Uw familielid of naaste is opgenomen op de Intensive Care afdeling. Deze folder is een aanvulling op de mondelinge informatie die u krijgt van de verpleegkundige die uw naaste of familielid verzorgt. In deze folder vindt u meer informatie over beademing via een masker. Voor de leesbaarheid spreken we verder in deze tekst over uw familielid, daar waar het ook om uw naaste kan gaan.
Beademing uitklapper, klik om te openen
Uw familielid is aangesloten op een beademingsmachine. Dit is nodig vanwege een onderliggende ziekte. De beademingsmachine zal de ademhaling van uw familielid ondersteunen of tijdelijk overnemen.
Iedere in- en uitademing loopt via deze machine. Zo wordt de ademhaling ondersteund, en als dit nodig is, geheel overgenomen. De beademingsmachine kan op verschillende manieren bij de patiënt worden aangesloten.
- Via een buisje in de mond (tube).
- Via een tracheostoma (een opening in de luchtpijp).
- Via een mond-neusmasker.
De arts heeft bij uw familielid voor het masker gekozen.

Beademing via een mond/neusmasker wordt ook wel non-invasieve beademing genoemd. Non-invasief wil zeggen dat er niets in het lichaam hoeft te worden ingebracht.
Aan het mond/neus masker is een slang gekoppeld, die verbonden is met de beademingsmachine. Via deze slang wordt lucht in het mond/ neus masker geblazen. Na een korte gewenningsperiode went uw familielid aan het gevoel dat er lucht in het mond/neus masker wordt geblazen. Daarna kan een goede ademhalingsondersteuning ingesteld worden.
Soms wordt deze vorm van ademhalingsondersteuning gebruikt na een periode van beademing via een buisje in de mond (tube). In dat geval is het non-invasief beademen een tussenstap naar weer zelfstandig ademen zonder ondersteuning.
Praten met het beademingsmasker
Het beademingsmasker bedekt de mond en neus van uw familielid. Met elastieken bandjes is het masker bevestigd op het gezicht. Door de luchtstroom van de beademingsmachine is het nodig om harder te praten omdat uw familielid het anders niet kan horen. Uw familielid kan gewoon praten terwijl het beademingsmasker op de mond en neus blijft zitten. Dit kost echter wel veel inspanning en energie. Beperk u daarom tot het stellen van korte vragen waarop uw familielid ja of nee kan antwoorden.
Voeding uitklapper, klik om te openen
Waarschijnlijk heeft uw familielid een maagsonde en een infuus waardoor voeding en vocht toegediend worden. De maagsonde wordt onderlangs via het beademingsmasker geleid. Wanneer uw familielid weer zelf mag gaan eten en drinken, halen de verpleegkundigen het beademingsmasker er even af. Hierdoor wordt de ademhalingsondersteuning tijdelijk onderbroken. Vooral in het begin van de behandeling doen we dit zo min mogelijk. De kans bestaat namelijk dat uw familielid benauwd wordt zonder beademing.
Verzorging uitklapper, klik om te openen
Ook tijdens het verzorgen van het gezicht, het poetsen van de tanden en het verzorgen van de ogen halen de verpleegkundigen het beademingsmasker even van het gezicht af. De verpleegkundige verzorgt de ogen, lippen, tong en mond van uw familielid regelmatig. Door de continue luchtstroom door het beademingsmasker kunnen de ogen, lippen, tong en mond namelijk uitdrogen en het gevoel van dorst geven. Doordat het mond-neusmasker enige druk uitoefent op de neusrug kan hier een drukpijn ontstaan. De pijn kunnen we wat verlichten door een stukje kunsthuid aan te brengen op de neusbrug.
Effect van de beademing
Als de beademingsondersteuning via het mond-neusmasker onvoldoende effect geeft zal de arts besluiten een beademingsbuisje (tube) in te brengen of om een tracheostoma aan te leggen.
Afbouwen van de beademing
Wanneer de toestand en de conditie van uw familielid verbetert, kan hij of zij weer zonder beademingsmasker zelfstandig gaan ademen. De ademhalingsondersteuning met het mond-neusmasker bouwen we in stapjes af. Hoelang dit duurt is voor elke patiënt verschillend. Er is geen algemene richtlijn voor te geven.
Informatie / vragen uitklapper, klik om te openen
De artsen en verpleegkundigen overleggen dagelijks met elkaar over de voortgang van de behandeling.
U kunt met vragen of opmerkingen over de verzorging en de behandeling van uw familielid altijd terecht bij de verpleegkundigen en artsen van de Intensive Care afdeling.
Het is ook mogelijk een gesprek aan te vragen bij een geestelijk verzorger of maatschappelijk werker. U kunt hiervoor terecht bij de verpleegkundige.
Om de privacy van uw familielid te waarbergen wordt alleen informatie gegeven aan de contactpersonen.
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Intensive care (IC)
Secretariaat IC-centrum
Telefooncentrale UMC Utrecht