Expertisecentrum voor maligne hematologie
Wat doet dit expertisecentrum? uitklapper, klik om te openen
Erik van Rossum krijgt de diagnose lymfeklierkanker. Chemotherapie slaat niet aan. Hij kan deelnemen aan een studie met een experimenteel medicijn. Lees het verhaal van Erik >
Een hematologische kanker is een kwaadaardige (maligne) aandoening van bloedcellen, beenmergcellen of lymfklieren. Door veranderingen in het DNA kunnen kwaadaardige cellen zich ontwikkelen. Deze kankercellen blijven groeien en zich delen en wijken af van normale cellen. In plaats van te sterven, blijven ze in leven en maken ze nieuwe abnormale cellen. Dit expertisecentrum is gespecialiseerd in de complexe en meer intensieve behandeling van verschillende soorten hematologische kankers zoals: lymfeklierkanker, multipel myeloom, myeloproliferatieve ziektes en acute leukemie. Het team zorgverleners bestaat uit artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen met ruime kennis en ervaring die hun werk organiseren rondom de patiënt. De patiënt staat centraal. Zij behandelen volgens de nieuwste inzichten en werken met geavanceerde apparatuur voor de diagnostiek, cel- en gentherapie en stamceltransplantatie. Zo krijgen patiënten hier uitstekende en moderne medische zorg.
Patiënten kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als zij dat willen en als de medische situatie daar geschikt voor is. Hierin worden zij begeleid door de behandelend arts. Zij bespreken samen de mogelijke experimentele en bestaande behandelingsopties waarbij de patiënt het uiteindelijke besluit neemt.
Alle onderzoeken en behandelingen vinden plaats op één plek centraal in Nederland: het UMC Utrecht. Er is een nauwe samenwerking met het Prinses Maxima Centrum dat naast het UMC Utrecht ligt. Het Prinses Maxima Centrum is het enige ziekenhuis in Nederland waar kwaadaardige kinderziekten, waaronder hematologische ziekten, worden behandeld.
Het genezen van kinderen en volwassenen met kanker en het verbeteren van de kwaliteit van leven wanneer genezing niet meer mogelijk is, is de drijfveer van alle medewerkers van dit expertisecentrum. Samen met de patiënten en de externe samenwerkingspartners ontwikkelen zij vandaag de oncologische zorg van morgen.
Het team
Aarsman, K.M.
Verpleegkundig Specialist
Boer, A. de
Physician Assistant Hematologie
Buter, MPA, D.E.
Physician Assistant Hematologie
Hennipman - Bikker, J.A.C.
Physician Assistant
Hussen-Daenen, L.G.M. van (Laura)
Internist-Hematoloog
Jak, M. (Margot)
Internist-hematoloog
Janssen, A.
Internist-hematoloog
Kuball, J.H.E.
Internist, Medisch Afdelingshoofd
Minnema, M.C.
Internist-hematoloog
Mous, R.
Internist-hematoloog
Oostvogels, R. (Rimke)
Hematoloog
Pulles, A.E.
Internist-hematoloog
Rhenen, A. van
Internist-hematoloog
Wagen, L.E. van der
Hematoloog
Weijer, MANP, R.J. de
Verpleegkundig Specialist
Witte, M.A. de (Moniek)
Internist-hematoloog
Ziektebeelden
Samenwerking
Internationaal
Dit expertisecentrum is lid van het Europese referentienetwerk EuroBloodNet. Dit is een virtueel platform waar zorgprofessionals uit heel Europa kennis over en ervaring met hematologische kanker bundelen en delen. Dit gebeurt vooral op het gebied van de zeer zeldzame plasmacelkanker AL amyloidose.
Het UMC Utrecht is een JACIE geaccrediteerd universitair medisch centrum (UMC) waardoor hier stamceltransplantatie en Chimere Antigeen Receptor (CAR) T-celtherapie mag worden uitgevoerd. Hierbij wordt samen gewerkt samen met de EBMT-organisatie en met vele Europese transplantatieziekenhuizen.
Nationaal
In Nederland is maligne hematologie voor volwassenen georganiseerd binnen de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland, HOVON. Dit maakt dat nieuwe ontwikkelingen in de zorg voor volwassen patiënten met een hematologische kanker snel kunnen worden toegepast. Dit expertisecentrum heeft een intensieve regionale samenwerking en organiseert diverse symposia voor bijscholing van collega’s.
Wetenschappelijk Onderzoek
Onderzoekers in dit expertisecentrum doen veel onderzoek naar hematologische kanker. Zij proberen antwoord te vinden op vragen als: is er een betere manier om deze kanker te voorkomen, hoe kan een diagnose sneller worden gesteld, waar kan een behandeling worden verbeterd, etc. Dankzij dit onderzoek kan de zorg voor patiënten nu en in de toekomst worden verbeterd. Patiënten kunnen deelnemen aan onderzoeken met de nieuwste behandelingsmethoden. Ook kunnen patiënten deelnemen aan de LML biobank en daarmee onderzoek voor de toekomst ondersteunen. In een Biobank worden menselijk materialen zoals bloed en beenmerg met de bijbehorende gegevens zorgvuldig bewaard. Hiermee kan eventueel later wetenschappelijk onderzoek worden gedaan.
Contact
De afdelingen zijn bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur
Polikliniek hematologie (oncologische)
T: 088 755 76 55
Verpleegafdeling hematologie
T. 088 75 573 45
Wilt u bij telefonisch contact uw afsprakenkaart met patiëntnummer bij de hand houden?
Afspraak
Voor een afspraak is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Als u of uw kind bent doorverwezen naar dit expertisecentrum, dan komt u op de polikliniek hematologie. Hier vinden de bezoeken aan de hematoloog plaats. U wordt gebeld om een afspraak in te plannen.
Handige links