Speekselklier (onderkaak) operatie
Speekselklier (onderkaak) operatie
Bij sommige aandoeningen van de onderkaakspeekselklier kan het nodig zijn deze te verwijderen. Bij een operatie aan de onderkaakspeekselklier wordt deze middels een snede in de hals weggehaald.
Bij sommige aandoeningen van de onderkaakspeekselklier kan het nodig zijn deze te verwijderen. Er kan sprake zijn van ontsteking. Hierbij kunnen speekselstenen de afvloed van speeksel belemmeren en kan een chronische ontsteking ontstaan. Ook zonder speekselstenen kan de onderkaakspeekselklier ontstoken raken. Daarnaast kan er sprake zijn van een goedaardig of kwaadaardig gezwel in de onderkaakspeekselklier. Ook dit kan een reden zijn voor het verwijderen van de klier.
Uw arts bespreekt de voor- en nadelen van deze behandeling met u. Ook bespreekt hij met u of er alternatieve behandelingen zijn. Zo kunt u zelf goed beslissen of u de behandeling wilt ondergaan.
Resultaat
Het in zijn geheel verwijderen van de onderkaakspeekselklier.
Uw lichaam
De mens heeft twee onderkaakspeekselklieren (in het plaatje: 2), die samen met twee oorspeekselklieren (glandulae parotis; in het plaatje: 1) en twee ondertongspeekselklieren (glandulae sublingualis; in het plaatje: 3) de zes grote speekselklieren vormen. Daarnaast bevinden zich nog talloze kleine speekselkliertjes vlak onder het slijmvlies van de mond- en keelholte.
Al deze speekselklieren samen zorgen voor de dagelijkse speekselproductie (een belangrijke eerste stap in de spijsvertering) en het vochtig houden van de slijmvliezen van mond- en keelholte.
De onderkaakspeekselklieren liggen onder de tong aan de binnenzijde van de onderkaak (zie het plaatje). Het speeksel uit een onderkaakspeekselklier wordt via een dunne afvoerbuis naar een opening vlak achter de voortanden gevoerd.
- Oorspeekselklier
- Onderkaakspeekselklier
- Ondertongspeekselklier
- Afvoergang oorspeekselklier
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Afhankelijk van de planning wordt u een dag voor de ingreep opgenomen of kunt u de dag van de ingreep nuchter op de afdeling komen. U ontvangt hierover schriftelijke informatie.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De operatie van de onderkaakspeekselklier vindt plaats op de operatiekamer van het UMC Utrecht. U wordt voor deze behandeling opgenomen in het UMC Utrecht.
Op de operatiekamer krijgt u een algehele narcose. Als u onder narcose bent wordt de onderkaakspeekselklier verwijderd via een ongeveer 5 cm lange horizontale huidsnede ongeveer 3 cm onder de kaakrand. In dit gedeelte van de hals lopen een tak van de aangezichtszenuw, de tong- en smaakzenuw. De KNO-arts zal deze zenuwen altijd proberen te sparen. De operatie wordt beëindigd met het aanbrengen van een wonddrain (zie verder) en het hechten van de operatiewond. De duur van de operatie bedraagt meestal 45-60 minuten. De opnameduur bedraagt meestal 2-3 dagen.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na de behandeling heeft u een slangetje in de hals, een wonddrain. Na enkele dagen zal deze worden verwijderd. De opnameduur bedraagt meestal 2-3 dagen. De klier wordt opgestuurd voor weefselonderzoek. De uitslag van dit weefselonderzoek krijgt u na 1 week op de polikliniek. Hier zal dan ook controle van het wondgebied plaatsvinden.
Leefregels
Er zijn geen specifieke leefregels na de operatie.
Mogelijke complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Zoals boven al beschreven lopen in dit gedeelde van de hals een tak van de aangezichtszenuw, de tong- en smaakzenuw. De KNO-arts zal deze zenuwen altijd proberen te sparen. De zenuw die het meest dichtbij de onderkaakspeekselklier loopt is de mondtak van de aangezichtzenuw (nervus facialis). Na de operatie is er in ongeveer 10% van de gevallen gedurende enkele dagen tot weken enige zwakte in de beweeglijkheid van de mondhoek. Over het algemeen verbetert dit na enkele weken. Zelden ontstaat er een blijvend scheve mond, die alleen zichtbaar is bij aanspannen van de spieren van de mondopening. De kans op beschadiging van de zenuwen van de tong (voor gevoel, smaak en beweging) is bij deze operatie zeer klein. Verder ontstaat er soms een gat in het slijmvlies van de mondholte. Dit geneest meestal zonder problemen vanzelf.
Mogelijke bijwerkingen
Als er tekenen zijn van ontsteking van het wondgebied, zoals roodheid, zwelling, toename van de pijn, of koorts, moet u contact opnemen met de arts.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Zorgverleners
De hoofdhalschirurgen van het UMC Utrecht verrichten deze ingreep.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
Verpleegafdeling Keel-, neus- en oorheelkunde (D5 west)
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 12-12-2019
Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 35 dagen
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
- Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
- Verpleegafdeling Keel-, neus- en oorheelkunde (D5 west)
- Specialisme Keel-, neus- en oorheelkunde
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur