PET/CT-scan Myocard met F18-flurpiridaz
PET/CT-scan Myocard met F18-flurpiridaz
Uw klachten hebben misschien iets te maken met uw hart. Daarom laat uw dokter dit onderzoek bij u doen. Met dit onderzoek kijken we naar de doorbloeding van de hartspier. Dit doen we door bij lichamelijke rust en inspanning een PET/CT-scan te maken.
Het onderzoek neemt ongeveer 3 uur in beslag, dit is inclusief de wachttijd.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
U moet twee uur nuchter zijn, u mag alleen water drinken.
- Heeft u diabetes?
- U kunt 2 uur voor het onderzoek normaal ontbijten en de hiervoor normale dosering insuline spuiten en/of benodigde tabletten innemen.
- Eventueel benodigde insuline en/of benodigde tabletten kunt u meenemen voor het eten na de toediening.
Extra voorbereiding 12 uur voorafgaande aan het onderzoek
- Geen cafeïne houden dranken zoals koffie, thee of cola
- Geen chocolade of producten met chocolade zoals chocoladekoekjes, ijs of chocolademelk
- Geen cafeïne houdende medicijnen zoals paracetamol
- Geen banaan
- Geen inktvis
Draag bij voorkeur gemakkelijke kleding en schoenen.
- Bij voorkeur bovenkleding zonder metaal (zoals ritsen en knopen).
- BH moet altijd uitgedaan worden.
Medicatie mag u volgens afspraak innemen, tenzij uw cardioloog aangeeft dat medicatie gestaakt moet worden. Gebruikt u Dipyridamol/Persantin of Theofylline bel ons dan.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
In een aparte voorbereidingsruimte informeren wij u nogmaals over het verloop van het onderzoek. U krijgt dan ook de mogelijkheid om vragen te stellen. We vragen u vervolgens om uw bovenlichaam te ontkleden. We plakken stickers op uw borstkas voor de controle van het hartritme door middel van een ECG (hartfilmpje). De laborant plaatst een infuus in uw arm.
Het onderzoek start met de opnames van het hart in rust. Tijdens het maken van de scan ligt u op een vrij smal bed. U ligt op uw rug met de armen boven het hoofd. Het ECG wordt aangesloten en u krijgt een bloeddrukband om uw arm. Vervolgens wordt via het infuus de radioactieve vloeistof toegediend, dit geeft geen bijwerkingen. Gedurende 15 minuten maken we een scan. Deze tijd ligt u stil met uw armen boven het hoofd.
Vervolgens is er een wachttijd van 60 minuten, deze wachtperiode vindt plaats in één van onze toedienkamers. In deze kamers is er een mogelijkheid om TV te kijken, ook kunt u zelf een boek of iPad meenemen. In de wachtperiode dient u nuchter te blijven, water drinken is wel toegestaan.
Dan volgt het onderzoek met opnames van het hart bij inspanning. Inspanning van het hart wordt nagebootst door een medicijn dat u krijgt toegediend via het infuus. Dit medicijn kan eventueel bijwerkingen veroorzaken (bijvoorbeeld druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, versnelling van de hartslag, kortademigheid of misselijkheid). Als er bijwerkingen optreden, zullen deze binnen enkele minuten verdwenen zijn. Vrijwel tegelijkertijd met het inspanningsmedicijn krijgt u voor de 2e keer de radioactieve vloeistof toegediend via het infuus en maken we de tweede PET-scan van 15 minuten. Het is de bedoeling dat u, ondanks eventuele ongemakken, rustig blijft doorademen en zo stil mogelijk blijft liggen.
Tijdens de scans ligt u alleen in de kamer. Via een camera zien wij continu op u toe en via de intercom kunt u contact houden met de laboranten. De laboranten die het onderzoek bij u uitvoeren praten met u via de intercom. Omdat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk moet blijven liggen, vragen wij u alleen te praten indien dit noodzakelijk is.
Na de scan bent u klaar. De laborant verwijdert het infuus en de ECG-plakkers en u mag zich weer aankleden. U mag weer normaal eten en drinken. Eventueel gestopte medicijnen mag u nu ook weer innemen.
PET/CT Myocard
-
Hartfilmpje (10 stickers op de borstkas)
-
Infuus prikken
-
Bloeddruk meten
-
Positioneren op scanner, toedienen radioactieve vloeistof
-
PET/CT Scan in rust (duur: 15 minuten)
-
Wachten (duur: 60 minuten) op afdeling nucleaire geneeskunde
-
Positioneren op scanner, hartfilmpje, bloeddruk meten
-
PET/CT scan in inspanning: medicatie via infuus en toedienen radioactieve vloeistof (duur: 15 minuten)
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
U heeft geen speciale nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf via de urine weer kwijt. Daarom is het verstandig om deze dag wat meer te drinken dan u gewend bent.
Aangezien de foto's eerst nog bewerkt en beoordeeld moeten worden, is het niet mogelijk dat u meteen de uitslag krijgt. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Telefoonnummer: 088 75 588 55Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.