Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als het goed met u gaat, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. U zult een aantal kleine wondjes hebben op de onderbuik. Deze wondjes zijn gesloten met zelf oplosbare hechtingen. In het geval er een drain is achtergelaten, zal in de dagen na de operatie beoordeeld worden wanneer deze drain verwijderd kan worden.
Meestal is dat de eerste of tweede dag na de operatie.
Tijdens de ingreep is er een urinekatheter geplaatst. De katheter zorgt ervoor dat de verbinding tussen de blaas en de plasbuis goed kan genezen. Tevens kan de urine via de katheter uw lichaam verlaten. Om de urine op te vangen, zal de verpleging een zakje aan uw been bevestigen. Hierdoor bent u niet beperkt tijdens het lopen. In principe kunt u ongeveer 1 á 2 dagen na de operatie al naar huis.
Om na te gaan hoe het thuis met u gaat wordt u in de periode tussen het ontslag uit het ziekenhuis en het verwijderen van de katheter, thuis opgebeld door de verpleegkundig specialist.
De katheter zal na ongeveer 10 dagen verwijderd worden. Indien nodig wordt vóór het verwijderen van de katheter een controle foto gemaakt. Indien er geen bezwaren zijn wordt de katheter verwijderd en gekeken hoe het plassen gaat.
Als de uitslag van het weefsel onderzoek bekend is, wordt dit met u besproken. Dit alles gebeurt in het ziekenhuis en neemt een paar uur in beslag.
Bijwerkingen en/of complicaties
Ondanks de kleine wondjes in de buikwand, blijft de radicale prostatectomie een grote operatie. Verschillende bijwerkingen en/of complicaties kunnen zich voordoen.
Ongewild urineverlies (incontinentie)
Na een radicale prostatectomie kan, in meer of mindere mate, ongewild urineverlies optreden. Meestal is dit urineverlies van voorbijgaande aard. Dit urineverlies kan opgevangen worden door speciaal hiervoor bestemd verbandmateriaal. Indien nodig kunt u doorverwezen worden naar onze continentie verpleegkundige. Zij neemt met u de mogelijkheden door van adequate middelen bij urineverlies passend bij uw situatie. Ook kunt u doorverwezen worden naar een bekkenbodem fysiotherapeut. Deze fysiotherapeut zal u helpen met speciale oefeningen voor uw bekkenbodemspieren waardoor u leert uw urinelozing beter te controleren.
Een jaar na de ingreep blijken nog ongeveer drie tot vijf procent van de patiënten last te hebben van ongewenst urineverlies. Voor deze patiënten kunnen nog andere behandelingen overwogen worden.
Mindere kwaliteit van erecties
Tijdens de operatie zullen de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor erecties, zo goed mogelijk gespaard worden. Deze zenuwen lopen erg dicht tegen de prostaat. Uw uroloog heeft voor de operatie met u besproken of het mogelijk is deze zenuwen te sparen omdat dit in sommige gevallen niet veilig is. De grootste zorg moet zijn om zoveel mogelijk tumorweefsel te verwijderen. Bovendien zal tijdens de operatie blijken of een eerste opzet van zenuwsparend opereren ook daadwerkelijke uitgevoerd kan worden. In alle gevallen worden de zenuwen geraakt tijdens de ingreep. De meeste patiënten hebben hierdoor vlak na de ingreep geen erecties meer. Bij een goede zenuwsparende ingreep, komen die erecties meestal spontaan terug na drie tot twaalf maanden (soms zelfs langer). De genezing van deze zenuwen verloopt traag en het uiteindelijke resultaat is erg afhankelijk van de situatie van erecties vooraf aan de ingreep. Zaadlozingen zullen altijd achterwege blijven na de operatie, maar er is nog wel mogelijkheid tot het krijgen van een orgasme na seksuele stimulatie.
Vernauwing van de plasbuis
Zoals eerder vermeld wordt er een nieuwe verbinding gemaakt tussen de blaas en de plasbuis. In het genezingsproces daarvan is het mogelijk dat er een vernauwing optreedt van die verbinding. Het risico op deze vernauwing ligt tussen de drie tot vijf procent. Bij een vernauwing in de plasbuis zal de urinestraal minder krachtig zijn. Uw arts zal hier tijdens uw controlebezoeken aan de polikliniek steeds naar vragen.
Bij een eventuele vernauwing zal uw arts de behandelingsmogelijkheden met u bespreken.
Na ontslag uit het ziekenhuis
Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u meerdere afspraken mee. Eén telefonische afspraak kort nadat u ontslagen bent om te controleren hoe het met u gaat. Eén afspraak voor een dagopname en een afspraak voor de na-controle. Tijdens de dagopname wordt uw katheter verwijderd en zal gekeken worden of u daarna goed kan plassen. Indien mogelijk wordt tijdens deze dagopname ook de uitslag gegeven van het weefselonderzoek. Indien de uitslag van het weefselonderzoek nog niet bekend is volgt een vervolgafspraak op de polikliniek. Het is prettig als u tijdens het bezoek aan het ziekenhuis een vertrouwd persoon meeneemt.
De komende jaren wordt u intensief gevolgd. Bij een goed verloop wordt de frequentie van de afspraken afgebouwd. De uroloog en verpleegkundig specialist werken nauw samen om u adequate zorg te verlenen. U zult hen beiden zien tijdens uw afspraken op de polikliniek.
Meer informatie
Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist van de polikliniek Urologie, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 15.30. Het telefoonnummer is 088 75 606 49.