In deze folder leest u adviezen over het afplakken van de wond na een tracheotomie. Het is altijd mogelijk dat er in uw situatie andere afspraken met u gemaakt worden. Door de tracheostomawond af te plakken, ondersteunt u de wond, zodat die zo snel mogelijk dichtgroeit.
Wat heeft u nodig uitklapper, klik om te openen
- Een rol brede leukoplast of leukoplast hospital
- 5x5 gaasjes
- Wasbenzine
- Eventueel een spiegel
- Eventueel Cavilon
Het afplakken uitklapper, klik om te openen
Leg alle spullen klaar. Was uw handen. Knip 8 stukken pleister van 6 á 7 cm lang. Verwijder de oude pleisters. Wanneer de pleisters erg vast zitten, kunt u met een gaasje met wasbenzine de pleisters en de huid nat maken. De wasbenzine zorgt ervoor dat de pleisters makkelijker loslaten. Pleisterresten die op de huid achterblijven, kunt u ook met de wasbenzine weghalen.
Daarna plakt u de tracheostomawond opnieuw af:
- Plak een stuk pleister vertikaal over de wond.
- Plak twee andere pleisters aan weerskanten, half overlappend over de eerste pleister.
- Vouw een 5x5 gaasje 1x dubbel en daarna in drieën, plaats dit op het stoma. Het werkt op die manier als een drukverband.
- Plak de tweede laag pleisters horizontaal en dakpansgewijs over de eerste laag pleisters. Plak de wond verder zo af dat er geen lucht “lekt”
Wanneer de huid geïrriteerd raakt door de pleister, kunt u een extra beschermlaagje aanbrengen met Cavilon.
De wond groeit sneller dicht als u bij het spreken en hoesten tegendruk geeft op het verband, Druk met uw hand op de plaats waar het gaasje zit. Er komt dan minder druk op de wond en de pleister blijft beter zitten.
Wanneer er lucht of slijm langs de pleister lekt, plakt u de wond opnieuw af. Als de pleisters goed vast blijven zitten, kunt u ze na vier of vijf dagen verwijderen om te kijken of de wond dicht is. Als de wond nog niet helemaal dicht is, plakt u het opnieuw af gedurende een aantal dagen.
Soms ontstaat er granulatieweefsel of “wild vlees” rond het stoma. Dit kunt u aanstippen met een zilvernitraatstift. Als dit bij u nodig is, krijgt u een recept mee om de zilvernitraatstift bij de apotheek te halen. Soms is de wond na een aantal weken nog niet dichtgegroeid. In dat geval kan de arts de wond onder plaatselijke verdoving hechten.
Wanneer u nog vragen heeft, kunt u bellen naar uw verpleegkundig specialist. Zij zijn te bereiken tijdens werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur.
José Klomp 06 1161 91 19
Chantal Westerink 06 1161 91 18
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur