Behandeling met pembrolizumab
Wat is het? uitklapper, klik om te openen
Pembrolizumab is een vorm van immuuntherapie. Het is een PD1-remmer. Pembrolizumab helpt het eigen immuunsysteem om de tumorcellen te herkennen, aan te vallen en op te ruimen.
Welke bijwerkingen heeft pembrolizumab? uitklapper, klik om te openen
Pembrolizumab kan zogenaamde ‘auto-immuun’ bijwerkingen geven. Dat zijn bijwerkingen die ontstaan doordat uw eigen afweersysteem zich tegen gezonde lichaamscellen keert en deze beschadigt. Daardoor kunnen er op verschillende plekken in het lichaam ontstekingsreacties ontstaan.
Voorbeelden van bijwerkingen zijn: vermoeidheid, huiduitslag, jeuk, vitiligo (witte verkleuring van de huid), hoesten, kortademigheid, diarree, misselijkheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, problemen met zien (wazig zien). Meestal zijn deze bijwerkingen mild, bijvoorbeeld vermoeidheid of huiduitslag. Een bijwerking kan echter ook snel ernstig worden. Daarom willen we dat u contact met ons opneemt als u na de immuuntherapie nieuwe klachten ontwikkeld.
Ernstige bijwerkingen komen bij ongeveer 1 op de 8 patiënten voor. Deze gaan meestal niet vanzelf over; en moeten met prednison worden behandeld om het immuunsysteem weer tot rust te brengen. Als bijwerkingen op tijd worden behandelt dan lukt het meestal om ze onder controle te krijgen. Bijwerkingen van het hormoonstelsel (bijvoorbeeld een tekort aan schildklierhormoon) gaan niet meer over; behandeling met ondersteunende medicatie is dan levenslang noodzakelijk. Bij pembrolizumab krijgt ongeveer 1 op de 10 patiënten een te traag werkende schildklier. Ook andere bijwerkingen van het hormoonstelsel zoals suikerziekte (diabetes) en tekort aan stresshormoon kunnen voorkomen en gaan niet over. Dit is erg zeldzaam (1 op de 100 patiënten).
Wat hoort er bij dit onderwerp?
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Medische Oncologie
Wanneer & hoe contact opnemen tijdens een behandeling
Vroege behandeling van bijwerkingen kan vaak voorkomen dat een bijwerking erger wordt. Aarzel dus niet om contact op met uw arts of verpleegkundig specialist voor overleg als u nieuwe klachten heeft.
Gedurende openingstijden (ma-vrij 8:00-17:00)
- Bel de polikliniek medische oncologie: 088 75 563 08. Zij overleggen dan met u of er direct een arts moet worden gesproken of dat een afspraak kan worden ingepland waarbij u wordt teruggebeld.
Bloedprikformulieren bijna op? Herhaalrecept nodig? Vraag over de planning?
- U kan ook een e-consult sturen via het patientenportaal (zie hierboven voor uitleg over het patientenportaal)
Buiten openingstijden
- Alleen bij spoed: Bel met de dienstdoende oncoloog via 088 75 555 55: u belt dan met telefonist van UMC Utrecht en vraagt naar de dienstdoende medisch oncoloog.
De rol van de huisarts
- Omdat u een behandeling krijgt die soms onverwachte bijwerkingen kan hebben willen wij graag dat u bij nieuwe klachten contact opneemt met ons en niet met de huisarts.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie kunt u de patiëntfolder doornemen.
Praktische informatie over een afspraak kunt u onder ‘Afspraken’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht vinden.