Urethraplastiek
Urethraplastiek
Urethraplastiek wordt toegepast bij mensen met een vernauwing van de plasbuis (urethrastrictuur), bij wie een kijkoperatie (sachse urethrotomie) niet mogelijk is.
Een plasbuisvernauwing ontstaat meestal door littekenweefsel aan de binnenkant van de plasbuis. Door een vernauwing aan de plasbuis kan de urine minder gemakkelijk door de plasbuis heen. Hierdoor kunt u niet of moeilijk plassen. Ook kunt u door de plasbuisvernauwing de blaas niet volledig leegplassen. Hierdoor kunt u infecties krijgen, zoals een blaasontsteking.
De vernauwing van de plasbuis kunnen we behandelen met een urethraplasiek. Bij deze operatie snijdt de uroloog het slechte stuk plasbuis en het omliggende littekenweefsel weg.
Resultaat
Het doel van urethraplastiek is de vernauwing van de plasbuis op te heffen. Dit gebeurt door het slechte stuk plasbuis en het omliggende littekenweefsel in de plasbuis weg te snijden.
Meer informatie over het ziektebeeld
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Op de dag van de operatie wordt u opgenomen. Voor de operatie moet u nuchter zijn. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruik, moet u hiermee misschien tijdelijk stoppen voor de operatie. Dit gaat in overleg met uw arts.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De urethraplastiek wordt gedaan op één van de operatiekamers van het UMC Utrecht. Voor deze operatie krijgt u narcose. [De operatie duurt .. uur.] Tijdens de operatie ligt u op uw rug met uw benen in steunen. De uroloog maakt een snee tussen uw anus en balzak. De vernauwing zit meestal in dit gebied van uw plasbuis. De uroloog snijdt het slechte stuk plasbuis en het omliggende littekenweefsel weg. Hierna hecht hij de gezonde uiteinden van de plasbuis weer aan elkaar.
Om het wondgebied tot rust te laten komen krijgt u na de operatie een katheter in de blaas. Dit is een slangetje via de plasbuis dat ervoor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Na de behandeling gaat u terug naar de verpleegafdeling. De eerste dagen houdt u bedrust om de wond goed te laten genezen. Na ongeveer vijf dagen mag u naar huis met katheter. De kathether blijft twee tot drie weken zitten. U kunt daarna zelf weer plassen. In het begin kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ook is het mogelijk dat er bloed in de urine zit. Door goed te drinken spoelt u de blaas en verdwijnen deze klachten snel.
Leefregels
Voor een goede genezing van de wond in de plasbuis gelden de volgende adviezen:
- twee tot drie weken na de operatie niet sporten
- tot zes weken na de operatie geen geslachtsgemeenschap hebben
- u mag zes dagen na de operatie niet in bad, maar wel douchen
Mogelijke complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties .
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 11-6-2018
Toegangstijd polikliniek Urologie: 36 dagen
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over uw behandeling of over uw afspraken? Neem dan contact op via Mijn UMC Utrecht (uw patiëntenportaal) of via de polikliniek Urologie
Polikliniek Urologie
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 08.30 - 12 uur en van 13.30 - 16 uur