Immunotherapie bij insectengifallergie
Immunotherapie bij insectengifallergie
Het doel van immunotherapie is u minder allergisch te maken voor wespen- en bijengif en u hier het liefst helemaal van te verlossen. Voor deze behandeling wordt u drie dagen opgenomen op afdeling D2 west waarna de behandeling poliklinisch en uiteindelijk bij de huisarts wordt voortgezet.
Tijdens de behandeling krijgt u injecties met gezuiverd insectengif. De concentratie wordt stapsgewijs opgevoerd totdat een niveau bereikt is, waarop bescherming optreedt. Meestal wordt dit niveau in drie dagen bereikt. Daarna krijgt u drie weken lang iedere week één injectie op de polikliniek.
Als de behandeling zonder problemen verloopt, kan uw huisarts u hierna verder behandelen.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor de opname
Als u zich de dag voor opname ziek voelt (griep, erg verkouden, koorts), neem dan contact op met de afdeling D2 west. Misschien moeten we dan de immunotherapie uitstellen.
Voorbereiding op de opname
- Als u een speciaal dieet volgt, geef dit dan vooraf door aan de secretaresse als zij u belt voor de opnamedatum.
- U moet uw eigen medicijnen en uw verzekeringsbewijs meenemen.
- U kunt uw medicijnen gewoon blijven gebruiken tijdens de immunotherapie. Als u hart- of longproblemen hebt en u een bètablokker gebruikt, meld dit dan vooraf aan uw arts.
- Vanwege het infuus en de injecties die u in uw armen en benen krijgt, is het handig dat u makkelijke kleding aantrekt.
De opnamedag
Op de opnamedag meldt u zich om 08.30 uur bij de balie op afdeling D2 west. Zo nodig brengt een gastvrouw of -heer u naar de afdeling. De zaalarts geeft u op de eerste dag informatie over de immunotherapie.
U krijgt dan ook een recept van de poliklinische vervolgkuur (Alutard ®) en een antihistaminicum (Xyzal ®). Uw eigen apotheek moet deze vervolgkuur bestellen. Het duurt vaak een paar dagen voordat deze bestelling binnen is. Zorg daarom dat het recept dezelfde dag nog bij uw eigen apotheek wordt ingeleverd, door bijvoorbeeld een familielid. Als dit niet mogelijk is, kunnen wij het ook naar de apotheek faxen. Neem dan het faxnummer van uw apotheek mee.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Tablet en infuus
Ongeveer twee uur voordat u de eerste injectie van de kuur krijgt, krijgt u een antihistaminicum tablet. Dit is een medicijn dat een allergische reactie kan verminderen. Ook brengt de verpleegkundige een infuus bij u in. Dit infuus blijft tijdens de kuur zitten. Bij een allergische reactie, kunt u via het infuus medicijnen krijgen. Als het infuus is aangekoppeld, mag u de afdeling niet verlaten.
Controle
Tijdens de immunotherapie controleren we regelmatig uw pols (hartslag), bloeddruk en temperatuur. Er is altijd een verpleegkundige die u observeert en er is ook altijd een arts aanwezig.
Injecties
Op de eerste dag krijgt u vier injecties met oplopende dosis wespen- of bijengif. De tweede dag krijgt u ook vier injecties en op de derde dag twee. De injecties worden direct onder de huid ingespoten, afwisselend in de bovenarm en bovenbenen. U krijgt geen injectie in de infuusarm.
Allergische reactie
De reacties die u kunt krijgen, zijn roodheid en jeuk op de plek van de injectie. Ook kunt u moe worden. Afhankelijk van uw reacties op de injecties, stellen we steeds de volgende dosis van de injecties vast.
Het is belangrijk dat u klachten meteen meldt en niet denkt dat het ‘niets’ is. Liever een keer te veel gewaarschuwd dan te weinig.
Het eerste half uur na elke injectie moet u op bed blijven, zodat we een mogelijke reactie goed kunnen observeren. Bij een allergische reactie krijgt u via het infuus medicijnen toegediend.
In de loop van de avond koppelen we het infuus af. Het naaldje blijft wel zitten. U mag dan onder begeleiding van de afdeling af.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Meestal kunt u op de derde dag rond 13.30 uur naar huis. Als er bij u ernstige reacties zijn opgetreden tijdens de kuur, moet u misschien langer ter observatie in het ziekenhuis blijven. De opname duurt dan een paar dagen langer. Dit komt gelukkig zeer zelden voor.
U mag niet zelf naar huis rijden.
Thuis
U krijgt tabletten Xyzal ® mee naar huis voor het geval u thuis nog klachten krijgt door een late reactie. Deze tabletten kunt u innemen als u bijvoorbeeld last krijgt van (ernstige) jeuk of roodheid van de huid. Helpt dit niet voldoende, bel dan de dienstdoende allergoloog of dermatoloog via het algemene nummer van het UMC Utrecht: 088 75 555 55.
Als u ernstige reacties krijgt, zoals benauwdheid, flauwvallen of een dalende bloeddruk, dan moet u direct naar de Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan.
Polikliniekbezoek na opname
Ongeveer een week na de opname komt u terug op de polikliniek allergologie voor het vervolg van de behandeling. U moet de kuur in de koelkast bewaren. De eerste keer neemt u de kuur en de naalden mee naar uw afspraak. Daarna kunnen wij dit in de polikliniek bewaren. Als dit de eerste week problemen geeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek allergologie.
De dosering wordt meestal (tijdelijk) verlaagd. Minimaal één uur voor de injectie neemt u thuis vijf mg Xyzal ® in. Na de injectie blijft u een half uur in de wachtkamer. De verpleegkundige of arts vertelt u wanneer u weer naar huis mag. Kom de eerste keer samen met iemand, zodat u niet alleen naar huis hoeft te gaan. Afhankelijk van uw allergische reacties kunt u de volgende keren alleen komen.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 11-04-2023
Contactallergie - 50 dagen
Insectengifallergie - 40 dagen
Medicijnallergie - 200 dagen
Allergische rhinitis - 30 dagen
Voedselallergie - 10 dagen
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over deze behandeling kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Allergologie
Telefoonnummer: 088 75 563 31 Email adres: poli-allergologie@umcutrecht.nl De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur