Deze informatie gaat over de behandeling van MGUS-polyneuropathie met rituximab. Rituximab is een vorm van immunotherapie; therapie gericht op uw immuunsysteem om zo de zenuwbeschadiging die leidt tot polyneuropathie, te voorkomen.
Rituximab wordt toegediend per infuus. U ontvangt het medicijn vier weken achter elkaar, 1 keer per week op 1 dag. U wordt hiervoor opge nomen op de afdeling neurologie. Afhankelijk van uw reactie op de behandeling, kan de arts besluiten de dosis of het aantal infusies aan te passen.
Hoe werkt Rituximab?
Rituximab is een aangepast menselijk eiwit wat zich bindt aan een ander eiwit, het CD20. Dit CD20 komt voor op de buitenkant van B-lymfocyten, de cellen die antilichamen maken. Na binding van rituximab op CD20 zal het aantal B-lymfocyten afnemen. Door deze afname zal ook de hoeveelheid MGUS-eiwit afnemen. Het middel wordt over het algemeen goed verdragen en de bijwerkingen zijn meestal mild tot matig. De verwachting is dat bij een deel van de patiënten de symptomen van de polyneuropathie verminderen of stabiliseren.
De productnaam van rituximab is MabThera®.
Vragen?
Als u vragen heeft over de behandeling kunt u contact opnemen met:
Uw behandelend neuroloog, poli neuromusculaire ziekten telefoonnummer 088 75 515 46
Als u vragen heeft over de opname kunt u contact opnemen met:
- Afdeling C3 oost, Neuromusculaire Ziekten, telefoonnummer 088 75 568 32.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor de behandeling
Uw behandelend arts:
- bespreekt de behandeling met rituximab;
- bespreekt mogelijke complicaties;
- meld u aan voor een dagopname;
- vraagt na of u medicatie gebruikt voor een verhoogde bloeddruk;
- meet lengte en gewicht;
- geeft u laboratoriumformulieren mee naar huis.
Op de dag van de behandeling
Voor elke toediening geldt:
- Indien u medicatie slikt voor een verhoogde bloeddruk, mag u deze medicatie ’s morgens niet innemen.
- Voor u naar de verpleegafdeling gaat, laat u bloedprikken bij het laboratorium, receptienummer 25. U heeft hiervoor de laboratoriumformulieren nodig die u heeft meegekregen op de polikliniek.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Week 1
Op de afdeling bespreekt een verpleegkundige met u de procedure. De verpleegkundige bespreekt ook met u de mogelijke bijwerkingen en symptomen waarop u moet letten tijdens de toediening van rituximab.
Vervolgens brengt zij een infuus aan in uw arm. Uw bloeddruk, pols, temperatuur en ademhaling worden vooraf, tijdens en na de toediening gemeten. Tijdens de toediening ligt u op bed met de hoofdsteun plat en één kussen. Voor de start van de infusie krijgt u medicatie die eventuele gevoeligheidsreacties op het middel voorkomen of verminderen. U kunt hier wat slaperig van worden.
Na inwerking van deze medicijnen wordt het infuus met rituximab gestart. De verpleegkundige controleert vervolgens regelmatig hoe het met u gaat.
De eerste toediening van rituximab duurt ongeveer 4 tot 5 uur. De eerste keer wordt de snelheid van de toediening langzaam opgebouwd om te beoordelen hoe uw reactie op het middel is en of er geen complicaties ontstaan. Indien de toediening goed verloopt, kunnen de volgende toedieningen in kortere tijd.
Week 2, 3 en 4
De procedure op de verpleegafdeling is hetzelfde als bij week 1.
Is de eerste toediening zonder problemen verlopen, dan worden de volgende toedieningen in een kortere tijd gedaan. U zult doorgaans minder last hebben van eventuele bijwerkingen.
Bijwerkingen
Door de specifieke werking van het medicijn zijn de bijwerkingen gering. Het kan voorkomen dat u wat rillerig wordt of gaat beven, vergelijkbaar met het krijgen van koorts bij griep. Deze bijwerkingen treden voornamelijk op tijdens de eerste 2 uur van de eerste infusie. De verpleegkundige zal zo nodig medicijnen geven of het infuus even stoppen totdat de bijwerkingen verdwenen zijn.
Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn: blaren op de huid, jeuk, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, ademhalingsmoeilijk- heden, gevoel van zwelling in mond en keel, ontsteking van het neus- slijmvlies, braken, opvliegers en een onregelmatige hartslag.
Meestal nemen deze reacties af bij volgende toedieningen.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na toediening van de rituximab moet u nog minimaal 2 uur op de afdeling blijven om te kijken of er niet alsnog een reactie optreedt. Vervolgens verwijdert de verpleegkundige het infuus en kunt u naar huis. Omdat u medicatie heeft gehad waarvan u slaperig kunt worden, wordt het zelf naar huis rijden sterk afgeraden.
De meeste patiënten voelen zich moe en soms wat grieperig. Het advies is de rest van de dag geen activiteiten te plannen.
Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie wat u aan activiteiten kunt doen tussen de toedieningen in. Er zijn geen beperkingen in verband met de behandeling met rituximab. Het is wel belangrijk naar uw lichaam te luisteren en op tijd rust te nemen.
Koorts?
Als u thuis koorts krijgt of koude rillingen is het advies 1000 mg paracetamol in te nemen. Indien de koorts aanwezig blijft, moet u contact opnemen met de dienstdoende neuroloog.
Controle bij de neuroloog
Na de behandeling blijft u onder controle bij de neuroloog. Deze zal het effect van de behandeling beoordelen aan de hand van uw symptomen en met behulp van onderzoek. U krijgt een controleafspraak 6 weken na de laatste toediening.
Huidverzorging
Onder invloed van uw behandeling kan uw huid gevoeliger zijn of wat droger aanvoelen. Gebruik daarom liever geen parfumhoudende zeep. Verzorg uw huid met een neutrale vette crème. Deze kunt u kopen bij de drogist. Een droge, geïrriteerde huid kunt u verzachten met zalf met als werkzaam bestandsdeel calendula. Mocht u last krijgen van jeuk, dan kan mentholpoeder effectief zijn.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van uw specialist. De neuroloog beoordeelt uw verwijzingsbrief.
Polikliniek Neuromusculaire ziekten
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.