Polikliniek Ontwikkeling in Perspectief - voor verwijzers
Kinderen en jongeren maken in hun jeugd een enorme lichamelijke, mentale en sociale ontwikkeling door. Wanneer de balans tussen kracht en kwetsbaarheid verstoord raakt, zijn wij er om samen met het kind en belangrijke mensen in het netwerk te begrijpen wat er nodig is om deze balans te herstellen.
Expertise uitklapper, klik om te openen
Verstoring in de ontwikkeling vormt een belangrijk expertisegebied van de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht. Wij bieden diagnostiek en intensieve behandelingen van 3-6 maanden aan kinderen en jongeren met een ernstig verstoorde balans tussen kwetsbaarheid en kracht, en hun ouders . Binnen specifieke zorgprogramma’s gaan patiëntenzorg, innovatie en wetenschappelijk onderzoek hand in hand.
De kinder- en jeugdpsychiater maakt als hoofdbehandelaar - samen met ouders en kind of jongere - een analyse en adviseert over over geschikte behandelmogelijkheden op onze afdeling of elders.
Diagnostiek uitklapper, klik om te openen
Voor diagnostiek en intensieve behandeling (3-6 maanden) hebben we de volgende mogelijkheden:
> Poliklinische second opinion
> Intensieve observatie en behandeling op deeltijd of kliniek voor kinderen 6-12 jaar i.s.m. Fritz Redl school
Behandelingen uitklapper, klik om te openen
In aansluiting op diagnostiek kan kortdurende intensieve poliklinische behandeling bestaan uit :
> Informatieve groepsbijeenkomsten voor kinderen, jongeren en ouders
> Kortdurende individuele ouderbegeleiding
> Schoolgesprek
> Emotie- en Gedragsregulatie Training
> Individuele (cognitieve gedrags-) therapie
> Behandeling met medicatie
Samenwerking uitklapper, klik om te openen
School
De Professor Fritz Redlschool is een school voor speciaal onderwijs (cluster IV) op het terrein van het UMC Utrecht. Kinderen die bij ons in (dag) klinische behandeling zijn, volgen hier het onderwijs. De leerkrachten van de Fritz Redlschool streven ernaar het lesprogramma zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de huidige of de toekomstige school van de kinderen. Zij brengen de leerproblemen van kinderen zorgvuldig in kaart. Tijdens de laatste behandelperiode op de dagbehandeling of kliniek adviseren zij over welke vervolgschool het best bij kinderen past.
Meer informatie vindt op de website van de Redlschool.
Buurtteams
Bij voorkeur betrekken we zo vroeg mogelijk een medewerker van een buurtteam vanwege de vaak complexe zorg en systeemfactoren. Daarom vraagt het Advies- en Aanmeldteam al bij aanmelding of er een buurtteam betrokken is.
Als ouders toestemming geven wordt een medewerker van het buurtteam uitgenodigd voor de diagnostiek- of behandelplanbespreking. Enerzijds om samen op te trekken, anderzijds om de zorg te kunnen overdragen bij ontslag. Het buurtteam kan ook een rol spelen bij toeleiding naar zorg elders. Het verschilt per stad of gemeente, maar ook per buurtteam-medewerker hoe de samenwerking vorm krijgt.
Nascholing
Wij bieden tevens bij- en nascholing aan buurtteam-medewerkers. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met mevr. Jannie van Utrecht via het secretariaat van ontwikkelingsstoornissen.
PsyNet
PsyNet is een digitaal platform van het UMC Utrecht en de zorgverleners in de regio. Op PsyNet vormt de patiënt samen met zijn mantelzorgers en zorgverleners een netwerk. Meer informatie is op de website van PsyNet.
Aanmelden uitklapper, klik om te openen
Huisartsen, kinderartsen, jeugdartsen, wijk/buurtteams, het Centrum voor Jeugd en Gezin of een andere instellingen kunnen een kind aanmelden en verwijzen. Ons Advies- en Aanmeldteam neemt de aanvragen in behandeling. Graag maken we daarbij gebruik van de informatie die al eerder bij diagnostiek of behandeling en begeleiding is verzameld.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Voor meer informatie over de behandeling of de afdeling kunt u ook contact opnemen met het secretariaat Ontwikkeling in Perspectief.