Flebografie is het maken van röntgenfoto’s van de bloedvaten. Röntgenstralen gaan normaal gesproken door bloedvaten heen. Daarom is het noodzakelijk om deze als het ware ‘te kleuren’ door middel van contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof wordt door een heel dun slangetje (= een katheter) via de liesader in uw lichaam gebracht.
Belangrijk
- Medicijnen: de meeste mensen kunnen gewoon doorgaan met de voorgeschreven medicijnen. Bespreekt u dit vooraf met uw behandelend arts.
- Bij suikerziekte en insulinegebruik kunt u het beste met uw behandelend arts overleggen over een eventuele aanpassing van de dosis insuline.
- Het gebruik van bloedverdunningsmiddelen moet voor de behandeling mogelijk gestaakt worden. Dit hangt onder andere af van de soort bloedverdunners en de stollingstijden van het bloed. Ook hiervoor is overleg met uw behandelend arts van tevoren noodzakelijk.
- Als blijkt dat er tijdens het maken van de flebografie spataderen te zien zijn dan kan de radioloog besluiten tot het overgaan van een embolisatie. Een embolisatie is het dichtmaken van bloedvaten van binnenuit, via de katheter. Specifieke informatie hierover krijgt u van de radioloog.