Longziekten en tuberculose
Als longarts ben je de expert van een essentieel onderdeel van het menselijk lichaam, namelijk het ademhalingsstelsel. Je ziet veel patiënten met chronische ziektebeelden (bijvoorbeeld COPD) of levensbedreigende ziektebeelden (zoals longkanker). In dit overzichtelijke vakgebied komen aspecten van zowel ‘denken’ als ‘doen’ aan de orde. Momenteel zijn er 8 aios in het UMC Utrecht werkzaam.
Het vakgebied longziekten & tbc uitklapper, klik om te openen
Als longarts ben jij de expert van het ademhalingsstelsel, bestaande uit de longen en de ademhalingsmusculatuur. Longziekten en tuberculose is een overzichtelijk vakgebied waarbij je medisch-technische vaardigheden in de vorm van invasieve handelingen zoals bronchoscopieën kunt combineren met niet-invasieve handelingen zoals longfunctieonderzoek en auscultatie. Er is dus ruimte voor zowel ‘doen’ als ‘denken’. Naast intensief patiëntencontact is er ook veel overleg met andere medische disciplines, wanneer je bijvoorbeeld in consult wordt gevraagd.
Chronische patiënten of met levensbedreigende ziekte
De patiëntenpopulatie die de longarts bezoekt, lijdt globaal aan obstructieve aandoeningen van de luchtwegen (COPD en astma), longkanker, infectieuze aandoeningen van de luchtwegen, en niet-infectieuze onstekingsprocessen van het longparenchym. Je moet dus een grote affiniteit hebben met chronisch zieke patiënten maar ook met patiënten met acute problematiek. Daarnaast is nauwkeurigheid een pré voor het uitvoeren van medisch-technische handelingen zoals een pleurapunctie of een bronchoscopie.
Longziekten en tuberculose in het UMC Utrecht
Het UMC Utrecht heeft jaarlijks 1-2 instroomplaatsen bij de opleiding Longziekten en tuberculose. Wij als opleiders bieden jou een stimulerende leeromgeving om je te ontwikkelen tot een competente longarts met mogelijkheden tot het ontwikkelen van je wetenschappelijke vaardigheden en een aandachtsgebied.
Programma opleiding longziekten & tbc uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot longarts duurt 6 jaar en bestaat uit een vooropleiding interne geneeskunde van 1,5 jaar, gevolgd door 4,5 jaar longziekten en tuberculose. Het programma is opgebouwd uit stages variërend in duur van 3-6 maanden.
Vooropleiding Interne geneeskunde (18 mnd)
De vooropleiding bestaat uit algemene interne geneeskunde (10 mnd), een stage cardiologie (4 mnd) en een intensive care stage (4 mnd).
Vervolgopleiding Longziekten
In 4,5 jaar van de vervolgopleiding komen de volgende onderdelen aan bod: zaalstage longziekten, polikliniek (één dagdeel tijdens hele vervolgopleiding), consultstages: beschouwend (interne afdelingen) en chirurgisch (snijdende vakken en Intensive care), behandelkamer, spoedeisende pulmonale aandoeningen (diensten en overdag), longfunctie, oncologie, OSAS en NIV. Er is mogelijkheid tot het volgen van een keuze- of verdiepingsstage.
Onderwijs
Naast ‘leren op de werkplek’ volg je gedurende de opleiding verplicht (met volledige financiële tegemoetkoming) het landelijke cursorisch onderwijs van onze beroepsvereniging de NVALT. Onderwerpen zijn: longfunctie, tuberculose, oncologie, respiratoire allergie en immunologie, infectieziekten, beeldvormende technieken en genetica.
Affiliatieziekenhuizen
Gedurende de opleiding volg je een uitwisselingsstage (4-6 maanden) in een niet-universitair centrum. Hiervoor hebben wij een samenwerkingsverband met het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. De OSAS/NIV stage vindt plaats in het Diakonessenhuis Utrecht.
Binnen de OOR Utrecht wordt tevens samengewerkt met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Keuzestages Longziekten & tbc
Tijdens de opleiding tot longarts in het UMC Utrecht zijn er verschillende keuzestages mogelijk zowel intern als extern. De tijdsduur voor deze stages bedraagt 3-6 maanden. Binnen het UMC Utrecht zijn op dit moment mogelijk:
- Stage cystic fibrosis en pulmonale infectieziekten
- Wetenschapsstage
- Stage longtransplantatie
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider dr. R.C. (Rene) Schweizer
Plaatsvervangend opleider drs. E.M. (Elize) Berg
Opleidingssecretaresses mw. M.W.M. van Nimwegen en mw. B.J. van Eijk
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding Longziekten & tuberculose? Neem contact op met:
Mw. B.J. van Eijk of mw. M.W.M. van Nimwegen, opleidingssecretaresses, via 088 755 61 80 of secretariaatlongziekten@umcutrecht.nl.