Hersenscintigrafie I123-Dat-scan (FP-CIT)
In overleg met uw behandelend arts is besloten een hersenscintigrafie te laten verrichten. Een hersenscintigrafie is een onderzoek waarbij een onderdeel van de hersenen zichtbaar worden gemaakt met behulp van een radioactieve vloeistof (DAT). Bij dit onderzoek stelt men vast of de hoeveelheid van de toegediende radioactieve vloeistof die wordt opgenomen in bepaalde delen van de hersenen, normaal of afwijkend is.
Het totale onderzoek duurt ongeveer vijf uur.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U mag normaal eten en drinken.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U krijgt eerst van de laborant een drankje (Natriumperchloraat). Dit drankje is nodig om de schildklier tijdelijk te blokkeren voor opname van de radioactieve vloeistof. 15 Minuten later wordt u opgehaald en wordt de radioactieve vloeistof via een infuus toegediend. Na de toediening heeft de vloeistof 4 uur nodig om in te werken. U hoeft gedurende deze tijd niet op de afdeling te blijven.
Op het afgesproken tijdstip komt u terug op de afdeling voor het maken van de foto’s. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel met uw hoofd in een steun. De camera draait automatisch rond uw hoofd en maakt opnamen vanuit verschillende posities. Omdat het belangrijk is dat u tijdens het onderzoek heel stil ligt, krijgt u een bandje om uw voorhoofd en kin. Gedurende het onderzoek ligt u alleen in de onderzoeksruimte. De laborant houdt u het gehele onderzoek nauwlettend in de gaten.
Als de foto's klaar zijn, moet u even wachten. Als u bewogen heeft, zullen de opnamen opnieuw worden uitgevoerd. De laborant vertelt u wanneer het onderzoek is afgerond.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U heeft geen speciale nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf via de urine weer kwijt. Daarom is het verstandig om deze dag wat meer te drinken dan u gewend bent.
Aangezien de foto's eerst nog bewerkt en beoordeeld moeten worden, is het niet mogelijk dat u meteen de uitslag krijgt. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.
Gaat u op de dag van het onderzoek of de dag erna reizen met het vliegtuig, dan moet u op onze afdeling vragen naar een ‘vliegbrief’ die u kunt meenemen op uw reis. De meetapparatuur op luchthavens is heel gevoelig en er is een kleine kans dat de radioactieve vloeistof nog meetbaar is.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.