Basis acute zorg verpleegkundige/medewerker
Basis acute zorg verpleegkundige/medewerker
Tijdens de opleiding Basis acute zorg (BAZ) leer je hoe je zelfstandig patiënten kunt verzorgen die 24-uurs bewaking en zorg nodig hebben.
Opleidingsprogramma uitklapper, klik om te openen
De opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte.
Tijdens deze opleiding wordt je opgeleid voor de specialisatie BAZ. De specialisatie BAZ geeft een gemeenschappelijke basis voor alle specialisaties binnen de acute sector. Vanuit de specialisatie kan de student, indien gewenst, doorstromen naar de zes uitstroomprofielen van de acute zorgsector.
Het theoriegedeelte bestaat uit de volgende modules:
Module Basis acute zorg - deel 1
Basis voor de bewaking van de vitale functies en het systematisch observeren van de patiënt met behulp van de ABCD-methodiek. Het observeren en juist interpreteren van de vitale functies.
Module Basis acute zorg - deel 2
Het 12 afleidingen ECG, de verschillende vormen van shock en de bijbehorende observaties, complicaties en interventies. Ook verstoringen in de elektrolytenbalans, verschillende medicatie binnen de acute zorg, de temperatuurregulatie en wat dit betekent voor de verpleegkundige interventies.
Module Evidence Based Practice (EBP)
Begeleiding in het zoeken van wetenschappelijke artikelen en die controleren op bruikbaarheid voor jouw probleem. De essentie gebruiken in een concreet en goed onderbouwd literatuuronderzoek, dat een (praktisch) antwoord geeft op een actueel vraagstuk uit de praktijk. Ook begeleiding in het overbrengen van de resultaten en aanbevelingen naar de beroepspraktijk.
Het praktijkgedeelte bestaat 4 EPA's, namelijk:
- AZ-FO-1 (BAZ) Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting
- AZ-FO-2 (BAZ) Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
- AZ-FO-3 (BAZ) Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
- AZ-FO-4 (BAZ) Midden complexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
Overige informatie uitklapper, klik om te openen
Doelgroep
Je kunt aan deze opleiding deelnemen als BIG-geregistreerd verpleegkundige, anesthesiemedewerker (AM)*, medisch hulpverlener (MH)* of operatieassistent (OA)* met een dienstverband bij een CZO-erkende zorginstelling, een leerarbeidsovereenkomst van minimaal 24 uur per week en wanneer je gedurende de opleiding werkzaam bent op een afdeling binnen de acute ketenzorg waar vitale functies bewaakt worden.
*Met een achtergrond als AM, MH of OA is het vooralsnog niet altijd mogelijk om door te stromen naar de uitstroomprofielen binnen de acute zorgsector. Dit is afhankelijk van je vooropleiding.
Opleidingsduur en lesdagen
De gemiddelde doorlooptijd van de opleiding bedraagt 6 maanden en bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel:
- Theorie: introductie + 14 lesdagen
- Praktijk: circa 6 maanden
De opleiding start vier keer per jaar.
Kosten
De kosten voor deze opleiding zijn € 3.060,- (cursusjaar 2021-2022) en zijn voor rekening van de werkgever.
Accreditatie
De opleiding is gecertificeerd door het College Zorg Opleidingen (CZO). Bij het succesvol afronden van de examenonderdelen van deze opleiding ontvang je een CZO-certificaat.
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Let op: medewerkers van het UMC Utrecht die zich willen aanmelden, dienen eerst contact op te nemen met de manager zorgopleidingen van de eigen divisie.
Ongeveer een half jaar voor de start van de opleiding kun je je aanmelden voor deze opleiding. Je kunt je aanmelden voor de opleiding via de portal van de UMC Utrecht Academie. Dit doe je door te klikken op de button 'Aanmelden'.
Vrijstelling
Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling als je kunt bewijzen dat je soortgelijk onderwijs met goed gevolg doorlopen hebt. Vrijstelling kun je alleen aanvragen tijdens je aanmelding voor de opleiding in het portal. Bespreek daarom met jouw contactpersoon in de zorginstelling of een vrijstellingsverzoek voor jou van toepassing is en voor welke onderdelen van de opleiding je vrijstelling aan kunt vragen.
Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden.
Contact uitklapper, klik om te openen
Wil je meer informatie over de opleiding of heb je vragen? Neem dan contact op met Assistent Opleidingen, Merel Kuiper:
+31 6 21261147
Heb je vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de afdeling aanmeldingen van de UMC Utrecht Academie: