Expertisecentrum voor aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen
Ons expertisecentrum voor aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen staat zowel nationaal als internationaal bekend om het behandelen van kinderen met afwijkingen aan de slokdarm of luchtwegen. Bij een operatie is ons doel om de beste resultaten te behalen met zo min mogelijk belasting voor het kind. Daarom ontwikkelen we minimaal invasieve kijkoperatietechnieken, waarbij we opereren via een aantal kleine incisies (snedes) in plaats van één grote, en besteden we veel aandacht aan het beschermen van alle vitale organen. Pasgeboren baby’s en jonge patiënten uit heel Nederland en daarbuiten (wereldwijd) komen naar Utrecht voor behandeling in ons expertisecentrum.
Onze zorgprofessionals en wetenschappers spelen een leidende rol in het ontwikkelen van nieuwe behandeltechnieken voor slokdarm- en luchtwegafwijkingen. Om de zorg continu te verbeteren, voeren we uitgebreid onderzoek uit naar de kenmerken en het verloop van deze aandoeningen bij kinderen en naar de impact van innovatieve behandelingen op hun gezondheid en ontwikkeling.
Vaak is er geen specifieke oorzaak voor het ontstaan van een slokdarm- of luchtwegafwijking. Wel heeft ongeveer de helft van de patiënten ook andere afwijkingen, zoals aandoeningen aan het hart, de nieren, het darmstelsel of het skelet. Onze zorgprofessionals beschikken over alle specialistische kennis en expertise om ook deze bijkomende afwijkingen te behandelen.
Zowel onze zorgverleners als onderzoekers werken samen met de patiëntenvereniging VOKS, voor patiënten die zijn geboren met een slokdarmafsluiting, en met andere kinderchirurgische centra in Nederland.
Kinderen met aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen die we in ons expertisecentrum behandelen, begeleiden we bij de overgang naar volwassenenzorg in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Het team uitklapper, klik om te openen
Ziektebeelden uitklapper, klik om te openen
Samenwerking uitklapper, klik om te openen
Landelijke samenwerking
We werken samen met:
- Dutch Consortium Esopahgeal Atresia (DCEA). Dit is een samenwerking met alle Nederlandse expertisecentra om samen de zorg voor patiënten met een slokdarmafsluiting te verbeteren.
- Patiëntenvereniging VOKS voor ouderen en kinderen geboren met een slokdarmafsluiting.
Internationale samenwerking
- Ons expertisecentrum maakt deel uit van het Europese Referentienetwerk (ERN) voor zeldzame erfelijke spijsverterings- en gastro-intestinale afwijkingen ERNICA.
- We werken samen met de internationale federatie van ondersteuningsgroepen EAT.
- We werken samen in het TEACHER-onderwijsconsortium met het Great Ormond Street Hospital in Londen, het Karolinska Institutet in Stockholm en het Bambino Gesù Hospital in Rome.
Wetenschappelijk Onderzoek uitklapper, klik om te openen
De impact van een aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijking op het leven van uw kind, uzelf als ouders en uw omgeving is groot. Dankzij wetenschappelijk onderzoek krijgen we steeds meer inzicht in wat deze aandoening betekent, ook op latere leeftijd, en hoe we de behandeling kunnen verbeteren. Onze onderzoekers richten zich in hun onderzoek op vragen als: hoe kan de impact van deze aandoeningen worden beperkt en hoe verloopt het ziektebeeld?
Uw kind kan als patiënt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek en zo bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen. Uiteraard informeren wij u als ouders eerst uitgebreid over deelname aan onderzoek. Daarnaast werken onze onderzoekers nauw met u samen.
Momenteel doen we onderzoek naar de optimale behandeling van slokdarmafsluiting (slokdarmatresie), het dichtvallen van de luchtpijp tijdens de ademhaling (tracheomalacie) en onderwijs in slokdarmchirurgie. Hierbij richten we ons op het veiliger maken van onze zorg en het levenslang verbeteren van de gezondheid van onze patiënten.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Of is er sprake van een spoedgeval? Neem dan contact op met de polikliniek Kinderchirurgie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht.
- Op werkdagen overdag (van 08.30 uur tot 16.30 uur)
T. 088 75 540 70 - in de avond en het weekeinde.
T. 088 75 555 55 (vraag naar de dienstdoende kinderarts)
Route
De polikliniek Kinderchirurgie vindt u op de eerste etage van het WKZ, receptie 8 (poli rood) en is bereikbaar via de liften naast de hoofdingang. Daarna kunt u de borden poliklinieken volgen.
Afspraak uitklapper, klik om te openen
Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. De huisarts stuurt de verwijsbrief rechtstreeks het expertisecentrum.
Handige links uitklapper, klik om te openen