Neurochirurgie
Als neurochirurg werk je in een hoogtechnologisch vakgebied en ben je verantwoordelijke voor de operatieve behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel. Je hebt te maken met complexe symptomatologie en therapie en fijnzinnige microchirurgische technieken. Het UMC Utrecht levert topreferente zorg op het gebied van onder andere epilepsiechirurgie en kinderneurochirurgie. Momenteel zijn er zes aios werkzaam in het UMC Utrecht.
Het vakgebied neurochirurgie uitklapper, klik om te openen
Als neurochirurg ben je superspecialist op het gebied van operatieve behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel, de schedel, het ruggenmerg en wervelkolom en de vaatvoorziening van het zenuwstelsel. Je werkt intensief samen met andere medisch specialismen zoals de neuroloog, endocrinoloog, neuro-oncoloog/radiotherapeut, oogarts en orthopedisch chirurg, voornamelijk in academische centra. Naast de medisch-technische vaardigheden komen ethische vraagstukken ook regelmatig om de hoek kijken bij indicatiestelling voor de operatie. Er bestaat immers het risico op sterk invaliderend letsel, dus je moet de juiste afweging maken.
Type patiënt
Je behandelt veelvoorkomende aandoeningen als hersentumoren, het carpaal tunnelsyndroom, rug-/nekhernia’s, schedeltrauma’s en intracraniële bloedingen. Cerebrovasculaire aandoeningen en hersentumoren zijn het meest uitdagend, je bent namelijk echt in iemands hoofd aan het opereren en dat is ontzettend spannend!
Handvaardigheid en nauwkeurigheid
De neurochirurgie is een prachtig specialisme als je bereid bent om hard te werken, je geduldig bent, maar bovenal als je beschikt over de nodige handvaardigheid en nauwkeurigheid. Er zijn maar weinig neurochirurgen in heel Nederland, het is dus een uniek specialisme!
Neurochirurgie in het UMC Utrecht
Het cluster Neurologie en Neurochirurgie van het UMC Utrecht heeft een topklinische functie op het gebied van epilepsiechirurgie, hersentumoren, kinderchirurgie en vasculaire neurochirurgie. Als aios neurochirugie heb je beschikking tot een ‘hands on laboratorium’ met operatiemicroscopen. Wij leiden je op om flexibel en creatief te zijn en zoeken daarin altijd de balans tussen jouw ontwikkeling en de patiëntveiligheid.
Programma opleiding neurochirurgie uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot neurochirurg duurt 6 jaar, waarvan 1 jaar algemene neurologie en 5 jaar neurochirurgie.
In de eerste 2 jaar komen de volgende stages aan de orde:
- introductie
- OK eenvoudig
- neurologie
- neuroradiologie/neuropathologie
- intensive care (IC)
De rest van de opleiding is opgedeeld in zorglijnen die je per thema in een periode van 4 maanden doorloopt. Deze zorglijnen zijn:
- Algemene en acute neurochirurgie (AAN)
- Cerebrovasculaire ziekten (CVZ)
- Functionele neuro-oncologie (FNO)
- Kinderneurochirurgie (KNC)
Binnen deze zorglijnen vinden de volgende thematische stages plaats: spinaal 1 en 2, trauma, perifere zenuwen 1, neurovasculair 1, tumor 1 en 2, hydrocephalie, kinderneurochirurgie 1 en profielstage/differentiatiestage.
Onderwijs en begeleiding
Het onderwijs vindt voornamelijk plaats door ‘leren op de werkplek’. Daarnaast is er cursorisch, thematisch, stage overstijgend en discipline overstijgend onderwijs. De thema’s neurologie, neuroradiologie en neuropathologie, intensive care en de verdiepingsstage hebben een vaste plaats in het opleidingsschema. Iedere aios heeft een mentor en er wordt gewerkt met een buddysysteem (één van de oudere aios).
Affiliatieziekenhuizen
Het grootste gedeelte van de opleiding vindt in het UMC Utrecht plaats. Daarnaast werken wij samen met de afdeling neurochirurgie in het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. Alhier doorloop je 1 jaar van je opleiding in het 3e of 4e opleidingsjaar. Dit biedt je een grotere expositie op een breed vlak, zodat je (operatieve) vaardigheden optimaal ontwikkeld worden.
Differentiatiestages neurochirurgie
In het 5e of 6e opleidingsjaar is er ruimte voor een profielstage. Deze stages zijn te beschouwen als een overgangsfase naar een fellowship. In het UMC Utrecht worden de volgende stages aangeboden:
- Spinaal III
- Epilepsie
- Microvasculaire decompressie
- Hypofyse
- Schedelbasis/ brughoek
- Neurovasculair II
- Kinderneurochirurgie II
- Wetenschappelijke stage
Overige profielstages binnen de neurochirurgie zijn (niet mogelijk in het UMC Utrecht):
- Neuromodulatie
- Perifere zenuw II
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider dr. K.S. Han
Plaatsvervangend opleider Friso Hoefnagels
Opleidingssecretaresse mw. I. (Ingrid) Danvers
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding Neurochirurgie? Neem contact op met Ingrid Danvers via 088 – 7551852 of i.r.danvers@umcutrecht.nl.