Cardiologie
Als cardioloog houd je je bezig met de preventie, diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Cardiologen behandelen naast patiënten met verworven hartziekten, ook steeds vaker jongeren en volwassenen met aangeboren hartgebreken. De cardiologie heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een zeer dynamisch vak met veel opties voor het diagnosticeren en behandelen van patiënten. Op dit moment volgen vijfentwintig aios hun opleiding tot cardioloog in het UMC Utrecht.
Het vakgebied cardiologie uitklapper, klik om te openen
De cardiologie is uitgegroeid tot een gedifferentieerd vakgebied met sub-specialisaties. Wij, de groep cardiologen uit het UMC Utrecht, beschouwen het als een samenhangend klinisch specialisme zonder onnodige scheidingen en schuttingen. Veel patiënten hebben ook complexe problematiek, die zich niet beperkt tot één sub-specialisme. Jij als aios komt met al deze facetten in aanraking, in een uiterst actieve en ambitieuze groep van cardiologen en aios, die gezamenlijk topzorg leveren, ontwikkelingen stimuleren en de opleiding inhoud geven.
Is je interesse gewekt? Neem contact op met de opleiding cardiologie!
cardiologie is uitgegroeid tot een gedifferentieerd vakgebied met sub-specialisaties. Wij, de groep cardiologen uit het UMC Utrecht, beschouwen het als een samenhangend klinisch specialisme zonder onnodige scheidingen en schuttingen. Veel patiënten hebben ook complexe problematiek, die zich niet beperkt tot één sub-specialisme. Jij als aios komt met al deze facetten in aanraking, in een uiterst actieve en ambitieuze groep van cardiologen en aios, die gezamenlijk topzorg leveren, ontwikkelingen stimuleren en de opleiding inhoud geven.
Is je interesse gewekt? Neem contact op met de opleiding cardiologie.
Programma opleiding cardiologie uitklapper, klik om te openen
Het UMC Utrecht heeft een vergunning voor de volledige opleiding cardiologie. Deze opleiding leidt op tot algemeen cardioloog met extra verdieping in één of twee onderwerpen naar keuze. De opleiding duurt in totaal zes jaar, waarbij elke aios de eerste vijf jaar hetzelfde programma doorloopt, bestaande uit de vooropleiding interne geneeskunde (twee jaar) en het basiscurriculum cardiologie (drie jaar). Het laatste (zesde) jaar van de opleiding is een verdiepingsfase, die wordt gebruikt om de basale kennis en vaardigheden uit te breiden, steeds zelfstandiger te functioneren en op één of twee terreinen meer dan basale kennis of vaardigheid (verdieping) op te doen.
De vooropleiding vindt plaats in een veelal regionale kliniek met opleidingsbevoegdheid interne geneeskunde. Het basiscurriculum kent een jaar in een B-kliniek (Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch, Meander MC Amersfoort, of Diakonessenhuis Utrecht/Zeist) en twee jaar in de A-kliniek (UMC Utrecht).
De verdiepingsfase vindt grotendeels plaats in het UMC Utrecht, soms vindt een deel van de verdiepingsfase plaats in een andere opleidingskliniek.
Na voltooiing van het verdiepingsjaar en registratie als (algemeen) cardioloog kan een fellowship gevolgd worden met subspecialisatie (electrofysiologie, interventie-cardiologie, intensive care geneeskunde) of het ontwikkelen van een specifiek aandachtsgebied (congenitale cardiologie, hartfalen, niet-invasieve cardiale imaging, sport-cardiologie, cardio-geriatrie, preventie en revalidatie), als doel.
Manon van der Meer over de opleiding cardiologie uitklapper, klik om te openen
"Tijdens mijn vijfde jaar geneeskunde kwam ik in aanraking met de cardiologie als onderdeel van het co-schap interne geneeskunde. Mijn keuze was toen snel gemaakt. De fysiologie van het hart, het spoedeisende karakter afgewisseld met de lange termijn zorg voor patiënten met hartfalen en de vele diagnostiek- en behandelmogelijkheden maken het voor mij een uitdagend en compleet vak. De mix tussen het beschouwende aspect en de invasieve handelingen vind ik ideaal.
De opleiding cardiologie in het UMC Utrecht is heel aantrekkelijk door het gevarieerde aanbod. Als een van de weinige centra in Nederland biedt het UMC Utrecht cardiologische zorg in de volle breedte, inclusief dotterbehandelingen, steunharten/harttransplantaties, zorg voor aangeboren hartafwijkingen en katheterbehandelingen voor klepafwijkingen en hartritmestoornissen. Het opleidingsteam is enthousiast en door de uitgebreide ervaring zeer deskundig. Er heerst een goed opleidingsklimaat met een grote groep aios en fellows. Ook bestaat er de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te doen naast de klinische opleiding."
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider dr. G.TJ. Sieswerda en dr. N. Clappers
Secretariaat mw. Sylvia van der Straten en mw. Christa Mulder
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding cardiologie? Neem contact op met het secretariaat via 088-755 6176 of via stafsecretariaat-cardiologie@umcutrecht.nl