De afsluiting van het DIS-project tijdens het Symposium ‘Diversiteit is van Iedereen Samen’
Na een reeks succesvolle samenwerkingsjaren met meer dan 30 opleidingen, heeft de Universiteit Utrecht op 5 oktober 2023 het 'Diversiteit in Instroom en Selectie' (DIS)-project afgesloten. Met het symposium werd niet alleen het DIS-project afgesloten, maar ook een belangrijk hoofdstuk geopend in het bevorderen van diversiteit en inclusie in het onderwijs.
Het evenement vond plaats in het prachtige gebouw de Sonnenborgh in de binnenstad van Utrecht. Dit gebouw is een goede metafoor voor het DIS project: ‘’Je vindt je weg naar de ingang vanuit verschillende richtingen, eenmaal daar is het een fijne plek om te zijn’', zei Gönul Dilaver, een van de projectleiders van het DIS-project. In de volle zaal zaten professionals, studenten en belanghebbenden die samenkomen om te reflecteren op de prestaties en toekomstige stappen op het gebied van diversiteit in het onderwijs.
Keynote speaker Chiara Robbino: ‘We do not see things as they are, we see things as we are’.
Het symposium begon met een krachtige opening door de projectleiders Leoniek Wijngaards en Gönül Dilaver, waarbij zij de focus legden op het belang van verschillende perspectieven in het onderwijs. Daarna volgde een inspirerende keynote van Chiara Robbiano, waarin ze de relevantie van diversiteit aankaart: ’’Because science requires dialogues and dialogues require diversity’’. In haar keynote illustreerde ze verschillende concepten zoals ‘disorientation’. Gedesoriënteerd raken gebeurt soms als er verschillende perspectieven aanwezig zijn. En dat is goed, zegt Chiara: ‘’Discomfort is making us move. We enter a world with multiple meanings.’’ Dit inzicht vloeide naadloos over in het volgende concept — het proces van ‘decentring’. Chiara pleitte voor de kunst van het afstand nemen van je eigen perspectief en het centraal stellen van de perspectieven van anderen. Dit, benadrukte ze, is de sleutel tot het creëren van een gedeeld perspectief, een gezamenlijke lens waarmee we naar de wereld kunnen kijken.
Reflectie op het DIS-project
In de interactieve sessies kregen deelnemers de kans om dieper in te gaan op de implementatie van DIS in de praktijk. Onderwerpen zoals rechtvaardige selectie, inclusieve communicatie, en de rol van zelfselectie werden uitvoerig besproken. Theatergroep BINT voerde een interactieve theatershow op, gevolgd door een nagesprek over de ervaringen van deelnemers, wat leidde tot een openhartige en waardevolle discussie.
Lancering DIS werkgroep
Het symposium werd afgesloten met een boodschap van Diversity Dean John de Wit en de lancering van de DIS werkgroep die zal doorgaan met het wegnemen van obstakels in instroom en selectie voor UU-personeel en studenten. Tijdens de borrel deelden verschillende deelnemers hun enthousiasme over de dag en benadrukten het belang van voortdurende inzet voor diversiteit.
Het DIS symposium werd gemodereerd door Gisela van der Velden en Bright Richards en is georganiseerd door het EDI Office van de Universiteit Utrecht.
Meer weten?
Als je een kijkje wilt nemen in onze kennisbank (nog in ontwikkeling), klik dan hier. Als je contact wilt opnemen over de nieuwe werkgroep, neem dan contact op met Lysanne Eijlander l.f.eijlander@uu.nl. Mocht je meer willen weten over Incluusion, bekijk dan hier de website.