Terug

Kaak- en middengezichtscorrecties: verbreding bovenkaak

Kaak- en middengezichtscorrecties: verbreding bovenkaak

Behandeling

Afwijkingen in de stand van de kaken of het middengezicht (gelaat) kunnen we met een operatie corrigeren. Het doel is een evenwicht te realiseren in de kaakgewrichten, de kauwspieren en de boven- en onderkaak, maar ook om een andere gezichtsuitdrukking en een meer gelijkmatig uiterlijk te verkrijgen.

De kaakcorrectie

Om uw probleem te verhelpen, moet de orthodontist bijna altijd uw tanden en kiezen voorbereiden op een kaakcorrectie. Als deze voorbereidingen klaar zijn, gaat u naar de kaakchirurg voor beoordeling en planning van de operatie. Hiervoor is een wachttijd. Maak daarom de afspraak op de polikliniek ongeveer drie maanden voordat de orthodontist verwacht klaar te zijn met de voorbereidingen.

Voor de operatie maken we röntgen- en portretfoto’s van uw kaken. Ook krijgt u alvast een voorlopige operatiedatum. Twee weken voor de operatie maken we gipsafdrukken van uw kaak en gebit.

Er is een aantal mogelijkheden om kaken of delen van kaken te verplaatsen. De behandeling die voor u het meest geschikt is, hangt af van de soort afwijking in de stand van de kaak.

Bij veel operaties gebruikt de mond-, kaak-, en aangezichtschirurg (MKA-Chirurg) zogenoemde driedimensionale planningstechnieken (3D). Hiermee kunnen we de uitkomst van de operaties beter voorspellen.

Meer informatie

Resultaat

Resultaten van een kaakcorrectie kunnen zijn:

 • U bijt niet meer met uw ondertanden op het gehemelte van de bovenkaak.
 • U hebt geen pijn meer aan uw kaakgewrichten door de stand van de onder- of bovenkaak.
 • U krijgt een andere gezichtsuitdrukking en een meer gelijkmatig uiterlijk.
 • U kunt uw mond weer goed sluiten, waardoor die ’s nachts niet meer uitdroogt.
 • U hebt minder of geen last meer van slaapapneu.

Uw gezicht

Uw kaakgewricht bepaalt voor een groot gedeelte de vorm en structuur van uw gezicht. Samen met uw neus, oren, ogen, mond en gebit bepaalt het uw gezicht en uitstraling. Het kaakgewricht is een dubbelgewricht dat zorgt voor de beweging van uw onderkaak. Deze gewrichten verbinden uw onderkaak met de schedelbasis. Omdat ze heel flexibel zijn, kan de onderkaak in alle richtingen bewegen waardoor u kunt spreken, kauwen, slikken, gapen, enzovoort.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Voordat we met de behandeling beginnen, krijgt u een brief met informatie over de nazorg. Lees deze informatie goed voor u met de behandeling begint. Om uw problemen te verhelpen moeten we bijna altijd uw tanden en kiezen voorbereiden op een kaakcorrectie. Dit doet de orthodontist. Ongeveer een jaar voor de operatie krijgt u een vastzittende beugel (slotjesbeugel). Deze houdt u ook tijdens de operatie. Na de operatie gebruikt de orthodontist de beugel weer. Het hele traject duurt anderhalf tot twee jaar. Een team voert de behandeling uit. Dit team bestaat uit een:

  • Tandarts
  • Orthodontist
  • Kaakchirurg 

Als de orthodontist klaar is met de voorbereidingen, gaat u naar de kaakchirurg voor beoordeling en planning van de operatie. Hiervoor bestaat een wachttijd. Maak daarom uw afspraak op de polikliniek ongeveer drie maanden voordat de orthodontist verwacht klaar te zijn met de voorbereidingen.  Voor de operatie maken we röntgen- en portretfoto’s van uw kaken. Ook krijgt u alvast een voorlopige operatiedatum. Twee weken voor de operatie, als de voorbereidingen van de orthodontist zijn afgerond, maken we gipsafdrukken van uw kaak en gebit. 

Op de dag van de operatie 

Na  0.00 uur moet u nuchter blijven. Dit wil zeggen dat u niet mag eten, drinken en roken. Omdat het wondgebied goed schoon moet zijn, moet u de avond of ochtend voor de operatie douchen en uw haren wassen. Ook moet u ’s ochtends uw tanden poetsen. Om trombose te voorkomen krijgt u  meestal één keer per dag een spuitje met een bloedverdunnend middel. Als u na de operatie voldoende uit bed komt, wordt dit weer gestopt.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

Als uw bovenkaak te smal is ten opzichte van uw onderkaak en het lukt de orthodontist niet om de tanden en kiezen goed boven elkaar, dan kan hij de bovenkaak verbreden.  Met deze ingreep wordt het bot van de bovenkaak verzwakt. U krijgt bij deze operatie aan beide zijden een botsnede in de bovenkaak. Ook in het midden van de bovenkaak, achter de bovenlip, wordt een kleine botsnede gemaakt. Voor een verbreding van uw bovenkaak komt u naar de dagbehandeling. Dit betekent dat u ’s ochtends nuchter komt en in de loop van de dag weer naar huis gaat. We kunnen een bovenkaak alleen verbreden nadat de orthodontist hulpmateriaal voor de verbreding aan de kiezen van de bovenkaak heeft geplaatst. Zodra u de datum van operatie weet, maakt u een afspraak met de orthodontist om het hulpmiddel te laten plaatsen. De eerste tijd na de ingreep hebt u een dikker gezicht en het gevoel van de bovenlip kan de eerste weken verminderd zijn. Verstandskiezen kunnen tijdens deze ingreep ook meteen getrokken worden.

