Voor baby's met RS-virusinfectie is een oplossing nabij
Eén op de 56 gezonde, voldragen baby's in Europa wordt in het ziekenhuis opgenomen vanwege een infectie met het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV), zo blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van Prof. Dr. Louis Bont van het UMC Utrecht. Dit onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke blad The Lancet Respiratory Medicine. Een eerste vaccin tegen RSV is door de Europese Unie op 4 november goedgekeurd en diverse vaccins zijn in ontwikkeling; een oplossing voor baby’s met RSV is nabij.
Baby of moeder vaccineren
Eén op de duizend pasgeborenen die in vijf Europese landen werden geboren, moest op de intensive care worden opgenomen om een RSV-infectie te overleven. Een belangrijke conclusie van deze studie is dat een RSV-vaccinatie van zuigelingen of zwangere vrouwen aanzienlijke voordelen oplevert voor de volksgezondheid. De Europese Unie heeft vrijdag 4 november een eerste vaccin tegen RSV goedgekeurd om alle baby's te beschermen. En er komen ook nog alternatieve oplossingen om baby’s tegen RSV te beschermen. Zo loopt er nu een vaccinatieonderzoek bij zwangere vrouwen, waarbij niet de baby maar de moeder een vaccinatie kan krijgen, om de baby na de geboorte te beschermen. De eerste resultaten van deze grote internationale studie bij 7400 zwangere vrouwen zijn uitgesproken positief.
“Een inenting van baby’s of zwangere vrouwen kan helpen voorkomen dat baby's een levensbedreigende infectie met het RS-virus krijgen”, vertelt Louis Bont, kinderarts-infectioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. “Voor jonge kinderen en hun ouders willen we een ingrijpende IC-opname natuurlijk graag voorkomen. En ook wereldwijd hebben we daar een groot belang bij.” Louis Bont ziet hoe Amerikaanse collega’s momenteel worstelen met een vroege uitbraak van het RS-virus.
Toename
De maatregelen die ons de afgelopen periode beschermden tegen Covid-19 hebben ook geholpen om de verspreiding van andere virussen wereldwijd te beperken. Het had nut om onderling afstand te houden, mondmaskers te dragen, en handen te wassen. Nu mensen die maatregelen achterwege laten, is het RS-virus weer volop aanwezig. “Ook in Nederland bereiden we ons voor op meer aan het RS-virus gerelateerde opnames. We zien RSV weer toenemen met momenteel 3 kinderen op onze intensive care”, zegt Louis Bont. “Gelukkig is het nog niet ze erg als in de Verenigde Staten waar er geen plek meer is om kinderen met RSV op te nemen.”
RSV
Respiratoir Syncytieel virus is een veelvoorkomend en zeer besmettelijk seizoensgebonden virus dat bijna alle baby’s en jonge kinderen infecteert. Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s dit virus op de intensive care. Van alle gezonde baby’s binnen Europa wordt jaarlijks 2 procent opgenomen in het ziekenhuis. Wereldwijd zijn er ongeveer 33 miljoen baby’s met acute lagere luchtweginfecties die leiden tot meer dan drie miljoen ziekenhuisopnames. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen.