Revalidatiegeneeskunde
Ben jij geïnteresseerd in bewegingsapparaat en zenuwstelsel en wil je samen met een team van professionals bezig zijn om patiënten weer zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren? Dan is het vak revalidatiegeneeskunde misschien iets voor jou! Als revalidatiearts ben je verantwoordelijk voor het verbeteren van het dagelijks functioneren van patiënten na bijvoorbeeld een beroerte of dwarslaesie. Als revalidatiearts benader je de patiënt holistisch, kan je goed communiceren en geef je leiding aan een multidisciplinair team. Het UMC Utrecht is een landelijke onderzoekskern op gebied van revalidatiegeneeskunde. Momenteel zijn er in het UMCU 2-3 aios werkzaam.
Het vakgebied revalidatiegeneeskunde uitklapper, klik om te openen
Als revalidatiearts ben jij verantwoordelijk voor het voorkomen en verminderen van beperkingen als gevolg van ziekte, lichamelijk letsel en/of aangeboren afwijkingen. Je werkt nauw samen in een multidisciplinair team van verpleegkundigen, paramedici, maar ook psychosociale disciplines en je bent verantwoordelijk voor de aansturing hiervan. Je hebt een holistische benadering, waarbij dus zowel aspecten van de ziekte zelf, de gevolgen voor het dagelijks functioneren en persoons- en omgevingsfactoren aan bod komen. Het vak biedt veel autonomie met veel inhoudelijke voldoening. De werktijden zijn regelmatig en je werkt voornamelijk in ziekenhuizen en revalidatiecentra.
Interesse in de mens
Als revalidatiearts werk je voornamelijk met de ‘care’ aspecten. Je bent sociaal en communicatief vaardig en bent geïnteresseerd in de mens achter de ziekte.
Dankbaar vak
Je krijgt te maken met zowel volwassenen als kinderen en met zeer diverse patiëntengroepen zoals mensen met een beroerte, dwarslaesie, spierziekte, klachten van het houdings- en bewegingsapparaat en chronische pijn, maar ook mensen na een amputatie of een trauma.
Ondanks de verscheidenheid aan ziektebeelden die je tegenkomt is het revalidatiedoel van patiënten vrijwel altijd gelijk, namelijk weer zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Je bent bezig met de dingen die voor mensen heel belangrijk zijn: het zelfstandig kunnen verplaatsen, zichzelf kunnen verzorgen, communiceren, de rol in het gezin kunnen vervullen en het uitvoeren van werk of hobby’s.
Jij richt je op het verbeteren van deze activiteiten en draagt bij aan een betere participatie en kwaliteit van leven. De revalidatiegeneeskunde is dus een ontzettend dankbaar vak!
Revalidatiegeneeskunde in het UMC Utrecht
Het UMC Utrecht is door de overheid erkend als universitaire onderzoekskern op het gebied van wetenschappelijk onderzoek in de revalidatiegeneeskunde. Aandachtspunten in het UMC Utrecht zijn Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), neuromusculaire aandoeningen, multitrauma, dwarslaesie en kinderen.
Onze aiossen ontwikkelen zich tot kritische revalidatiegeneeskundige professionals. De aios leert evidence-based revalidatiegeneeskundige zorg te bieden aan de individuele patiënt en zijn naasten. Ook ontwikkelt hij zijn regierol, die hij als toekomstig revalidatiearts heeft in het revalidatieteam, de zorgorganisatie en de maatschappij waarbij transparantie en doelmatigheid van de zorg en samenwerking in netwerken van toenemend belang zijn.
Programma opleiding Revalidatiegeneeskunde uitklapper, klik om te openen
De opleiding tot revalidatiearts duurt 4 jaar. Het opleidingscircuit Utrecht bestaat uit drie centra: De Hoogstraat Revalidatie, Universitair Medisch Centrum Utrecht met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht.
In onderstaande volgorde worden de stages doorlopen:
- 1 jaar klinische revalidatie CVA en dwarslaesie in De Hoogstraat Revalidatie;
- 6 maanden klinische consulten, poliklinisch spreekuur en poliklinische revalidatie in het UMC Utrecht;
- 6 maanden kinderrevalidatie in De Hoogstraat Revalidatie en het WKZ;
- 6 maanden klinische consulten, poliklinisch spreekuur en poliklinische revalidatie in het St. Antonius Ziekenhuis;
- 6 maanden klinische consulten, poliklinisch spreekuur en poliklinische revalidatie in het UMC Utrecht;
- 6 maanden poliklinisch spreekuur en poliklinische revalidatie in De Hoogstraat Revalidatie;
- 6 maanden Verdiepingsstage.
Ter waarborging van de continuïteit in begeleiding en beoordeling krijgt iedere aios één van de drie opleiders toegewezen bij aanvang van de opleiding.
Onderwijs
Bij het onderwijs wordt aandacht besteed aan belangrijke thema’s binnen de revalidatiegeneeskunde: NAH (inclusief CVA), dwarslaesie, NMA (Neuromusculaire aandoeningen), amputatie, gewrichts gerelateerde aandoeningen, chronische pijn, multi-trauma patiënten en kinderrevalidatie. Ook aan generieke activiteiten als medisch leiderschap en wetenschappelijk onderzoek wordt aandacht besteed.
Wetenschappelijk onderzoek
De aios voert gedurende zijn opleiding een wetenschappelijk onderzoek uit en schrijft een artikel voor een peer-reviewed tijdschrift. Het wetenschappelijk onderzoek van de aios sluit aan bij één van de onderzoekslijnen van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, te weten Beroerte, Dwarslesie, Neuromusculaire Ziekten en Cerebrale Parese.
Verdiepingsstage
Onze afdeling biedt landelijke verdiepingsstages aan. Te weten:
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider mw. Dr. V. P.M. (Vera) Schepers
Plaatsvervangend opleider mw. Prof. dr. J.M.A. (Anne) Visser - Meily
Contact en vragen
Heb je een vraag over de opleiding Revalidatiegeneeskunde? Neem contact op met de opleidingssecretaresse mw. Marrette Broekman
Tel: 06 527 830 06
E-mail: m.broekman@umcutrecht.nl