Een tweede mening (second opinion)
Een tweede mening (second opinion)
In sommige situaties is het fijn om een mening van een tweede arts te kunnen vragen. Bijvoorbeeld als u voor een belangrijke beslissing staat over uw behandeling, of als u twijfelt over een diagnose. Een tweede mening kunt u gebruiken in besluiten die u met uw eigen arts neemt over uw behandeling.
Recht op een tweede mening uitklapper, klik om te openen
U hebt het recht om een tweede mening te vragen. In het Engels heet dat ‘second opinion’. U hebt daar geen toestemming voor nodig. Ook niet van uw eigen zorgverlener. Het is wel goed om er met uw eigen zorgverlener over te praten.
Wanneer is een tweede mening zinvol? uitklapper, klik om te openen
U kunt op verschillende momenten om een second opinion vragen. Bijvoorbeeld voor een belangrijke beslissing over de behandeling of als u twijfelt over een diagnose of behandeling.
Uw eigen arts blijft uw behandelaar uitklapper, klik om te openen
De arts die een tweede mening geeft, neemt de behandeling niet over. U krijgt alleen een tweede mening. Daarna gaat u terug naar uw eigen arts. De tweede mening kunt u gebruiken in besluiten die u met uw eigen arts neemt over uw behandeling.
Kosten uitklapper, klik om te openen
Meestal valt een tweede mening onder uw zorgverzekering. U krijgt dan de kosten vergoed. Maar dit is niet altijd zo. Het kan ook voorkomen dat u wél verzekerd bent, maar een deel zelf moet betalen.
Bespreek een verzoek om een tweede mening daarom vooraf met uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar de kosten niet accepteert, moet u deze namelijk zelf betalen.
Bent u in het buitenland verzekerd? Dan is het erg onzeker of u de kosten vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar.
Hoe vraagt u een tweede mening aan? uitklapper, klik om te openen
Zorgverzekering
Neem contact op met uw zorgverzekering om te controleren of een tweede mening vergoed wordt. Wordt de tweede mening niet vergoed? Of bent u verzekerd in het buitenland? Neem dan contact op met team zorgkosten.
Uw behandelend arts
Neem contact op met uw arts en bespreek uw wens om een tweede mening te vragen. Om uw tweede mening aan te vragen bij een ander ziekenhuis, geeft u uw eigen arts toestemming om uw gegevens naar het ziekenhuis te sturen waar u een tweede mening krijgt.
Een tweede mening in het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
De gegevens die nodig zijn
- Een Nederlandse of Engelse brief over uw medische geschiedenis met de laatste behandelingen en de overwegingen rond deze behandelingen;
- Alle onderzoeksgegevens die beschikbaar zijn in het ziekenhuis waar u wordt behandeld. U kunt daarbij denken aan röntgenfoto’s, scans, resultaten van bloed- en urineonderzoek en pathologieverslagen. Uw behandelend arts weet welke gegevens uw ziekenhuis over u heeft en wat hij moet opsturen voor een tweede mening.
- Als u in het buitenland behandeld bent geweest, moet er een controle op MRSA zijn gedaan (via uw huisarts of via de polikliniek waar u naartoe wilt).
Afspraak met arts van tweede mening
Artsen geven alleen een tweede mening als zij de patiënt zelf gezien hebben. U moet dus een afspraak maken met de arts van wie u de tweede mening vraagt. Bespreek met uw eigen arts eerst dat uw gegevens worden doorgegeven naar de tweede mening-arts in het UMC Utrecht. Maak vervolgens een afspraak bij de polikliniek.