CT-scan van de urinewegen (CT IVP)
CT-scan van de urinewegen (CT IVP)
Een CT-scan is een onderzoeksmethode waarbij we met röntgenstraling en een computer dunne dwarsdoorsneden oftewel ‘plakjes’ van een onderzoeksgebied maken.
Een CT-scan werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. Het verschil met een röntgenfoto is dat het apparaat om u heen draait. Hierdoor kunnen we onder andere botten, organen en mogelijke afwijkingen van meerdere kanten bekijken.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
CT-scan op inloop:
Informatie over onderstaande onderwerpen vindt u in de patiëntfolder (zie Meer weten)
>medicatie gebruik
>bloedprikken voor contrastmiddel
>eten/drinken/roken
Wij raden u aan om de folder van uw CT-onderzoek goed door te nemen:
Klik op de afbeelding om de animatie te bekijken.
CT-onderzoek van de urinewegen (CT IVP)
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
In de onderzoeksruimte neemt u plaats op een smalle onderzoekstafel. Deze tafel schuift tijdens het onderzoek door de opening van de CT scanner. Tijdens het maken van de scan draait het röntgenapparaat rondjes. Hierdoor hoort u een zoemend geluid. Om bewogen beelden te voorkomen, is het belangrijk dat u stil blijft liggen.
Om bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken, wordt soms gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen, wordt er door de laborant een infuus geprikt. Bij het inspuiten hiervan kunt u door uw hele lichaam een warm gevoel krijgen. Dit verdwijnt na een paar minuten weer.
De laborant maakt meerdere scans. Tijdens het maken van een scan ligt u alleen in de onderzoeksruimte. De reden hiervoor is dat de röntgenstraling schadelijk is voor de laboranten, omdat zij daar elke dag mee werken. Röntgenstraling is niet schadelijk wanneer er af en toe röntgenbeelden worden gemaakt. Via een raam houden de laboranten u tijdens de scan in de gaten. Er is ook een intercom zodat u met elkaar kunt praten. De laborant geeft u tijdens het onderzoek via de intercom aanwijzingen.
In de meeste gevallen duurt het onderzoek 20-30 minuten. Echter wanneer u geen contrastvloeistof toegediend krijgt, is het onderzoek binnen 5 minuten afgerond.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
De contrastvloeistof verdwijnt vanzelf uit uw lichaam via de urine. Om de contrastvloeistof snel kwijt te raken, is het belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt.
De radioloog beoordeelt de beelden na afloop van het onderzoek. U krijgt dus niet gelijk de uitslag. Hij maakt een verslag en stuurt dit naar uw behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt met u de uitslag. Dit duurt gemiddeld 2 tot 3 werkdagen.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 7-1-2021
Wachttijd diagnostiek ct-scan: 11 dagen
Belangrijk: Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Telefoonnummer: 088 75 588 55Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.