U krijgt deze folder omdat u een behandeling of MRI-scans met behulp van de MR-Linac ondergaat.
Wat is de MR-Linac?
MR-Linac is de naam van een nieuw bestralingstoestel waarbij een bestralingsapparaat (lineaire versneller, afgekort ‘linac’) gecombineerd is met een MRI-scanner (afgekort mr).
Bestraling is een behandeling van kanker. De behandeling houdt in dat u bestraald wordt met röntgenstraling. Deze straling maakt de kankercellen stuk waardoor de kanker niet verder kan groeien. Gezonde cellen die kapot gaan, kunnen in de meeste gevallen zelf herstellen. De bestralingsbehandeling noemen we ook wel radiotherapie.
Een MRI-scanner maakt op een patiëntvriendelijke en niet schadelijke manier beelden van het binnenste van het lichaam. Een MRI-scan wordt gemaakt met behulp van een sterke magneet en brengt over het algemeen geen risico’s met zich mee. Meer informatie over de MRI-scanner vindt u op de volgende pagina.
Het kan voorkomen dat u niet bestraald wordt op de MR-Linac maar dat we alleen een MRI-scan maken in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Met deze beeldvorming kunnen we de MR-Linac evalueren en de behandeling optimaliseren.
Achtergrondinformatie over de MR-Linac
MR-Linac is de naam van een nieuw bestralingstoestel gecombineerd met een MRI-scanner in één. Dit unieke hybride apparaat is ontwikkeld door het UMC Utrecht, na 20 jaar zorgvuldig onderzoek. Inmiddels wordt het apparaat wereldwijd ingezet bij de behandeling van kanker. De MR-Linac combineert bestraling en het maken van MRI-beelden in één apparaat. Zo kunnen we tijdens de bestraling heel precies de tumor en omliggend gezond weefsel zien. Door dit “zien tijdens bestraling” kunnen we met de MR-Linac de tumor heel gericht behandelen, terwijl we het omliggende gezonde weefsel beter kunnen sparen. Door de precisie en hoge dosis per keer zijn vaak minder bestralingen in totaal nodig. Met een vaak betere kans op genezing, vaak minder bijwerkingen en vaak een kortere hersteltijd.
De MR-Linac biedt ook de mogelijkheid, dat wanneer het nodig is het bestralingsveld tijdens de bestraling aangepast kan worden, zodat de tumor beter geraakt wordt en het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. We hopen in de toekomst deze gerichte bestraling te automatiseren.