Mogelijke complicaties

Ook als een behandeling helemaal goed is gedaan, kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. De belangrijkste complicatie bij operaties aan de bovenkaak is een nabloeding. Deze wordt meestal verholpen door het aanbrengen van neustampons. Daarnaast kan er soms een verdoofd gevoel in uw lip(pen) of neusvleugel(s) ontstaan, soms zijn dat tintelingen. 

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Voordat uw behandeling begint, krijgt u een brief met informatie over de nazorg. Lees deze informatie goed voor u met de behandeling begint. De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. Een gezwollen gezicht kan ongemakkelijk zijn en u kunt na de ingreep keelpijn hebben. Ook kan er de eerste dag nog wat bloed uit uw mond komen. Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om zwelling van het gezicht tegen te gaan en antibiotica om infecties te voorkomen. Na de operatie krijgt u - meestal op de verpleegafdeling - elastiekjes tussen boven- en onderkaak. Om te kijken of de botstukken goed staan, maken we röntgenfoto’s. Als uw tanden en kiezen goed boven elkaar staan en u voor uzelf kunt zorgen mag u weer naar huis. Als u op de dagbehandeling wordt opgenomen, gaat u dezelfde dag weer naar huis. Bent u op een verpleegafdeling opgenomen, dan blijft u twee tot vier dagen in het ziekenhuis. Eén of twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek voor controle.  

Leefregels 

Na de operatie is uw gezicht gezwollen en u hebt hechtingen in uw mond. Maakt na de operatie minstens vier maal per dag uw mond goed schoon: na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. Zo:

  • Voorkomt u dat er een ontsteking ontstaat.
  • Zorgt u ervoor dat de wond goed geneest.
  • Voorkomt u dat u gebitsproblemen krijgt.
  • Voorkomt u dat u tandvleesontstekingen krijgt.   

Na de operatie controleert de kaakchirurg de wond en kijkt of u uw tanden en kiezen goed op elkaar zet. De mondhygiëniste adviseert u bij de mondverzorging. Uw lippen kunt u vet houden met lippencrème of gewone huishoudvaseline. 

Eten 

De eerste dagen bevalt vloeibaar voedsel het best. Als u elastiekjes tussen boven- en onderkaak hebt, kunt u daarna zachte voeding gebruiken. Zachte voeding is alle voeding wat u zonder kauwen kunt doorslikken. Als uw kiezen met staaldraadjes aan elkaar vast zitten, kunt u alleen vloeibaar voedsel gebruiken. U krijgt voedingsadviezen op de verpleegafdeling en soms geeft de diëtist u nog extra advies. Zo nodig krijgt u een recept mee voor energierijke drank.

Mogelijke bijwerkingen 

Na een kaakoperatie valt pijn meestal erg mee. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn in de keel, de mond of de kaak. Zo nodig kunt u dan pijnstillers krijgen. Uw gezicht kan flink gezwollen zijn na de operatie. Dit is na ongeveer twee dagen het ergst. Na drie of vier dagen neemt de zwelling af en het is meestal binnen drie weken verdwenen. Om de zwelling van het gezicht zo veel mogelijk te beperken, krijgt u na de operatie een ijskraag en medicijnen om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is normaal dat u wat bloed in de mond krijgt na de operatie. Na een operatie aan de bovenkaak kunt u de eerste dagen ook af en toe een bloedneus krijgen. Verder zult u merken dat het gevoel in uw lip(pen) of uw kin ‘anders’ is. Hoe ‘anders’ verschilt per soort operatie en van persoon tot persoon. Soms is er sprake van een verdoofd gevoel, soms van tintelingen. Meestal wordt na langere tijd (maanden) het gevoel weer normaal.

Wachttijden uitklapper, klik om te openen

Laatst bijgewerkt: 11-6-2018

Toegangstijd polikliniek Kaakchirurgie: 7 dagen

Belangrijk 

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Lees meer over wachttijden

Meer weten uitklapper, klik om te openen

In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.

Naar Mijn UMC Utrecht

Wat hoort er bij deze behandeling


Zorgkosten

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde

Telefoonnummer: 088 75 577 62
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.15 - 11.30 uur en van 12.15 - 16.30 uur

Verpleegafdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde (D5 west)

Telefoonnummers van verpleegafdeling D5 west: 088 75 577 20 of

Telefoonnummer: 088 75 577 19
Mijn patiënt verwijzen

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet