Operatie bij nierkanker
Operatie bij nierkanker
Als de tumor (het kwaadaardige gezwel) beperkt is tot de nier, kan een operatie genezing brengen. Met een operatie verwijderen we de hele nier of een gedeelte ervan.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
POS
Als u onder narcose gaat, moet u eerst een vooronderzoek ondergaan. Dat heet pre-operatieve screening (POS). Hiermee bereiden we de operatie goed voor. Tijdens een POS krijgt u informatie over wat er precies gebeurt bij de operatie. De anesthesioloog bespreekt de narcose met u. U vult samen met de verpleegkundig specialist een vragenlijst in. Er worden ook enkele lichamelijke onderzoeken gedaan om een beeld te krijgen van uw conditie. Per patiënt bepalen we of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bloedonderzoek, een hartfilmpje (ECG) of longfunctieonderzoek.
Voor de opname
De operatie is meestal binnen 6 weken nadat we de diagnose gesteld hebben. Wij bellen u over de operatiedatum. U krijgt ook een schriftelijke bevestiging. U wordt meestal opgenomen op de dag van de operatie. Patiënten die een specifieke voorbereiding nodig hebben moeten soms iets eerder worden opgenomen.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Er zijn vier verschillende soorten operaties. De duur van de operatie hangt af van het soort ingreep. Het varieert van een paar dagen tot ongeveer 10 tot 14 dagen. Welke operatie u ondergaat, hangt af van uw situatie.
De nier wordt helemaal verwijderd met een open operatie
Tijdens deze operatie openen we de buikwand met een snede die zo groot is dat de arts het hele operatiegebied met het blote oog ziet.
De nier wordt helemaal verwijderd met een laparoscopische ingreep
De arts maakt een paar kleine sneetjes in de buikwand. Daar gaat een dunne buis met een minicamera doorheen. En ook de instrumentjes die nodig zijn om de nier los te maken. De arts ziet via een beeldscherm wat hij doet.
De nier wordt gedeeltelijk verwijderd met een open operatie
Als de tumor kleiner is dan 7 cm kunnen we vaak een niersparende operatie uitvoeren. Daarbij verwijderen we alleen het aangetaste deel van uw nier. Het overgebleven deel blijft dan nog gewoon werken.
De nier wordt gedeeltelijk verwijderd met een laparoscopische ingreep
Dit is de minst ingrijpende manier om niercelkanker te behandelen. Maar technisch de moeilijkste. Deze operatie wordt alleen gedaan in ziekenhuizen met heel veel expertise. Het UMC Utrecht hoort daarbij.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
De gang van zaken na de operatie verschilt per patiënt. Het hangt af van de zwaarte van de operatie. En van de lichamelijke conditie die u voor de operatie had. U keert direct terug naar de gewone verpleegafdeling, de medium care afdeling of de intensive care afdeling. Meestal is voor de operatie al duidelijk hoe groot de kans is dat u op de IC moet verblijven. Na de operatie wordt het weggenomen weefsel onderzocht door een patholoog. Dat onderzoek wijst uit of alle kankercellen verwijderd zijn
Informatie over resultaat van behandeling
Het is vanzelfsprekend dat u zo snel mogelijk op de hoogte wilt zijn van het resultaat van de operatie. Als u wakker wordt uit de narcose komt de chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie verlopen is. Daarnaast bellen wij uw naasten na de operatie.
Als u tijdens de ziekenhuisopname een gesprek met de arts wilt, kunt u dit afspreken met de verpleegkundigen. Dagelijks komt er een dokter bij u langs om uw herstel te beoordelen en vragen te beantwoorden. Deze zaalarts heeft nauw contact met uw behandelend arts.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 11-6-2018
Toegangstijd polikliniek Urologie: 36 dagen
Wachttijd opname Prostaatoperatie (klinisch): 75 dagen
Wachttijd dagopname sterilisatie man: 115 dagen
Wachttijd opname Prostaatcarcinoom (klinisch): 6 weken
Wachttijd opname niertumoren: 2 weken
Meer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek urologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Urologie - Cancer Center
De polikliniek urologie is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en 13.30 tot 16.00 uur.