Schrijfretraite; naar afronding van BKO of SKO
Het behalen van een Basis en/of Senior Onderwijskwalificatie (BKO en/of SKO) is verplicht voor bijna alle docenten in de universitaire opleidingen. Opdoen van relevante onderwijservaring en volgen van didactische scholing is meestal geen probleem. Maar het samenstellen van het portfolio, laat staan het schrijven van de reflectie om aan te tonen dat aan de criteria wordt voldaan, is soms een struikelblok. Het kost tijd, je moet in een soort ‘flow’ komen en daardoor verdwijnt het vaak onder op de stapel. Om te helpen bij die laatste hobbel, is de schrijfretraite bedoeld.
Programmabeschrijving uitklapper, klik om te openen
De schrijfretraite is het meest effectief als je al aan alle facultaire eisen hebt voldaan en dus eigenlijk alles beschikbaar hebt om een portfolio samen te stellen. Tijdens de schrijfretraite gun je jezelf vooral tijd om aan het portfolio te werken. Er zijn twee onderwijskundig adviseurs aanwezig om vragen te beantwoorden, mee te denken over geschikte voorbeelden, te helpen bij het inschatten van de gewenste mate van reflectie, etc. Ook kun je sparren met collega’s die in hetzelfde schuitje zitten.
Ingangseis
Je hebt al voldoende onderwijservaring opgedaan, didactische scholing gevolgd, observaties en evaluaties verzameld en voldoende eigen gemaakt onderwijs- en toetsmateriaal verzameld, oftewel je voldoet aan alle facultaire eisen (zie pagina 5 van de handleiding BKO en SKO).
Duur van de training
Eén dagdeel
Leerdoel
Na afloop van de schrijfretraite:
- heb je een beeld van de mate van reflectie die nodig is in het portfolio
- heb je een overzicht van relevante bijlagen voor jezelf opgesteld
- ben je op zijn minst een flink eind op weg met het schrijfwerk voor je portfolio
- heb je een duidelijk beeld van wat er nog moet gebeuren voor je je portfolio kunt inleveren