Intensive Care
Als intensivist ben jij verantwoordelijke voor de vitale functies van complexe patiënten op de intensive care. Je werkt in een multidisciplinair vakgebied met aandacht voor de (patho)fysiologie. In het UMC Utrecht doorloop je de opleiding tot intensivist in de modernste academische IC van Europa samen met 6 fellows (intensivisten in opleiding).
Het vakgebied intensive care uitklapper, klik om te openen
Als intensivist ben je gespecialiseerd in de behandeling van patiënten op de intensive care (IC). Jij bent getraind om verscheidene technische behandelingen, zoals kunstmatige beademing en nierfunctie-vervangende therapie, veilig en doelmatig toe te passen. Je vormt de centrale schakel in een hecht team van (andere) medisch specialisten en verpleegkundigen. Samen zorg je voor een bijzonder diverse en complexe patiëntengroep.
Organisatietalent en communicatievermogen
Wanneer je zorg draagt voor de circa 30 IC patiënten en het aanbod van de afdelingen, het OK-complex, de SEH en omliggende ziekenhuizen stroomlijnt, wordt er een beroep gedaan op jouw organisatietalent. De samenwerking met andere specialismen en disciplines, het borgen van continuïteit in de 24 uurs zorg en het aansturen van het team in spoedsituaties, vragen daarbij om een uitstekend communicatievermogen.
Intensive care geneeskunde in het UMC Utrecht
De medische staf van het IC-centrum in het UMC Utrecht is een enthousiaste en collegiale vakgroep die zich inzet voor het creëren van een positieve leeromgeving. De teamgeest, het veilige opleidingsklimaat en de laagdrempelige supervisie worden in de evaluatie van de opleiding als zeer positief benoemd. Wij hechten veel waarde aan onderwijs en verzorgen dan ook dagelijks onderwijsmomenten en bieden verdiepings- en vaardigheidsonderwijs specifiek gericht op fellows. De patiënten met steunharten, aan ‘permanent life-support’ en na hart- en longtransplantaties, maken onze patiëntenpopulatie zowel uniek als inhoudelijk uitdagend. Jaarlijks zijn er bij ons circa 6 instroomplaatsen voor de opleiding tot intensivist in de modernste academische intensive care van Europa.
Programma opleiding intensive care uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot intensivist duurt 2 jaar. Internisten, anesthesiologen, chirurgen, cardiologen, longartsen en neurologen kunnen de opleiding volgen. Je dient dan binnen 2 jaar na registratie tot specialist te starten met de opleiding. Voor sommige specialismen is het mogelijk (een deel van) de opleiding binnen de opleidingstijd van het ‘moederspecialisme’ te volgen.
Opbouw
Tijdens de opleiding tot intensivist doe je ervaring op in de interne, chirurgische, cardio-chirurgische en neurologische / neurochirurgische Intensive Care geneeskunde. Je zelfstandigheid groeit tijdens het vorderen van je opleiding, waarbij je in het laatste deel ook wordt getraind in het superviseren van aios en co-assistenten. In het opleidingsprogramma wordt uitgebreid aandacht besteed aan wetenschap. Je verricht klinisch of fundamenteel onderzoek op het gebied van de intensive care geneeskunde en presenteert op een congres.
Onderwijs en toetsing
De opleiding bestaat uit een praktisch, theoretisch en wetenschappelijk deel en een examen (Europese Intensive Care geneeskunde examen deel 1 (EDIC-1)). De Guidelines for a trainings programme in Intensive Care Medicine (ESICM/ESPIC) zijn uitgangspunten voor de opleiding. Er is maandelijks een landelijke opleidingsdag waarvoor elke fellow vrij wordt geroosterd. Daarnaast bieden we onze fellows verdiepingsonderwijs, reanimatietraining, crew-resource-managment training en echo-onderwijs aan, naast het reguliere dagelijkse onderwijs en de multidisciplinaire besprekingen.
Affiliatieziekenhuizen
De opleiding wordt geheel in het IC-centrum van het UMC Utrecht doorlopen. Tevens bieden we jou de unieke mogelijkheid een beeld van IC’s in en buiten de regio Utrecht te krijgen door (vrijwillige) deelname aan ons Mobiele Intensive Care Unit (MICU) team. Hierbij begeleid je inter-IC transporten.
Joris van der Heijden, cardioloog en fellow IC uitklapper, klik om te openen
Vanuit verschillende medische specialismen kan gekozen worden voor een vervolgopleiding tot intensivist. Dagelijks werken op de intensive care van het UMC Utrecht anesthesiologen, internisten, cardiologen, neurologen, chirurgen en longartsen nauw samen om optimale zorg te leveren voor de kritisch zieke patiënt. Dat maakt de intensive care geneeskunde tot een zeer veelzijdig vak. Zelf ben ik eerst opgeleid tot cardioloog. Tijdens mijn opleiding merkte ik al dat ik naast mijn aandacht voor hartziekten ook geïnteresseerd bleef in andere aandoeningen. Een stage op de intensive care beviel zo goed dat ik besloot te solliciteren voor een aansluitend fellowship intensive care geneeskunde.
Als fellow leer je ontzettend veel over de behandeling van levensbedreigende ziekten. Hiervoor is zowel veel theoretische kennis nodig als de capaciteit om acuut te kunnen handelen. Die combinatie spreekt me persoonlijk erg aan, waarbij ik nog dagelijks gebruik maak van de kennis en vaardigheden die ik heb geleerd binnen de cardiologie.
Tegelijkertijd leer je veel van collega’s met een ander achtergrondspecialisme. Hierdoor ontstaat een erg positieve sfeer waarin je elkaar helpt een nog betere en veelzijdigere dokter te worden. Dit werken in teamverband is op de intensive care van het UMC Utrecht goed merkbaar. Er heerst een prettige werksfeer, ook binnen de samenwerking met de vele gespecialiseerde verpleegkundigen. Intensive care geneeskunde is een dynamisch vak en volop in beweging, zowel op medisch-technisch als wetenschappelijk gebied. Dat maakt het werk op de intensive care tot een ontzettend leuke en leerzame uitdaging.
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider en opleidingscoördinator dr. M.C. (Monika) Kerckhoffs, internist-intensivist.
Plaatsvervangend opleider dr. J.A.J.M. (Jeannine) Hermens, intensivist-cardioloog.
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding Intensive Care? Neem contact op met mw. dr. M.C. Kerckhoffs, opleidingscoördinator 088-75 77090 of mkerckh2@umcutrecht.nl.
Als je in aanmerking wilt komen voor een opleidingsplaats Intensive Care, kun je je sollicitatie richten aan mw. dr. M.C. Kerckhoffs, mkerckh2@umcutrecht.nl.
Postadres:
UMC Utrecht, Opleiding Intensive Care, Huispostnummer F.06.1.49, Postbus 85500, 3508 GA Utrecht