Bij ernstige pijnklachten door kanker werken pijnstillers soms onvoldoende of er treden teveel bijwerkingen op. Soms is het mogelijk om deze pijn te bestrijden door middel van een blokkade. Hier staat informatie over een plexus coeliacus blokkade. Deze blokkade wordt toegepast bij pijn door kanker in de organen in de bovenbuik, bijvoorbeeld in de alvleesklier, de maag of de lever. Algemene informatie over een zenuw blokkade staat in de folder ‘Zenuwblokkade’.
Plexus coeliacus blokkade
Een plexus is een netwerk van zenuwen. Eén zo’n plexus is de plexus coeliacus. Deze ligt in de bovenbuik en speelt een rol bij pijnklachten vanuit de ingewanden. Een plexus coeliacus blokkade is een onderbreking van dit zenuwnetwerk. De pijn vanuit de ingewanden wordt daarmee geblokkeerd. De blokkade heeft geen gevolgen voor de spierkracht en het gevoel in de huid. Meestal treedt na deze blokkade een goede pijnvermindering op. De dosering van de gebruikte pijnmedicatie kan dan verminderd worden. Het gebeurt helaas maar heel weinig dat de pijn helemaal weg is na deze behandeling.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
- Als u antistolling (bloedverdunners) gebruikt (b.v. Sintrom®, Marcoumar of Acenocoumarol) dan moet u hier voor de behandeling mee stoppen. Bespreek met uw behandelend arts hoe lang van tevoren dat nodig is.
- Vertel het uw arts als u overgevoelig bent voor röntgencontrastvloeistof.
- Houd rekening met een ziekenhuisopname van 1-2 dagen.
- Meestal mag u gewoon eten en drinken voor deze blokkade. Als u wel nuchter moet blijven bespreekt de arts dit van tevoren met u.
- Als u nuchter moet blijven dan gelden de volgende afspraken met betrekking tot eten en drinken:
- tot uiterlijk 6 uur vóór uw afspraak in het ziekenhuis mag u nog een lichte maaltijd gebruiken (b.v. 2 sneetjes brood of 2 beschuiten met mager beleg).
- tot uiterlijk 2 uur voor de behandeling mag u heldere vloeistoffen (thee, koffie zonder melk, appelsap, water) drinken, maar geen melk, melkproducten of sinaasappelsap.
- De behandeling vindt plaats op de operatiekamer en gebeurt onder plaatselijke verdoving.
- Als u dat prettig vindt, is sedatie (een licht slaapmiddel) mogelijk. Bijvoorbeeld als u het vervelend of moeilijk vindt om op uw buik te liggen. Bespreek met uw arts als u sedatie wilt. Voor een behandeling onder sedatie moet u nuchter blijven.
- De behandeling duurt ongeveer een half uur.
- Als u op de dag van behandeling koorts hebt kan de behandeling op dat moment niet doorgaan. Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de secretaresse van de polikliniek voor pijnbehandeling (088 75 561 63).
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Voor de behandeling krijgt u een infuus. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. De arts brengt via de rug, ter hoogte van de navel, aan beide kanten van de wervelkolom, een naald in. Met contrastvloeistof bepaalt de anesthesioloog de plaats waar de naalden moeten komen. Daarna wordt een vloeistof ingespoten die het zenuwnetwerk blokkeert.
Het resultaat van de blokkade is na één à twee dagen duidelijk. Meestal blijft aanvullende behandeling met pijnstillers noodzakelijk. Dat kan vaak in een lagere dosering dan vóór de blokkade. Uw behandelend anesthesioloog-pijnspecialist geeft u advies over aanpassing van uw medicijnen. Het effect van de blokkade houdt gemiddeld enkele maanden aan. Zo nodig kan deze blokkade herhaald worden.
Bijwerkingen en complicaties
Wij voeren de behandeling zorgvuldig uit. Toch bestaat er een kans op bijwerkingen en /of complicaties:
- Na de behandeling kan de bloeddruk tijdelijk dalen. Daarom krijgt u een infuus. Daarmee kunnen wij vocht toedienen, zodat de bloeddruk weer stijgt.
- De eerste weken na de behandeling kunt u even duizelig zijn als u plotseling rechtop gaat zitten.
- Diarree komt veel voor en wordt meestal na enkele dagen minder.
- Zelden (minder dan 1%) krijgt u na behandeling bloederige urine, een klaplong, schouderpijn of krachtverlies in de benen.
- Een complicatie die zeer zelden voorkomt, is een dwarslaesie (gedeeltelijk of volledig blijvende verlamming van beide benen).
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Bent u een nieuwe patiënt en wilt u een afspraak maken op de polikliniek Pijnbehandeling, dan hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Wij vragen nieuwe patiënten om digitaal een aantal uitgebreide vragenlijsten in te vullen. Deze helpen ons in uw behandeling. Wanneer deze vragenlijsten zijn ingevuld krijgt u een oproep voor een intakegesprek.