“Krachtiger navigeren en meer zelfbewustzijn, voor nu en later”
Omgaan met stress, prestatiedruk, faalangst, maar ook verwerven van persoonlijk leiderschap, veerkracht en weerbaarheid; ook studenten willen hiermee aan de slag. Samen met de opleidingen heeft de faculteit Geneeskunde veel in huis aan begeleiding, onder andere met effectieve workshops, trainingen en coaching. “Je krachtiger en zelfbewuster voelen, is een van de doelen”, vertelt Madelon Gijzel.
Madelon Gijzel is van huis uit training- en ontwikkelingspsycholoog en werkt sinds twee maanden als adviseur/trainer studentbegeleiding op de afdeling Onderwijszaken. “Inderdaad, niet zo lang geleden begonnen”, lacht ze, “maar wat me meteen opviel was dat hier onwijs veel mooie dingen gebeuren op het gebied van studentenbegeleiding.”
Urgent
Er zijn trainingen, workshops en coaching voor studenten die merken niet helemaal lekker in hun vel te zitten én trainingen voor degenen die zich goed voelen maar toch vinden dat het nog wel beter kan. “Ik zie studenten die vertellen last te hebben van urgente situaties zoals stress, faalangst en niet weten hoe hiermee om te gaan”, zegt Madelon. “Voor hen zijn er doelgerichte trainingen en workshops, denk aan ‘Tackle Stress’. Daarnaast zijn er ook studenten die willen groeien, die in staat willen zijn tot bijvoorbeeld krachtig en bewust navigeren, zelfzorg en veerkrachtig omgaan met uitdagingen. Zij vinden bij ons begeleiding met het oog op hun toekomst, waaronder hun toekomstige carrière.”
Humor
We hebben mooie trainingen en workshops met nadruk op ‘life skills’, vervolgt Madelon. “Die gericht zijn op sterker in het leven staan, weten hoe onder andere om te gaan met veranderingen en tegenslagen. En nee, onze trainingen zijn niet “soft”: ze zijn doelgericht, met ook veel humor en (zelf)relativering. We willen immers studenten die zich díe vaardigheden eigen maken waarmee ze er als mens (voor nu en in de toekomst) sterker en zelfbewuster uitkomen. Geheel in lijn met onze Onderwijsstrategie en het Utrechts profiel, dat ervan uitgaat professionals op te leiden voor de zorg van de toekomst.”
Welbevinden
“Voor begeleiding – zowel op het terrein van persoonlijke ontwikkeling als op uitdagingen bij het studeren en het groeien in hun professionele rol – kunnen studenten ook bij toegewijde coaches terecht waarmee zij zaken proactief en preventief kunnen bespreken. Uiteraard ook altijd bij de studieadviseur van de eigen opleiding, bij hun tutor en ook bij de mentor, een ouderejaars collega-student. We werken immers allemaal samen voor hetzelfde: het welbevinden en de ontwikkeling van onze studenten.”
De trainingen en coaching sluiten aan op en komen mede voort uit het programma Facultaire Kwaliteitsgelden, dat investeert in onderwijsverbetering op grond van de drie thema’s: intensief en kleinschalig onderwijs, docent professionalisering, begeleiding van studenten.