PET/CT-scan in het UMC Utrecht
Door uw behandelend arts is een PET/CT-onderzoek aangevraagd waarbij uw lichaam grotendeels (kruin t/m liezen) of uw gehele lichaam (kruin t/m tenen) wordt onderzocht. Met dit onderzoek kunnen bepaalde ziekten worden opgespoord.
Afhankelijk van het type onderzoek duurt de scan in totaal ongeveer 2 uur.
Let op: Een specifieke voorbereiding is voor veel onderzoeken erg belangrijk. Daarom verwijzen we u voor meer informatie naar de pagina's over de verschillende PET/CT-onderzoeken op deze website. Lees de informatie die voor u van belang is goed door.
Voor sommige PET/CT-onderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Dat betekent dat u niet mag eten en drinken in de uren voorafgaand aan het onderzoek. Komt u niet nuchter naar een onderzoek waarbij dit wel vereist is? Dan zijn wij genoodzaakt de afspraak te verzetten.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Welke voorbereiding voor uw onderzoek van belang is, hoort u van de medewerker die de afspraak met u maakt. De voorbereiding en informatie verschilt per onderzoek. Hieronder vindt u informatie over verschillende PET/CT-onderzoeken. Wij vragen u de folder van uw onderzoek goed door te nemen. Klik op een van de patiëntfolders hieronder:
Bent u zwanger of vermoed u dit? Neem dan contact op met de afdeling radiologie op nummer 088 755 8844. Het onderzoek kan (waarschijnlijk) niet plaatsvinden omdat het schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
1. De voorbereiding
Een laborant voert het onderzoek uit. U krijgt een eigen kamer met bed. In principe is het niet toegestaan om een begeleider mee te nemen naar dit onderzoek. Bij binnenkomst neemt de laborant het verloop van het onderzoek met u door. Als u vragen heeft, kan de laborant die beantwoorden. U krijgt een infuus in uw arm, daarna wordt de eventuele verdere voorbereiding met u doorgenomen. Vervolgens wordt de radioactieve vloeistof toegediend.
2. De rustperiode
Afhankelijk van het onderzoek moet u enige tijd blijven liggen tijdens de rustperiode. Lezen en andere activiteiten uitvoeren zijn dan vaak niet toegestaan. Tijdens de rustperiode krijgt u via het infuus een halve liter vocht. Er is in de voorbereidingsruimte een televisie aanwezig. U mag ook radio of een luisterboek luisteren.
3. De PET/CT-scan
Na de rustperiode wordt u opgehaald en dient u naar het toilet te gaan om uw blaas te legen.
U neemt plaats op een smalle tafel. De tafel schuift tijdens het onderzoek langzaam door de opening van de PET/CT-scanner. U dient tijdens de scan stil te blijven liggen. Tijdens het onderzoek ligt u alleen in de onderzoeksruimte. De laborant zit in de bedieningsruimte. Vanuit deze ruimte bedient de laborant de PET/CT-scanner en kan hij of zij u horen en zien. De PET/CT-scanner maakt geen geluid en heeft een ruime opening.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U heeft geen speciale nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u via de urine vanzelf weer kwijt. Het verstandig om op de dag van het onderzoek wat meer te drinken dan u gewend bent.
Omdat de scan eerst nog bewerkt en beoordeeld moet worden, krijgt u niet meteen de uitslag. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.