VIT
Volledig Implanteerbaar Toedieningssysteem
U heeft in overleg met of op advies van uw behandelend arts toegestemd in het plaatsen van een VIT (Volledig Implanteerbaar Toedieningssysteem). Met deze folder informeren wij u over dit toedieningssysteem, de ingreep en de voorbereiding daarop. Ook krijgt u adviezen voor thuis. Deze folder vervangt niet het gesprek met uw arts en verpleegkundige maar dient als aanvulling daarop.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Een VIT wordt ingebracht op een operatiekamer. Voor de ingreep heeft u hiervoor eerst een gesprek met de chirurg.
De plaatsing vindt onder narcose plaats en zal ongeveer 60 minuten duren.
U ligt tijdens de ingreep op een operatietafel (mogelijk met een opgerolde handdoek tussen uw schouderbladen). De inbrengplaats en de huid hieromheen worden gedesinfecteerd wat zichtbaar is als een roze vloeistof. Hierna wordt het gebied afgedekt met steriele doeken. Indien nodig zal de operatietafel iets worden gekanteld zodat uw hoofd iets lager ligt dan uw voeten.
Het uiteinde van de katheter wordt via een bloedvat vlakbij het hart gebracht. De ligging van de katheter wordt tijdens het inbrengen gecontroleerd met een hartfilmpje of een röntgenopname.
Op de operatiekamer zal een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of de katheter goed ligt en er geen complicaties zijn.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
Met een speciale naald wordt door de huid de poort aangeprikt, vervolgens kunnen infuusvloeistoffen, medicijnen en eventueel bloedproducten via de naald toegediend worden. Ook kan er een infuuspomp aangesloten worden. Bovendien kan via dit systeem in de meeste gevallen bloed worden afgenomen. Wanneer de toegang tot de poort tijdelijk niet nodig is, wordt de naald verwijderd en blijft er onder de huid een kleine bobbel van de poort zichtbaar.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Dagbehandeling Medische oncologie
U kunt de dagbehandeling medische oncologie bereiken van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00u via 088 75 563 08
Acute hulp buiten kantooruren
In de avond en nacht, tijdens het weekend en op feestdagen neemt u contact op met de dienstdoende oncoloog. U belt daarvoor met het algemene nummer van het UMC Utrecht: 088 75 555 55
Vraag naar de dienstdoende oncoloog. De receptie verbindt u dan door.
Postadres
UMC Utrecht
Afdeling Medische Oncologie
Huispost B02.226
Postbus 85500
3508 GA Utrecht