Sanering neusbijholten
Sanering neusbijholten
Een sanering van de neusbijholten is een behandeling die we uitvoeren bij een chronische ontsteking van uw neusbijholte en eventuele andere holten.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorafgaand aan de operatie gaat u naar de polikliniek preoperatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hij bespreekt ook de narcose en pijnstilling met u. Ook wordt besproken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie.
De opname
Afhankelijk van de reisafstand en uw lichamelijke conditie komt u één dag voor de ingreep of op de operatiedag zelf naar het ziekenhuis. Vanaf twaalf uur voor de operatie moet u nuchter zijn; u mag dan dus niet eten of drinken. Ook mag u meestal geen medicijnen nemen die de bloedstolling beïnvloeden. Dit heeft uw behandelend arts met u op de poli besproken. Het verschilt per medicijn hoe lang van te voren u moet stoppen. Volg dus de instructies van uw behandelend arts hierover op.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Voor deze operatie krijgt u een algehele narcose. Bij een algehele narcose brengt de anesthesist u in slaap en wordt u pas wakker als de operatie achter de rug is. Voor een goed zicht op het operatiegebied gebruikt de kno-arts een modern hulpmiddel, een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor hij nauwkeurig de binnenkant van uw neus kan bestuderen. Via de endoscoop brengt de arts speciale instrumenten naar binnen, waarmee hij de neusholten kan openen en schoonmaken. Wondjes genezen vanzelf en hoeven niet gehecht te worden. Doordat de operatie via uw neus gaat, hebt u geen littekenaan de buitenkant van uw neus. Een verzamelnaam van alle operaties aan de neusbijholten, is functionele endonasale sanerende sinusoperatie, afgekort tot FESS.
Mogelijke complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Bij deze ingreep zijn de belangrijkste:
- nabloedinguit de neus ( een neustampon kan dan nodig zijn)
- verlies van reuk- en smaaksensaties
- verklevingen of littekens in het geopereerde gebied
- terugkeren van de aandoening Daarnaast bestaat er altijd het risico van een letsel aan omgevende gebieden:
- in zeer uitzonderlijke gevallen, als de aandoening zich uitbreidt in de oogholte, kan een beschadiging optreden aan de structuren in de oogkas
- als het ziekteproces in de neus en neusbijholten zwakke plekken heeft veroorzaakt aan de schedelbasis kan( in zeldzame gevallen) een hersenvliesontsteking, hersenabces of hersenvochtverlies optreden. Aanvullende ingrepen en behandeling kunnen dan nodig zijn.
Meer over sanering neusbijholten
Als een ontsteking aan de neusbijholten niet geneest ondanks intensieve therapie met bijvoorbeeld medicijnen of spoelingen, dan noemen we dat een chronische ontsteking. Deze chronische ontsteking kan gepaard gaan met de vorming van neuspoliepen (dit zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies). Het kan een ontsteking zijn van één bijholte, maar er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn.U hebt in totaal vier neusbijholten.
Vooral in het geval van een chronische ontsteking van de zeefbeenholten kunnen ook de kaakholten en zelfs ook de voorhoofdsholten geblokkeerd en ontstoken raken. De belangrijkste reden voor een operatie aan de neusbijholten is een dergelijke chronische ontsteking.
Uw arts bespreekt de voor- en nadelen van deze behandeling met u. Ook bespreekt hij met u of er alternatieve behandelingen zijn. Zo kunt u zelf goed beslissen of u de behandeling wilt ondergaan.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na de operatie is uw neus zeker nog niet genezen. Eigenlijk begint de genezing dan pas, omdat de ontsteking nu voor het eerst de neusbijholten kan verlaten. Uw kno-arts vertelt u wat u moet doen om deze reiniging te bevorderen. U mag in ieder geval de eerste paar dagen na de operatie uw neus niet snuiten, omdat u dan lucht en ontstekingsdelen buiten de neusbijholten kunt persen. Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit uw neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten uit uw neus komen. Dit stopt meestal na enige tijd vanzelf. Het schoonhouden (spoelen) van uw neus is heel belangrijk. U spoelt elk neusgat apart. U sluit een neusgat af door uw duim of vinger voorzichtig op uw neusgat te plaatsen. Plaats uw vinger aan de onderkant tegen de neus, niet aan de zijkant. Voer geen druk uit op de neus. Het spoelen geeft het beste resultaat wanneer u met een zachte straal veel spoelvloeistof gebruikt. U krijgt daarvoor instructies van de verpleegkundige op de afdeling.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 12-12-2019
Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 35 dagen
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Meer informatie
Meerdere websites bieden informatie over de sanering van de bijholten. Wij adviseren u de website www.kno.nl.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
- Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
- Verpleegafdeling Keel-, neus- en oorheelkunde (D5 west)
- Specialisme Keel-, neus- en oorheelkunde
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur
Verpleegafdeling Keel-, neus- en oorheelkunde (D5 west)
Telefoonnummers van verpleegafdeling D5 west: 088 75 577 20 of