is verlopen.
  • Wat de voorlopige bevindingen zijn.
  • De verdere gang van zaken.

Als u wat gegeten en gedronken hebt en u zich verder goed voelt, kunt u zich aankleden. In overleg met de anesthesioloog wordt besloten of u naar huis mag. Als dat zo is, kunt u op de recovery iemand bellen om te vragen of u opgehaald wordt. 

Voordat u de afdeling ‘dagbehandeling’ verlaat, heeft u een ontslag-gesprek met de verpleegkundige waarin de gang van zaken na ontslag besproken wordt. De verpleegkundige geeft u enkele adviezen voor de thuissituatie. Ook heeft hij/zij voor u een afspraak gemaakt voor het controleconsult op de polikliniek. Bij vertrek krijgt u een brief mee voor uw huisarts waarin informatie staat over de ingreep die u zojuist hebt ondergaan en de anesthesietechniek die is gebruikt.

Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis blijft. Dit is omdat u onder algehele narcose bent geweest. Meestal doen zich geen problemen voor, maar voor de zekerheid wil de anesthesioloog dat er de eerste 24 uur iemand bij u is.

Wat kunt u na de ingreep verwachten?

Klachten die optreden na een ingreep kunnen per patiënt variëren. Wel zijn er een aantal veelgehoorde klachten van patiënten waar u rekening mee kunt houden. Deze staan hieronder beschreven. Wij adviseren u om punten waarover u zich onzeker voelt, op te schrijven, zodat u deze tijdens de dag van de ingreep met uw arts kunt bespreken.

  • Curettage/Hysteroscopie

Na een curettage of hysteroscopie kunt u de eerste dagen een wat zeurende pijn in de onderbuik hebben. Meestal hebt u nog een aantal dagen last van vaginaal bloedverlies. Dit bloedverlies kan in het begin aanzienlijk zijn, maar zal geleidelijk aan verminderen. Hoelang het bloedverlies zal optreden is niet met zekerheid te zeggen, maar in de meeste gevallen zal het niet langer dan een week duren.

  • Laparoscopie

Een veelvoorkomende klacht na een laparoscopie is schouderpijn. Dit komt doordat er tijdens de ingreep gas in uw buikholte is gebracht. Doordat er tijdelijk een beetje gas achterblijft, wordt het middenrif geprikkeld. Dit veroorzaakt pijn op de schouderbladen. Deze pijn neemt geleidelijk af. Ook kan na de ingreep wat vaginaal bloedverlies optreden. Over het algemeen zal dit weinig zijn en in de loop van een paar dagen verdwijnen. De hechtingen kunt u één week na de ingreep door uw huisarts laten verwijderen.

Voorzorgsmaatregelen

Zolang u bloedverlies hebt, is het aan te raden geen geslachtsgemeenschap te hebben. Verder is het in verband met de anesthesie verstandig om de eerste dagen wat rustig aan te doen. Daarna kunt u uw werkzaamheden weer gewoon hervatten. Thuis kunt u zichzelf verzorgen zoals u gewend bent. Een douche of bad nemen kan zonder bezwaar. Het is beter om, tot na de eerstvolgende menstruatie, geen tampons te gebruiken.

Pijnstillers

Tenzij de anesthesioloog u een andere pijnstiller heeft voorgeschreven, kunt u pijn na de ingreep thuis het best bestrijden met Paracetamol (tabletten à 500 mg). Hiervan mag u er maximaal 6 per dag. In verband met ongewenste bijwerkingen, mag u ook de dagen ná de behandeling geen van de middelen gebruiken die Acetyl-Salicyl-zuur bevatten.

Wanneer contact opnemen met het ziekenhuis?

Neem contact op met het Centrum voor Acute Opvang en Eerste hulp van het UMC Utrecht (telefoonnummer 088 75 568 84) in de volgende gevallen:

  • Buikpijn die niet minder maar juist heviger wordt.
  • Zeer hevig vaginaal bloedverlies.
  • Koorts.

Als u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met:

  • De Verpleegpost gynaecologie, telefoonnummer 088 75 575 54 maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.00 uur
  • Via de polikliniek voortplanting en gynaecologie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.00 uur op telefoonnummer 088 75 588 80. Uw gegevens worden dan genoteerd, daarna wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld door het opname secretariaat.

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie.

Polikliniek Gynaecologie

Telefoonnummer: 088 755 88 80
De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur.
Overige contactgegevens

Samenwerking met Bergman Clinics

UMC Utrecht gynaecologen zien nieuwe patiënten met gynaecologische klachten voor onderzoek en eventuele behandelingen in Bergman Clinics. Zowel UMC Utrecht als Bergman Clinics streven naar ‘Juiste zorg op de Juiste plek’ en kwalitatief hoogstaande gynaecologische zorg met korte toegangstijden. Op die manier maakt het UMC Utrecht ruimte voor de huidige en vooral toekomstige patiënten die meer specialistische zorg nodig hebben of voor patiënten met een complexe achtergrond.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet