Sigmoïdoscopie - Inwendig onderzoek van de dikke darm
Sigmoïdoscopie - Inwendig onderzoek van de dikke darm
Met een sigmoïdoscopie onderzoeken we het slijmvlies in het laatste deel van de dikke darm (het sigmoïd). Tijdens het onderzoek kunnen we beoordelen of er sprake is van een ontsteking van het slijmvlies, poliepen of darmkanker. Met een coloscopie kunnen we darmpoliepen verwijderen. Een arts voert dit onderzoek uit samen met één of twee verpleegkundigen. Omdat het UMC Utrecht een opleidingsziekenhuis is, kan er ook een arts in opleiding tot specialist (een aios) bij het onderzoek aanwezig zijn.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Neem contact op met uw arts als u:
- Allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen.
- Aan een hart- of longaandoening lijdt.
- Bloedverdunners gebruikt.
- Ijzertabletten gebruikt.
Het is mogelijk dat u medicijnen die u normaal gebruikt tijdelijk moet stoppen ter voorbereiding op het onderzoek. Dit bespreekt de arts met u.
Laxeermiddel
Om het slijmvlies goed te kunnen beoordelen, moet de darm schoon zijn. Hiervoor krijgt u een dieetadvies in combinatie met een laxeermiddel en klysma. Uw arts bepaalt welke manier van laxeren voor u het meest geschikt is. U krijgt hierover informatie van de endoscopieafdeling en een folder. Leest u voor gebruik de informatie over het laxeermiddel goed door.
Complicaties
Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen gelukkig zelden voor.
- Soms kunt u in de dagen na de sigmoïdoscopie last hebben van buikpijn. Dit is bij 25 procent van de patiënten het geval. De buikpijn gaat na een paar dagen vanzelf weer weg. U moet contact met ons opnemen als u naast de buikpijn ook koorts hebt of als de buikpijn heel ernstig is.
- Zijn er biopten of poliepen weggenomen, dan kunt u de eerste tijd een beetje bloed verliezen via de anus. Dit is niet ernstig, tenzij het bloeden heviger wordt. U moet dan contact met ons opnemen. Een bloeding kan direct tijdens het onderzoek optreden maar ook tot 14 dagen daarna.
- Een enkele keer kan tijdens het onderzoek een gaatje of scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans neemt toe als de darmwand ernstig ontstoken of vernauwd is, of als er veel uitstulpingen zijn.
- Bij het gebruik van een roesje kunnen er ademhalingsproblemen en hartfunctiestoornissen optreden.
Wanneer contact opnemen?
Bij hevige buikpijn, koorts en veel bloedverlies, moet u contact met ons opnemen. Op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur kunt u bellen met de endoscopieafdeling via 088 75 573 66. Buiten deze tijden belt u met de verpleegafdeling MDL via 088 75 562 22.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Verdoving: een roesje
Het is mogelijk om tijdens dit onderzoek een zogeheten ‘roesje’ te krijgen. We spuiten dan een slaapmiddel via een infuusnaaldje in uw arm. Daarnaast geven we vaak pijnstillende middelen. Het roesje zorgt ervoor dat u tijdens het onderzoek slaperig bent. De combinatie van de pijnstiller en slaapmiddel vermindert de pijn en eventuele spanning. Wilt u een roesje? Geef dit dan duidelijk aan bij het plannen van het onderzoek.
Het begin van de sigmoïdoscopie
De verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingskamer. Hier nemen wij uw gegevens met u door. U kleedt zich van onderen uit, waarna u op bed gaat liggen onder een deken. Uw kleding leggen wij in een kastje. Als u een roesje krijgt, brengen wij een infuusnaald in. Een endoscopieverpleegkundige haalt u met bed en al op en rijdt u naar de onderzoeksruimte. De arts stelt u een aantal vragen, dit noemen wij ook wel een ‘time-out’. Als u een roesje krijgt, meten wij uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte.
Het inbrengen van de sigmoïdoscoop
U ligt op uw linkerzijde op de behandeltafel met opgetrokken knieën. De arts brengt een dunne buigzame slang (de sigmoïdoscoop) via de anus tot ongeveer 50 centimeter in de dikke darm. Tijdens het onderzoek wordt er lucht (koolzuurgas) in de darm geblazen zodat de darm wijder wordt en we uw darm goed kunnen bekijken. U kunt de ingeblazen lucht als vervelend ervaren. U kunt er darmkrampen van krijgen. Waarschijnlijk moet u hierdoor ook wat winden laten. Dit is heel normaal, dus niet iets om u voor te schamen. Meestal zakt de pijn hierdoor af. Houd de lucht niet op, want hierdoor krijgt u meer last van pijnlijke buikkrampen. Als er nog vocht in de darmen aanwezig is, kan dat tijdens het onderzoek worden weggezogen.
Het bekijken van de darm
Daarna wordt de sigmoïdoscoop geleidelijk teruggetrokken. Tijdens deze fase bekijkt de arts de darmwand heel nauwkeurig. Als de arts het nodig vindt, kan hij tijdens het onderzoek een stukje weefsel (een biopt) of poliep wegnemen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk.
Duur sigmoïdoscopie
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na het onderzoek brengt de verpleegkundige u naar de uitslaapkamer. Als u een roesje hebt gekregen, moet u hier nog een uurtje uitslapen. Als u geen roesje hebt gehad, kunt u de afdeling weer verlaten zodra u alle papieren hebt ontvangen. U krijgt een ontslagbrief. Hierin staat onder andere wat er tijdens het onderzoek is gezien/gedaan en wat u moet doen in geval van complicaties.
Uitslag
Aan het eind van het onderzoek vertelt de arts u kort hoe de dikke darm er uitziet. Later krijgt u het hele verslag van de sigmoïdoscopie via de verwijzend arts.
Autorijden
Op de dag van het onderzoek mag u geen auto besturen als u een roesje hebt gehad. Zorg er dus voor dat er iemand met u meegaat die u naar huis brengt, ook wanneer u met het openbaar vervoer naar huis gaat.
Zorgverleners
Vleggaar, F.P. (Frank)
Medisch afdelingshoofd
Oldenburg, B. (Bas)
Maag-, darm- en leverarts
Moons, L.M.G. (Leon)
Maag-, darm- en leverarts
Fidder, H.H. (Herma)
Maag-, darm- en leverarts
Weusten, B.L.A.M. (Bas)
Maag-, darm- en leverarts
Monkelbaan, J.F. (Jan)
Maag-, darm- en leverarts
Schaik, F.D.M. van (Fiona)
Maag-, darm- en leverarts
Hirdes, M.M.C. (Meike)
Maag-, darm- en leverarts
Bogte, A. (Auke)
Maag-, darm- en leverarts
Didden, P. (Paul)
Maag-, darm- en leverarts
Postma, C. (Cindy)
Maag-, darm- en leverarts
Bruijne, J. de
MDL-arts
Wolters, MSc, W.P.G. (Wendy)
Verpleegkundig specialist
Lunteren, MANP, MSc, E.R. van (Eke)
Verpleegkundig specialist slokdarm- en maagoncologie
Boontje, MSc, N.A. (Nynke)
Verpleegkundig specialist
Verstraete, C.J.R. (Carina)
Verpleegkundig specialist
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
U kunt altijd snel terecht voor een sigmoïdoscopie. Wel heeft het onderzoek zelf voorbereidingstijd nodig. U moet in de gelegenheid zijn uw darmen leeg te maken; dat kost een dag. Met bepaalde medicijnen en met ijzertabletten moet een aantal dagen van tevoren worden gestopt.
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.
Polikliniek Afdeling Endoscopie
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur