Bij een bloedgasonderzoek meten we de hoeveelheid zuurstof, koolzuur en de zuurgraad (met andere woorden de bloedgas) in uw bloed. Hiervoor is het nodig om bloed af te nemen uit een slagader. Dit bloed bevat de meeste zuurstof en dat zegt iets over het functioneren van uw longen. Zo kan uw arts onderzoeken of u een longziekte hebt.
Afspraak
De secretaresse op de polikliniek maakt voor u een afspraak voor het bloedgasonderzoek. Bent u onverwacht toch verhinderd, dan kunt u de afspraak wijzigen door contact op te nemen met de longfunctieafdeling, via telefoonnummer 088 755 72 57.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor het bloedgasonderzoek is het belangrijk dat u uitgerust bent en geen inspanning hebt geleverd. U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. U mag uw medicijnen ook gewoon blijven gebruiken, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
Waar meldt u zich
De afspraak vindt plaats op de longfunctieafdeling, receptie 8 in het UMC Utrecht.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Bloedgasonderzoek
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een animatie over dit onderwerp te bekijken.
Nadat u hebt plaatsgenomen in de longfunctiekamer, controleren we uw persoonsgegevens en komt de arts naar u toe. Gebruikt u thuis zuurstof? Dan hoort u op de longfunctieafdeling of van uw eigen longarts of uw zuurstof aan moet staan of even uit moet tijdens het bloedprikken. In dat geval wacht de arts na het uitzetten van de zuurstof tien minuten, voordat hij u kan prikken.
Bloedgas prikken
De arts neemt met een naald wat bloed af uit de slagader in uw pols (arteriepunctie). Dit is te vergelijken met een gewone bloedafname. Het enige verschil is dat het wondje iets langer moet worden dichtgedrukt. De arts geeft u hiervoor een strak verband (drukverband). Dit verband moet minimaal een half uur blijven zitten en nog wat langer als u bloedverdunners gebruikt. De prik kunt u als onprettig ervaren.
Duur onderzoek
Het bloedgas prikken duurt ongeveer tien minuten.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U kunt na het bloedgasonderzoek meestal meteen naar huis en u hoeft ook niet van het onderzoek te herstellen. Als u ook een longfunctie onderzoek heeft, komt de analist u ophalen.
De uitslag
Als u weer op controle komt, bespreekt uw behandelend arts de uitslag van het bloedgasonderzoek met u.
Hebt u vragen of maakt u zich zorgen?
Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u over het bloedgasonderzoek hebt gekregen. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig nalezen. Hebt u nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de longfunctieafdeling.
Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandeld arts.
Contact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Longfunctieafdeling en Longbehandelkamer
De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.