Stentplaatsing en coiling
Endovasculaire stentplaatsing en coiling
Bij stentplaatsing met coiling van een aneurysma wordt onder narcose door beide liezen een dun buisje – een katheter – in het vaatstelsel gebracht. Deze katheters wordt vervolgens naar het aneurysma in de hersenen gemanoeuvreerd. Eenmaal aangekomen bij het aneurysma wordt door de ene katheter een stent geplaatst over de ingang van het aneurysma. Door de andere katheter worden er coils in het aneurysma gebracht.
De stent is een soort buisje geweven van nitinoldraadjes. Coils zijn dunne platinadraadjes die de vorm aannemen van een spiraal als ze in het aneurysma worden ontplooit. De stent wordt gebruikt om de coils mooi op hun plaats in het aneurysma te houden. Door een stent langs het aneurysma te plaatsen en vervolgens op te vullen met coils is er geen bloedstroom meer in het aneurysma en kan het aneurysma niet meer gaan bloeden.
Bloedverdunners
Wanneer er een behandeling met stentplaatsing met coiling is, moet u enkele dagen voor de behandeling starten met twee soorten bloedverdunners. Deze bloedverdunners zijn noodzakelijk om het risico op stolselvorming in de stent zo klein mogelijk te maken. De werking van deze bloedverdunners wordt gecontroleerd op de dag van opname. Afhankelijk van de werking wordt de dosering dan soms nog aangepast. U dient u deze bloedverdunners tot enkele maanden na de behandeling te gebruiken. Vaak testen we een week na de behandeling nogmaals de werking van de bloedverdunners, dit gebeurt in het UMC Utrecht. U krijgt bij ontslag een formulier mee om bloed te laten prikken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Opname
Vaak wordt men de middag of avond voorafgaand aan de behandeling opgenomen. Soms is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling. Voor goede monitoring blijft u over het algemeen de nacht na de behandeling nog in het ziekenhuis. De werking van de bloedverdunners zal worden getest na opname.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. Daar start de anesthesist met de narcose. Vervolgens wordt het aneurysma in uw hoofd opnieuw afgebeeld en daarna behandeld met een flow diverting stent. Na de behandeling wordt een controleafbeelding gemaakt. De duur van de behandeling is over het algemeen tussen de één en twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer en vervolgens terug naar de afdeling. Doorgaans zijn er weinig klachten achteraf en kan ’s avonds gewoon gegeten worden.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na zes en achttien maanden zult u nog een controle onderzoek krijgen bestaande uit een scan en/of angiogram op de angiokamer.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.