Procedure aanvraag obductie door huisarts
- Post mortem diagnostiek, informatie voor nabestaanden
- Toestemmingsformulier obductie nabestaanden
- Aanvraagformulier obductie algemeen
Huisartsen uit het adherentie gebied van het UMC Utrecht kunnen een klinische obductie aanvragen voor patiënten die buiten het ziekenhuis zijn overleden.
De procedure hiervoor is als volgt:
1. Natuurlijk overlijden
Is er sprake van natuurlijk overlijden (overlijden door ziekte of ouderdom)? Indien de huisarts niet overtuigd is van een natuurlijk overlijden dient er altijd eerst overleg plaats te vinden met de gemeentelijk forensisch geneeskundige.
Bij overlijden onder de 18 jaar dient er altijd overleg plaats te vinden met een forensisch geneeskundige, ook bij een overtuigd natuurlijk overlijden (NODO wet).
Indien het lichaam bij niet natuurlijk overlijden wordt vrijgegeven kan alsnog een klinische obductie worden aangevraagd.
2. Toestemming
Na het lezen van de informatie folder “Obductie, informatie voor nabestaanden” vullen de nabestaanden het “Toestemmingsformulier obductie nabestaanden” in en ondertekenen dit.
3. Kosten
Het UMC Utrecht betaalt de kosten van de obductie. De kosten van het vervoer van het lichaam naar en van het ziekenhuis worden niet vergoed en komen voor rekening van de familie.
4. De huisarts meldt de obductie telefonisch aan bij de patholoog:
Tijdens kantooruren: de huisarts belt met de afdeling Pathologie via telefoonnummer 088-7558822 en vraagt naar de dienstdoende obductie patholoog.
Buiten kantooruren: de huisarts belt met het UMC Utrecht via telefoonnummer 088-75555555 en vraagt naar de dienstdoende patholoog.
5. Aanvraagformulier
De huisarts vult het aanvraag formulier volledig in. De volgende gegevens dienen in ieder geval ingevuld te worden:
- Patiëntengegevens.
- Omstandigheden van overlijden: datum, tijdstip, plaats, wat is er precies gebeurd?
- Medische voorgeschiedenis: eventueel via elektronisch patiëntendossier huisarts of heteroanamnese. Cardiovasculaire risicofactoren.
- (Zelf)medicatie, intoxicatie.
- Familieanamnese: o.a. plotseling overlijden, hartziekten.
- Eventueel aanvullend onderzoek: lab, röntgenonderzoek, ECG tijdens reanimatie.
6. E-mailen
De huisarts e-mailt een digitale kopie van het toestemmingsformulier nabestaanden en het aanvraagformulier naar mortuariumpathologie@umcutrecht.nl. Tevens worden de originele, volledig ingevulde, formulieren meegegeven met het lichaam naar het UMC Utrecht. In de e-mail dienen tevens de contactgegevens inclusief telefoonnummer van de huisarts te staan.
7. Vervoer lichaam naar UMC Utrecht
De uitvaart ondernemer neemt contact op met de mortuarium medewerkers om het vervoer van het lichaam naar het UMC Utrecht te regelen. Door de week alleen tijdens kantooruren bereikbaar via 088-7556540. In het weekend bereikbaar via het centrale nummer van het UMC Utrecht 088-7555555.
8. Uitslag
Na afloop van de obductie wordt de huisarts gebeld over de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag van de lichaamsobductie volgt na ongeveer 8 weken. De definitieve uitslag van de schedelobductie duurt ongeveer 2 tot 3 maanden.