International day of women and girls in science
Vandaag is het International Day of Women and Girls in Science. Nog altijd is het voor vrouwen niet altijd gemakkelijk om op dezelfde posities te komen, gelijk behandeld te worden en even serieus genomen te worden als mannen. Elly Hol is hoogleraar gliabiologie van hersenziekten. Zij heeft in haar carrière gemerkt dat er allerlei obstakels en vooroordelen zijn en ziet dat ook bij jongere onderzoekscollega’s gebeuren.
Wat moet er gebeuren om hier verandering in aan te brengen? Er wordt bijvoorbeeld regelmatig gesproken over een vrouwenquotum.
Elly: “Een vrouwenquotum kan helpen, maar het goed coachen van vrouwen is veel effectiever. En het is belangrijk om te zorgen voor goede rolmodellen.”
Zou ouderschapsverlof voor mannen en vrouwen gelijk moeten zijn om gendergelijkheid in onderzoekscarrières te realiseren?
“Dit klinkt logisch, maar geeft vooral mannen een voordeel. Zij kunnen dan bijvoorbeeld ook langer in aanmerking komen voor bepaalde beursaanvragen als ze kinderen hebben. Alleen mannen zijn niet zwanger geweest, en juist die zwangerschap kan een enorm effect hebben op hoe vrouwen functioneren. Dus eigenlijk zou je mannen dan ook de effecten van een zwangerschap moeten laten voelen.”
Wat zou volgens jou helpen om gendergelijkheid te realiseren in het life science onderzoek?
“Zorg voor goede coaching van vrouwen die echt willen. En daag hen ook uit om er echt voor te gaan. Het is ook belangrijk dat ze een realistische blik krijgen op wat er van je gevraagd wordt als wetenschapper. Dit geldt overigens ook voor mannen. Daarnaast moeten we flexibel zijn in hoe wetenschappers met kinderen hun werktijd indelen.”
Hoe probeer je dat zelf te praktiseren?
“Door bijvoorbeeld actief getalenteerde vrouwen voor te dragen voor allerlei wetenschappelijke taken, zoals de organisatie van een congres. En ik vertel ze dat ze het kunnen, dat ik in ze geloof!”